Croația își deschide larg porțile pentru străinii care lucrează de acasă

Americanca Melissa Paul a devenit, în 2021, primul “nomad digital” din Croaţia, graţie unui program de vize speciale creat de autorităţile din această ţară, pentru a promova o industrie a călătoriilor grav lovită de pandemie.

Din cauza pandemiei, munca la distanţă a explodat pe întreaga planetă, astfel că unii telemuncitori au ajuns mult mai departe de domiciliul lor. “Croaţia este minunată, viaţa este frumoasă, accesibilă comparativ cu alte locuri, clima este superbă, accesul la Internet este bun” spune Melissa Paul, o consultantă în marketing în vârstă de 53 de ani, care locuieşte la Labin, un orăşel pitoresc pe malul Mării Adriatice. În ianuarie, americanca a obţinut prima viză creată special de Guvernul croat pentru a atrage telemuncitori care nu sunt originari din Uniunea Europeană.

Pentru moment, este vorba de un program limitat, dar autorităţile de la Zagreb vor să-l extindă. Croaţia a modificat legea cu privire la statutul străinilor, pentru a permite nomazilor din afara UE să obţină vize de rezidenţă pe durata unui an şi să fie scutiţi de impozitele pe venit. Solicitanţii trebuie să arate că lucrează în regim de telemuncă, că au o locuinţă, o asigurare de sănătate şi venituri lunare de peste 2.200 de euro, informează Agerpres.

Melissa Paul, care concepe bloguri şi gestionează pe reţele sociale conturile unor artişti sau designeri, figurează printre cei circa 100 de solicitanţi de vize croate, dintre care jumătate sunt britanici sau americani. Pentru moment, doar 30 au obţinut vizele, iar Guvernul de la Zagreb speră că numărul va creşte exploziv după ce vor fi ridicate restricţiile de călătorie impuse de pandemie.

Cu o populaţie de 4,2 milioane de locuitori, Croația, care se bazează pe veniturile din turism pentru o cincime din PIB, a suferit din plin ca urmare a prăbuşirii industriei internaţionale ale călătoriilor. În 2020, numărul turiştilor s-a redus la o treime, iar veniturile din sectorul turismului s-au redus cu 50 la sută, până la 4,8 miliarde de euro.

Oraşul Dubrovnik, o perlă a Adriaticii, care înainte de pandemie era preocupat de gestionarea problemelor create de turismul în masă, a fost lovit în mod deosebit. Majoritatea turiştilor ajungeau acest oraş din sudul Croaţiei cu avionul, astfel că pandemia a dus la prăbuşirea numărului de vizitatori.

În spatele programului de vize special este Jan de Jong, un om de afaceri olandez care anul trecut i-a făcut o propunere în acest sens premierului croat Andrej Plenkovic via reţelele sociale. Şase luni mai târziu, sistemul era pus în practică. “Pe ansamblu, Croaţia oferă o experienţă unică”, spune de Jong, impresionat de frumuseţea peisajelor, calitatea vieţii şi legăturile cu restul Europei din Croația.

Croaţia nu este singura ţară care îi vizează pe nomazii digitali. Estonia şi-a lansat anul trecut propriul sistem de vize speciale, iar ţări precum Cehia şi Islanda oferă sejururi similare. În locuri mai îndepărtate, Antigua vrea şi ea să-i seducă pe telemuncitori, la fel ca insula Bali, din Indonezia.

Ministerul croat al Turismului vede în acest program un mijloc pe termen lung pentru a diversifica industria, mai degrabă decât o soluţie temporară pentru acoperirea pagubelor create de pandemie. “Cei care vor să-şi facă din Croaţia biroul lor de muncă temporar şi care se îndrăgostesc de natura şi cultura noastră pot deveni cei mai buni agenţi de publicitate ai noştri”, subliniază Ministerul croat al Turismului într-un comunicat remis AFP.

La rândul său, Jan de Jong speră că nomazii digitali îi vor inspira pe tinerii din Croaţia, din rândul cărora mulţi vor să emigreze. “Vor aduce experienţa lor şi starea lor de spirit, iar aceasta poate avea un impact pozitiv”, susţine omul de afaceri olandez.

Articolul anterior

Fiscul vrea să se modernizeze cu ajutorul UiPath

Articolul următor

Cristian Nicora (TE Connectivity): "Ținta noastră, la TE Connectivity? Să fim cei care dau ora exactă în industrie"

Articole din aceeași categorie
Total
12
Share