Constructorii auto din România vor pregăti viitori specialiști pentru industria automotive, în Școala duală ACAROM

Reprezentanții Asociației Constructorilor de Automobile din România (ACAROM), cei ai companiei Automobile Dacia, ai Primăriei Mioveni, Liceului Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, Inspectoratului Școlar Județean Argeș și Universității Pitești, au semnat un memorandum ce prevede analiza înființării și posibilității de concepere, realizare şi funcționare a unei școli duale de învățământ profesional şi tehnic, sub egida ACAROM.

Școala duală ACAROM este un proiect-pilot de educație și formare profesională, care urmărește tendințele de pe piața muncii și își propune adaptarea la nevoile viitoare de competențe în domeniul automobilului. Este prevăzut și ca o alternativă viabilă pentru acoperirea nevoii de forță de muncă calificată de nivel 3 și 4 (tehnicieni) într-o primă etapă, iar în viitor nivelul 5, și ar putea funcționa la Liceul Tehnologic Construcții de Mașini din Mioveni.

Memorandumul a fost semnat de Christophe Dridi (președinte ACAROM), Mihai Bordeanu (director general și președinte CA Automobile Dacia), Ion Georgescu (primar Mioveni), Liliana Murguleț (inspector școlar general Argeș), Zorina Tudor (director Liceul Tehnologic de Construcţii Maşini Mioveni) și Dumitru Chirleșan (rector Universitatea din Pitești).

“Învățământul universitar este indispensabil și are un nivel excelent în România, dar trebuie să fie însoțit de cel dual, fiindcă e nevoie de specialiști pe piața muncii. Avem nevoie de ingineri, dar și de tehnicieni specializați, cum ar fi sculeri matrițeri, frezori, electromecanici utilaje, roboticieni, specialiști în digital. La nivel de industrie, prin ACAROM, avem responsabilitatea de a asigura o dezvoltare durabilă acestui sector. Automobilul se schimbă, iar rolul nostru este acela de a pregăti generațiile viitoare”, declară Christophe Dridi, președinte ACAROM.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

“În România, peste jumătate de milion de elevi nu reușesc să ia BAC-ul. Se vorbește prea puțin despre învățământul profesional dual. La nivelul comunității argeșene, Dacia a profesionalizat generații de elevi în diverse meserii ce țin de domeniul auto, de-a lungul parteneriatelor de durată pe care le are cu cele două licee de profil tehnologic din județ. Beneficiile învățământului dual sunt multiple pentru elevi. Prin îndrumarea tutorilor noștri, ei dezvoltă competențe tehnice teoretice, dar mai ales practice, care îi ajută să se specializeze pentru meseriile viitorului”, adaugă Mihai Bordeanu, director general Dacia.

Semnarea Memorandumului reprezintă un prim pas esențial. Etapa următoare va include un studiu de prefezabilitate, care să cuprindă structura, organizarea, nevoile şi modalitățile de finanțare pentru implementarea proiectului si susținerea activității Școlii duale ACAROM. Studiul de prefezabilitate va sta la baza deciziei de înfiinţare a școlii.

Industria auto este unul dintre cele mai importante sectoare economice ale României. Generează peste 14 la sută din PIB și 27 la sută din exporturile naționale, iar peste 600 de companii asigură, în mod direct, peste 230.000 de locuri de muncă.

ACAROM reunește peste 170 companii, printre care cei doi producători de automobile naționali, Automobile Dacia și Ford, numeroși fabricanți de componente și furnizori de servicii auto, unități de CDI și universități.

Articolul anterior

Studiu: Femeile se reprofilează către IT la 29,8 ani. Cele mai multe vin din banking și contabilitate

Articolul următor

Alina Kerekes (TE Connectivity): "În subconștient, avem cu toții un fel de mod de criză sau un set de lecții valoroase, învățate în alte momente dificile"

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share