Odată cu începerea războiului din Ucraina, compania IT Skillium, din Zaporijjea, a rămas fără comenzi, iar 40 de angajați și-au pierdut locul de muncă. Compania s-a închis. Prezentă pe piața ucraineană de trei ani, Skillium era o companie de servicii care lucra cu tehnologia low-code.
Multe alte companii IT ucrainene riscă să aibă aceeași soartă, se teme Vladislav Savchenko, președintele Asociației Europene pentru Inginerie Software (EASE). Deja, piața ucraineană de IT pierde 80 la sută din comenzi. Din cauza războiului, clienții străini refuză să semneze noi contracte cu programatorii din Ucraina, notează publicația MC.today.
În 2020, Vladislav Savchenko, proprietar al mai multor companii IT, s-a asociat cu alți antreprenori din IT, pentru a crea EASE. Asociația include acum 50 de companii IT mici și mijlocii, înființate în Ucraina. În ultimele săptămâni, a efectuat un sondaj în printre membrii asociației, iar rezultatele îl îngrijorează: proiectele vechi se încheie, iar altele noi nu prea apar. În jur de 60 la sută dintre companii au probleme cu comenzile.
O zonă „gri”
Companiile străine care comandă servicii IT în Ucraina ocupă o mare parte din piață. De obicei, contractele se întind pe cel mult un an. Deși firmele din țara vecină continuă să le trimită oferte de colaborare, clienții străini ezită să răspundă când văd un nume de familie ucrainean. Sau întreabă: „Aveți specialiști care nu se află în Rusia, Belarus și Ucraina?”, a observat Savchenko.
Pentru companiile străine, zona roșie înseamnă Rusia și Belarus, deoarece aceste țări sunt supuse unor sancțiuni. Dar nici nu vor să dea proiectul unei țări în care se desfășoară un război. Ucraina este o zonă gri pentru ele. „În fiecare zi, companiile din asociația noastră primesc câte un refuz pentru cecuri mari – 400-500.000 de dolari. Powercode a pierdut un contract deja semnat, cu un buget de un milion de dolari pe an: trebuia să se întindă pe 3-5 ani. Clientul german Sky s-a oferit să aștepte până la sfârșitul războiului. Iar dacă dispar contractele companiilor ucrainene cu giganți ai industriei, precum Accenture, economia Ucrainei va pierde în jur de un miliard de euro”, estimează Vladislav Savchenko.
De la începutul războiului, piața ucraineană de IT a pierdut 80 la sută din comenzi. Fiecare a doua companie din EASE s-a confruntat cu problema încheierii de noi contracte. Industria publicitară a fost afectată în mod special, fiindcă e strâns legată de IT. Este vorba de SEO și de dezvoltarea de website-uri. În astfel de companii, au rămas circa 20 la sută dintre clienți. Educația IT s-a oprit complet. Într-una dintre academiile EASE, numărul de solicitări a scăzut cu 99 la sută.
Ca să se mențină pe linia de plutire, companiile acceptă proiecte mai mici, de 30-50.000 de dolari. Un astfel de proiect durează între două și patru luni, iar apoi trebuie găsit unul nou. În săptămânile de așteptare, cheltuielile curente ale companiei „mănâncă” toate profiturile.
Tarifele specialiștilor IT ucraineni au scăzut
Când programatorii ucraineni au intrat pe piața mondială, se aflau în competiție cu dezvoltatorii indieni. În câțiva ani, prețurile specialiștilor IT din Ucraina le-au ajuns pe cele ale polonezilor. Cu ei concurează ucrainenii, de exemplu, pe piața germană.
Cele mai multe răspunsuri pe care le primesc acum firmele ucrainene – dacă primesc un răspuns – sună așa: „Suntem gata să ne asumăm riscuri, dar ele costă. În loc de 45 de dolari pe oră, vom plăti 35”. Astfel, tarifele specialiștilor IT ucraineni au scăzut cu 10-20 la sută. Dacă înainte de război un dezvoltator în domeniul tehnologiilor web câștiga 5.000 de dolari pe lună, acum câștigă 4.500. Locurile de muncă noi pentru specialiștii PHP au dispărut – aproape o lună fără niciun post vacant.
