Comisia Europeană cere României să renunțe la plata defalcată a TVA

Comisia Europeană a trimis României, astăzi, o scrisoare de punere în întârziere pentru aplicarea unui mecanism de plată defalcată a TVA.

“De la 1 ianuarie 2018, România aplică acest mecanism alternativ de colectare a TVA, în care TVA-ul este plătit într-un cont blocat separat, ceea ce creează o sarcină administrativă majoră pentru întreprinderile oneste care își desfășoară activitatea în această țară. Această dispoziție este obligatorie pentru anumite întreprinderi, care trebuie să deschidă un cont bancar de TVA blocat separat. Clienții lor trebuie să împartă plata facturii, achitând TVA separat în contul de TVA al furnizorului. Contribuabilul poate utiliza suma colectată în contul special de TVA exclusiv pentru plata TVA către trezorerie și furnizorii săi. Măsurile contravin atât normelor UE în materie de TVA (Directiva 2006/ 112/ CE a Consiliului), cât și libertății de a presta servicii”, se arată în scrisoarea Comisiei Europene.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Scrisoarea de punere în întârziere urmează unei comunicări adoptate tot astăzi de Comisie, prin care se respinge o cerere din partea României de derogare de la normele UE în acest domeniu, din cauza preocupărilor legate de principiul proporționalității și de compatibilitatea cu tratatul. În cazul în care România nu ia măsuri în următoarele două luni, Comisia poate transmite un aviz motivat autorităților române.

Articolul anterior

Piteşti: Fabrica Adient Trim, prima în "Topul Firmelor din Argeş 2018"

Articolul următor

Divizia IT a grupului METRO inaugurează al treilea birou din România, la Cluj-Napoca

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share