Combinatul siderurgic Donalam investește peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din Călărași

AFV Beltrame Group, acționarul principal al companiei Donalam, unul dintre cei mai mari producători europeni de bare din oțel și oțeluri speciale, investește peste 11 milioane de euro în modernizarea laminorului din combinatului siderurgic de la Călărași.

Noua tehnologie o va înlocui pe cea care datează din anii ’70-’80, și va contribui la reducerea cu până la 40 la sută a emisiilor de carbon asociate producției și la creșterea competitivității barelor din oțel realizate în România. Investiția va fi realizată din fonduri proprii și este estimată a fi finalizată până în 2022.

Tehnologia disponibilă în laminor va determina reducerea consumului de gaz cu până la 40 la sută (circa 2,4 milioane mc/an), economii de energie termică de peste 27.300 Mwh/an, economii de electricitate de peste 1.300 Mwh/an, reducerea cantității de oțel pierdut în procesul de producție cu circa 1.440 t/an. Îmbunătățirile aduse performanței energetice și consumului de materie primă vor susține o scădere a emisiilor de CO2 ale fabricii cu aproape 5.000 t/an. 

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Planificasem această investiție înainte ca Parlamentul European să aprobe <The Green Deal>, proiect prin care obligă statele membre la investiții majore astfel încât, până în 2050, UE să devină neutră climatic. Ne bucură că viziunea noastră și investițiile pe care le avem planificate au de acum și un suport legislativ și instituțional, la nivel european și național. Pe lângă investiția de 11,3 milioane euro, în curs de implementare, analizăm o investiție mult mai amplă, de peste 100 milioane euro, care să schimbe paradigma industriei siderurgice, considerată mult timp extrem de poluantă. Avem ambiția ca în câțiva ani să avem în România cel mai <verde> combinat siderurgic din Europa”, declară Carlo Beltrame (foto), CEO Donalam Călărași.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Noul echipament va consta într-un cuptor de încălzire, instalații electrice și un sistem de tratare cu apă, cu o capacitate de producție de 120 t/h. Acesta dispune de flexibilitate ridicată pentru fabricarea profilelor rotunde și pătrate, prin procedeul de turnare continuă sau sub formă de bare, cu diametru de până la 700 mm, respectiv latura de până la 500 mm. Noua tehnologie permite creșterea competitivității produselor din oțel realizate la Călărași, prin importarea materiei prime din Germania și realizarea laminării și finisării în România. Aceasta conduce la dezvoltarea unor produse de calitate superioară, chiar și pentru sectoarele de activitate cu cele mai ridicate standarde. Prin parteneriate comerciale create cu firme de top din Germania (GMH) și Austria (Voestalpine), produsele Donalam sunt apoi distribuite în cea mai mare parte a Europei.

Recent, Donalam a finalizat o investiție de patru milioane de euro, într-un echipament special de tratare a barelor de oțel. În 2019, compania a obținut o cifră de afaceri de 78 milioane euro și un nivel al vânzărilor de 110.000 tone. Obiectivul pentru 2020 este menținerea cotei pe piața europeană, prin identificarea de noi nișe de business. Societatea are 270 de angajați.

DESPRE DONALAM

Cu sediul în Călărași, este unul dintre principalii jucători din industria barelor din oţel laminate la cald din Europa. Compania a fost înfiinţată de AFV Beltrame Group în 2006, iar un an mai târziu a achiziționat un laminor pe platforma fostului combinat siderurgic Siderca, de la Tenaris.

DESPRE AFV BELTRAME GROUP

Înființat în 1896, este unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa. Deţine șase fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu peste 2.000 de angajați și activități comerciale în peste 40 de țări.  Cu peste două milioane tone vândute anual, a avut vânzări de 1,24 miliarde euro, în 2018.

Articolul anterior

KFC recrutează peste 400 de oameni, în București și în mai multe orașe din țară

Articolul următor

"START! - Cariera ta începe acum": Miele ajută peste 180 de elevi să facă primii pași în viitoarea carieră

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share