Companiile de servicii din București plătesc o “chirie” de 190 de euro/ lunar pentru fiecare angajat

Costurile de ocupare a spațiilor de birouri reprezintă, în medie, între trei și patru la sută din cifra de afaceri a companiilor de servicii din București, putând coborî chiar și sub doi la sută, în anumite cazuri, potrivit unei analize ale companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Analiza ia în calcul rezultatele din 2019, realizate de companii din domenii diverse, precum realizarea de software, agenții de publicitate, consultanță în tehnologia informației, inginerie și consultanță tehnică, servicii de suport pentru întreprinderi, contabilitate și audit financiar, arhitectură sau agenții imobiliare.

Companiile analizate, ale căror venituri sunt realizate preponderent din munca prestată în spațiul de birouri, au realizat în 2019 o cifră de afaceri cumulată de opt miliarde de euro, cu circa 112.000 de angajați și o productivitate medie de 70.000 de euro/ angajat. Costul de ocupare a spațiilor de birouri pentru aceste companii, format din chirie, taxă de servicii și utilități, a fost estimat la 255 de milioane de euro pe an, echivalentul a circa 190 de euro/ angajat/ lună. 

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

În contextul pandemiei, companiile au implementat proceduri pentru desfășurarea activității de acasă pentru cea mai mare parte a angajaților și au redus gradul de ocupare fizică a birourilor spre 35-40 la sută. În condițiile în care noul model de lucru a venit cu o serie de provocări, dar și cu beneficii, cea mai mare parte a companiilor analizează felul în care își vor desfășura activitatea pe termen mediu și lung, monitorizează atent evoluția productivității și reanalizează costurile de ocupare a spațiilor.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“Datele analizate ne arată că restricţionarea muncii de la birou poate fi dăunătoare și pune în pericol productivitatea, nevoile sociale ale angajaţilor sau nevoia de diversitate, de a învăţa şi a realiza lucruri noi. Angajații care au lucrat de acasă s-au adaptat în contextul actual și au căutat să performeze într-o situație excepțională, dar au perceput-o, în cele mai multe cazuri, ca o etapă temporară. Într-un scenariu în care munca de acasă ar fi adoptată pe scară largă pe termen mediu și lung, credem că indicatorul de productivitate ar fi greu pus la încercare, iar o scădere de doar cinci la sută ar anula practic integral reducerea de costuri generată de eventuala renunțare la spațiile de birouri”, declară Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency, Cushman & Wakefield Echinox.

Consultanții Cushman & Wakefield Echinox atrag atenția că o parte din costurile de ocupare a spațiilor de birouri au fost “transferate”, în această perioadă, în conturile angajaților, puși în situația de a achita facturi la utilități mai mari și chiar de a investi în mobilier de birou sau locuințe mai spațioase, pentru a-și putea desfășura activitatea profesională de acasă.

Bucureștiul are un stoc modern de birouri destinate închirierii de peste 2,9 milioane mp, unde, înainte de izbucnirea pandemiei, își desfășurau activitatea circa 260.000 de angajați, un sfert dintre salariații din Capitală. Proprietarii acestor spații realizează o cifră anuală de circa 600 de milioane de euro din închirierea și administrarea lor. Pe lângă firmele de servicii incluse în analiză, în aceste birouri își desfășoară activitatea bănci, firme de asigurări sau case de avocatură și echipele de management și suport ale unor companii din energie, industrie, farma sau comerț.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanţă imobiliară de top pe piaţa locală şi afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield în România, deținut și operat independent. Departamentul de administrare a proprietăţilor gestionează cel mai extins portofoliu de proprietăți din România și asigură servicii de administrare pentru clădiri de birouri, parcuri industriale și proiecte de retail, ce însumează peste 410.000 mp, în București și în principalele orașe din țară. Echipa de peste 60 de profesioniști și colaboratori oferă o gamă completă de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor și chiriașilor. Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali în domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 53.000 de angajați în peste 60 de țări, ajută chiriașii, proprietarii și investitorii în optimizarea valorii activelor.

Articolul anterior

Președintele FRF candidează la Consiliul FIFA, organismul de conducere al celui mai important for fotbalistic internațional

Articolul următor

Corina Neagu: "Oamenii ne intră în viață ca să ne învețe o lecție, iar fiecare este prețioasă"

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share
Close