Prezentă de trei ani pe piața muncii din România, compania TE Connectivity este un dezvoltator și producător de top în materie de senzori pentru domeniul aviației, aplicațiilor industriale, tehnologiei medicale, energiei, comunicațiilor de date și locuinței.
Diversitatea de soluții de senzori produși în fabrica din Timișoara a adus împreună tehnologii de precizie și finețe, dar și specialiști talentați, cu expertiză în procese de inginerie și cercetare, calitate sau logistică. Cristian Nicora, managerul centrului de cercetare și dezvoltare al companiei, vorbește despre parcursul său profesional și despre oportunitățile pe care compania le oferă profesioniștilor care vor să schimbe lumea.
AngajatorulMeu.ro: Care a fost drumul dvs. profesional până în acest moment și ce v-a atras spre TE Connectivity?
CRISTIAN NICORA: Sunt absolvent al Universității Politehnica – Facultatea de Electronică și Telecomunicații și mi-am început cariera în 2006, ca inginer dezvoltare hardware, în ceea ce a fost la momentul respectiv Siemens VDO. A fost primul contact cu industria și ceea ce înseamnă lumea automotive.
Următorul pas mare în cariera mea a fost în 2015, când am pus bazele departamentului de HW Development în Huf Romania. Mai târziu, la începutul anului 2020, am preluat și responsabilitatea globală a acestui departament din business unit-ul Mechatronic Solutions, perioadă în care am avut ocazia colaborării cu cei mai buni profesioniști ai companiei.
În TE Connectivity am fost atras de provocarea și oportunitatea de a construi, precum și de complexitatea tehnică și excelența specifică. Ce am găsit diferit, comparativ cu piața generală, este chiar activitatea propriu-zisă. Disciplinele clasice din R&D se extind spre incursiuni în fizică sau chimie, în știința materialelor, în statistică și tehnologii de manufacturing avansate. Practic, este o sursă de cunoștințe și tehnologie pe care orice inginer cu greu o poate refuza și, mai mult decât atât sau poate chiar mai important, aspectul acesta este completat și de o cultură organizațională sănătoasă, centrată pe angajați și pe dezvoltarea lor. Sunt mândru să îmi aduc contribuția la ceea ce consider a fi o poveste de succes în continuare.
Care sunt principalele produse/ servicii pe care le dezvoltă TE Connectivity în România?
Din întregul portofoliu global al TE Connectivity în care se regăsesc produsele de conectică prin care suntem recunoscuți, locația din Timișoara este axată pe dezvoltarea de soluții de senzoristică pentru clienți din diverse arii de activitate, cum ar fi: transporturi comerciale, industriale și feroviare, automatizări și tehnologii industriale și comerciale, sfera aeronautică și aerospațială, tehnologii și dispozitive medicale și, nu în ultimul rând, automotive.
Important de menționat ar fi că diversității destinațiilor finale i se adaugă și multitudinea tipurilor de aplicații: senzori de temperatură, senzori de turație și viteză, senzori ultrasonici de calitate și nivel al lichidelor, senzori de accelerație și înclinare, ansamble de senzori. Suntem prezenți din 2018 în partea de manufacturing și în 2020 am început construcția centrului de cercetare-dezvoltare.
Aș rezuma prin a le spune colegilor aflați la început de carieră: într-un oraș nou și necunoscut, nu găsești direct marcat cel mai bun drum spre un punct de interes.
Pandemia a schimbat modul de lucru în majoritatea departamentelor unei companii. Care sunt diferențele în felul în care se lucrează acum în R&D, față de acum un an? Care sunt principalele lecții pe care le-ați învățat în ultimul an?
Pandemia a fost resimțită, pe bună dreptate, ca un mare regres în domeniul tehnologiei și industriei. Dar, cu toate acestea, a fost și un factor catalizator pentru îmbunătățirea eficienței unei organizații.
Aș putea spune că în perioada pre-pandemie există o rigiditate în ceea ce privește conceptul de remote-work sau work from home din cauza dificultății de măsurare a eficienței lucrului în condiții non-standard. Companiile au fost puse deodată în fața unui salt de încredere care s-a dovedit, în final, unul benefic atât pentru angajați, cât și pentru companii, deopotrivă, și s-a observat o creștere a eficienței la nivel macro și o scădere relativă a costurilor.
