În România există în prezent 5,58 milioane de salariaţi activi, cu doar 640 de angajaţi mai puţin decât în luna ianuarie, a afirmat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, la postul public de televiziune.
Ministrul Muncii susţine că cifrele prezentate recent de Inspecţia Muncii, privind cele 875.000 de contracte de muncă încetate în perioada 16 martie – 15 iulie, nu reflectă locuri de muncă pierdute, ci majoritatea acelor contracte sunt ale unor salariaţi care aveau simultan mai multe contracte active.
Violeta Alexandru apreciază că cifrele concludente privind numărul de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă sunt cele furnizate de Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor – Revisal. „Un om are unul, două, chiar trei contracte. Sunt oameni în România, deloc puţini, care au mai multe contracte, două-trei contracte, unii cărora li s-a închis contractul şi li s-au deschis altele. Când vorbiţi despre această cifră, probabil că vă referiţi la număr de contracte. Eu vorbesc despre salariaţi activi, care sunt astăzi 5,58 milioane şi încă puţin, cu doar – reţineţi! – 640 mai puţini decât în ianuarie anul acesta. Mă preocupă fiecare dintre aceşti oameni. Sunt 640 de salariaţi, persoane care nu mai au nici un venit, în Revisal”, a subliniat Violeta Alexandru, citată de Agerpres.
Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești
Ministrul Muncii a declarat că numărul de 875.000 de contracte încetate a survenit în urma emoţiei angajatorilor în perioada pandemiei, care ar fi închis numeroase contracte de muncă doar pentru a înfiinţa în locul lor alte contracte de muncă, la scurt timp după încetarea lor. „A fost şi este o perioadă de confuzie pentru angajatori. În mod evident, unii dintre ei au apelat la şomajul tehnic, au aşteptat măsurile guvernamentale, au luat nişte decizii, după care au revenit asupra lor. Cert este că şi un român, dacă nu are în acest moment un loc de muncă, pentru mine este o preocupare”, arată Violeta Alexandru.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Ministrul Muncii a explicat că procentul şomajului înregistrat oficial prin Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), de 2,5 la sută, este mai mic decât numărul real al şomerilor, deoarece mulţi dintre lucrătorii care îşi pierd locurile de muncă nu apelează la această instituţie pentru găsirea unui alt loc de muncă.
„Eu sunt nemulţumită şi am convingerea că acesta nu este chiar procentul real, dar vorbesc de cifra oficială. Procentul este foarte mic, pentru că oamenii nu au încredere în AJOFM-uri să vină să se înregistreze. Nu că nu ştim, ştim ce avem oficial, dar vreau ca AJOFM-urile să iasă mult mai activ pe piaţă, să vadă că nu prind în evidenţele lor categorii de persoane care îşi găsesc locuri de muncă prin site-uri de specialitate, prin cunoştinţe, ocolind această instituţie, care ar trebui să fie locul în care te duci cu încredere că îţi găseşti un loc de muncă. Ceea ce nu se întâmplă în acest moment”, declară ministrul Muncii.