Tariful unui specialist Java – un limbaj este folosit de 9,6 milioane de dezvoltatori din lume – a rămas însă același, de 40-45 de dolari pe oră. Același lucru este valabil și pentru specialiștii front-end, cross-platform. Nici salariile programatorilor pentru dezvoltarea nativă iOS sau Android nu au scăzut.
Vestea bună este că specialiștii ucraineni care s-au mutat în străinătate nu vor rămâne fără job. Asta dacă nu cumva se confruntă cu o problemă pe care o au mulți IT-iști ucraineni: limba engleză. Oamenii de la Zakaz.ua au găsit o soluție. Mulți dintre dezvoltatorii lor nu cunosc limba engleză, dar au manageri de proiect care o vorbesc fluent. O astfel de echipă poate fi „vândută” în străinătate.
Cum reușesc companiile să obțină o comandă
În urmă cu două luni, o invitație de colaborare suna așa: „Suntem o companie ucraineană cool, haideți să facem un proiect”. Acum, „ucrainean” este schimbat cu „estonian”, „polonez” sau „englez”.
Dar există și un dezavantaj. Atunci când clienții corporativi adună o echipă de 20-30 de persoane, o dată la câteva luni ei pot veni să verifice cum funcționează. Prin urmare, va fi dificil pentru companiile situate în Ucraina să se mute rapid în altă țară.
Ca să obțină o comandă, companiile din Ucraina au început să accepte amânări de plăți. Înainte de război, 60-70 la sută din proiecte erau plătite în avans, dar acum plata este transferată doar după ce lucrarea a fost efectuată.
În mod obișnuit, clienții corporativi plătesc cu o întârziere. Aceasta poate fi de până la 90 de zile. În vremurile „normale”, o companie ucraineană de IT putea să încheie un contract cu un client mare, să-l arate băncii și să primească un împrumut cu o dobândă de doi la sută, pentru a acoperi golurile de numerar. Evident, cum companiile din Ucraina se află acum în zona “gri”, băncile europene nu se mai grăbesc să le acorde împrumuturi.
EASE își propune să înființeze un fel de fond european – acesta va garanta băncii că firma va îndeplini comanda și va primi banii, ceea ce înseamnă că i se poate acorda în continuare un împrumut. Un astfel de parteneriat ar permite companiilor ucrainene de IT să supraviețuiască.
Ca să ajute companiile ucrainene să găsească clienți, EASE a creat o platformă. Mesajul ei principal este „Dați-ne un loc de muncă, nu o donație”. O companie străină poate plasa aici o comandă, iar cele din Ucraina își pot prezenta atuurile. Zilnic, au loc între trei și zece interviuri, iar în prezent sunt semnate mai multe contracte.
Ce așteaptă industria IT după victorie
Dacă războiul se termină mâine, atunci IT-ul ucrainean își va reveni complet poimâine, este convins Vladislav Savchenko, fiindcă lumea a văzut cât de puternică este armata IT ucraineană: a piratat aproape toate serviciile rusești. Asta înseamnă că cererea pentru specialiștii din țara vecină ar trebui să crească.
„În prezent, în Ucraina există oportunități bune pentru dezvoltarea afacerilor legate de criptomonede și blockchain. E logic pentru companiile străine să înregistreze o entitate juridică în Ucraina, să o adauge la Diya.City și să lucreze în mod legal. Cu cât vor veni mai multe proiecte de acest gen, cu atât mai bine va fi pentru întregul domeniu, nu doar pentru blockchain. La urma urmei, blockchain este asociat cu web, Java și alte tehnologii”, spune fondatorul EASE.