Noi, în TE Connectivity, am văzut în pandemie o provocare spre a ne îmbunătăți și spre a ne dezvolta creativitatea și flexibilitatea. Am învățat că schimbarea este continuă și important e să fie percepută că motor al evoluției și dezvoltării, nu ca o amenințare.
Pe lângă faptul că a forțat companiile să adopte, peste noapte, un nou mod de lucru, pandemia a adus și posibilitatea de a angaja oameni care lucrează remote, din alte zone ale țării. Încercați să profitați de această oportunitate?
Desigur, avem colegi care lucrează deja remote o bună perioadă din timpul dedicat activității. De asemenea, putem personaliza structura activității, după cum menționam anterior, astfel încât să se plieze cât mai bine pe nevoile angajatului și ale companiei. Cum spuneam, una dintre componentele importante ale culturii organizaționale în companie este orientarea spre angajați prin dezvoltarea și împuternicirea acestora în a fi propriul lor manager. Eu consider că am reușit să redesenăm cadrul de desfășurare a activității într-o formă mai apropiată de realitatea zilelor noastre.
Universitățile livrează ingineri de calitate bună. La o prima vedere, însă, și e important de menționat: la o primă vedere, poate părea că ei nu sunt – să spunem – plug-and-play în activitatea industriei.
Care sunt “ingredientele” pentru o carieră de succes în R&D? Ce competențe urmăresc angajatorii, atunci când caută oameni pentru acest departament? Cum ar suna primul sfat pentru un coleg mai tânăr, care își începe cariera în acest departament?
Implică-te, pune întrebări și experimentează!
E absolut normal ca la început de drum în carieră să nu deții răspunsuri la toate întrebările sau să cunoști toate detaliile. Scopul meu a fost întotdeauna să le inspir colegilor încrederea de a încerca și îmbrățișarea posibilității de a greși.
E utopic să te aștepți la perfecțiune de la început, în calitate de coordonator de echipă, și în același mod e la fel de utopic să te aștepți la dezvoltare de cunoștințe fără experimentare ca inginer.
Aș rezuma prin a le spune colegilor aflați la început de carieră: într-un oraș nou și necunoscut, nu găsești direct marcat cel mai bun drum spre un punct de interes. E un exercițiu de trial and error, unde cele mai importante componente sunt perseverența și capacitatea de a învăța din greșeli, la fel ca în viață și în carieră.
Universitățile joacă un rol important în ecosistemul de IT din marile orașe din România. Reușesc ele să furnizeze oameni bine pregătiți pentru o carieră în R&D? Cum se desfășoară colaborările cu aceste instituții?
În momentul de față, universitățile livrează ingineri de calitate bună. La o prima vedere, însă, și e important de menționat: la o primă vedere, poate părea că ei nu sunt – să spunem – plug-and-play în activitatea industriei.
Realitatea e că nu poți avea așteptarea de a fi plug-and-play, întrucât universitățile pregătesc ingineri pentru diverse ramuri ale industriei și curricula universitară nu poate acoperi toată această varietate, ceea ce este și normal. Companiile completează cunoștințele necesare cu specificul industriei, adăugându-le la baza creată în facultate. Parteneriatul mediul academic-industrie are potențialul de a forma oameni înalt calificați, care aduc plus-valoare domeniului în care activează.
Totuși, găsesc foarte important factorul motivațional al fiecărui student din perioada preuniversitară și sunt de părere că se pot găsi strategii de îmbunătățire în acest subiect.
Colaborările TE Connectivity cu universitățile iau forma unor parteneriate de durată, în care avem ocazia întreprinderii de activități, ateliere de lucru, proiecte de diplomă/ practică, capabile să aducă acea componentă aplicativă a elementelor studiate în anii de facultate.
Care sunt planurile pentru dezvoltarea departamentului pe care îl conduceți, pe termen scurt, mediu și lung?
Pe termen scurt, ne dorim operaționalizarea completă a centrului de dezvoltare. Aceasta înseamnă: finalizarea procesului de mutare în noua locație, crearea nucleului de cunoștințe și atingerea masei critice de experiență care să ne permită, în următorul an, intensificarea fluxurilor de împărtășire de cunoștințe și tehnologie către locația din Timișoara. Odată ajuns nivelul de maturitate necesar, vom putea activa cu responsabilități crescute inclusiv în proiecte de advanced development.
Țelul nostru final este să fim cel mai mare și mai important vector de tehnologie de pe piață, și să fim cei care dau ora exactă în industrie.