Cum să ai succes ca antreprenor, companie și părinte

În întâlnirile mele cu mulțimea de antreprenori sau oameni “normali”, iau contact cu fascinante tipare de dezvoltare, pe care vreau să ți le aduc la cunoștință.

Adrian Vîntu

Leadership and Social + Emotional Intelligence Coach®

Mama

La baza piramidei tiparelor stă antreprenorul „de apartament”. Poate are o firmă de IT cu cinci angajați, poate are un ABC cu doi oameni. Poate ai fost și tu în situația asta, sau sigur cunoști pe cineva la acest punct al vieții sale.

În acest context, antreprenorul nu prea are nici un skill, nici o aptitudine proprie. Lucrul său cu oamenii este copiat meticulos din relația sa cu mama sau părintele dominant. Dacă mama a fost un personaj autoritar, un Dumnezeu local, atunci și antreprenorul este mâna dreaptă a Zeului Trebuie. El/ea abuzează de angajați la fel cum a fost abuzat/ă de către dictatorul părinte.

Antreprenorul copiază părintele dominant prin atitudinea expertă de “mă pricep la toate, de la vânzare, la marketing, la produs, la orice”.

La acest nivel, viața angajaților este un chin. Antreprenorul micromanageriază, nu poate delega, pentru că el este expert – vezi zicala mamei: “dacă vrei un lucru bun, atunci trebuie să îl faci cu mâna ta”.

Improvizația

Următorul nivel de dezvoltare este improvizația. În timp ce antreprenorul crește ca experiență și/sau ca mărime de companie, regulile se schimbă și apar situații noi. O companie cu zece, 20 de angajați, este o total altă poveste decât ABC-ul cu doi oameni. Respectiv, dacă un copil poate fi tratat ca un sclav când are 20 de ani, după 30 în sfârșit începe să nu își mai respecte părinții abuzivi.

Ce se schimbă este contextul, și odată cu el și personalitatea antreprenorului. Situațiile noi nu mai pot fi prevăzute de părinte, iar de aici scade obediența față de el.

Antreprenorul își iese din cocon, și își găsește o nouă sursă de informație: alți antreprenori. E o sursă bună, de unde ia idei, le adaptează și le folosește în compania sa.

Antreprenorul devine deștept și zâmbește cu compasiune la zilele când era sub vraja maternală.

Leadership-ul

Nivelul următor este complicat. Ca și în cazul celorlaltor niveluri, oamenii ajung aici împinși de nevoie. După îndeajunsă experiență, antreprenorul ajunge la concluzia pe care o știm cu toții:

Cu cât compania este mai de mare, cu atât oamenii sunt mai greu de manageriat.

După 25 de angajați, lucrurile încep să o ia razna. Antreprenorul nu mai are contact cu fiecare persoană, apar specializări despre care el nu are habar. De exemplu, mulți antreprenori nu au nici cea mai mică idee ce înseamnă social media – cu toate că, probabil, au nevoie de ea.

Din eșecul managementului se naște o știință nouă și genială, pe nume Leadership.

Leadership-ul este o colecție de metode de conducere și organizare bazate pe psihologia de top mondial. Leadership-ul de calitate este încă nou și predat la universitățile de top din lumee – nu în România.

Ce face Leadership-ul

Leadership-ul recunoaște că managementul oamenilor este, de obicei, un eșec.

Da, ai citit bine. Dacă ai citit articolele mele despre managerii întâlniți în Oradea, Cluj și străinătate, atunci știi cât de dezastruoasă este situația.

Ce alternativă aduce Leadership-ul

La întrebarea asta poți tu să răspunzi dacă te întreb: dacă nu vrei să îți abuzezi copiii, să îi micromanageriezi, să le sufli în ceafă, să le dai ordine despre ce “trebuie”, ce faci cu ei?

Răspunsul este: le dai putere. Îi ajuți să crească în domeniile în care doresc, și le dai putere. Atât copiii, cât și angajații, doresc să fie autonomi, să își urmărească nevoile și dorințele. Au nevoie sa crească profesional, și mai ales de scop.

Ierarhia conducerii se schimbă atunci de la antreprenorul zeu la antreprenorul prieten, care stă alături de angajați – nu deasupra -, care are încredere în angajații pe care el îi ridică, pe care se bazează și cărora le deleagă lucrurile cu credință. La rândul lor, angajații aplică leadership-ul pentru colegii lor.

Cea mai mare realizare a Leadership-ului este aducerea angajaților – sau a copiilor, în cadrul familiei – la un nivel în care ei pot să se organizeze singuri și să exceleze.

Care antreprenor/părinte nu își dorește asta pentru firma/familia sa?

Dificultate

Pentru fiecare nivel de dezvoltare, există un nivel de suferință prin învățare și disciplină, pe care antreprenorul trebuie să îl depună.

În cazul nivelului Mamă, antreprenorul doar copiază mecanic și fără minte modul de gândire, organizare și comunicare al părintelui dominant. Dificultatea în acest caz este minimă.

În cazul nivelului Improvizație, antreprenorul are multe lucruri de schimbat: învață de la alți antreprenori, se înțelege cu persoane care au perspective diferite, privește conflictul vechi-nou ca pe o sursă de evoluție.

În cazul nivelului Lider, antreprenorul are de schimbat nu numai organizația, dar, cel mai important, pe el însuși. Aici nu mai poate copia decât de la liderii geniali – care sunt puțini -, sau din cursuri.

Cea mai mare schimbare nu va fi compania, ci persoana ta.

Dacă ai citit ce spun oamenilor spectaculoși despre cea mai bună investiție din viața lor, atunci știi că:

Succesul puternic, în business sau în familie, vine din evoluția personală!

Pe scurt

În dezvoltarea companiei, care este strâns legată de dezvoltarea mentală și emoțională a antreprenorului, întâlnim trei niveluri: Mama, Improvizația și Leadership-ul. Cei mai mulți antreprenori rămân la nivelul Mamă, cei care au un succes mediu ajung la nivelul Improvizație, iar cei cu adevărat valoroși, cei care ating satisfacția maximă în afaceri și familie, devin Lideri.

Îți doresc să investești în tine, să suferi prin învățare și disciplină și să fii mai bun/ă și mai fericit/ă decât ai fi putut visa vreodată!

Articolul anterior

ProfiCRM: CRM 100% românesc, "născut" după o investiție de 50.000 de euro și 4.000 de ore de muncă

Articolul următor

Sibiu Jazz Festival: Sibiul respiră jazz, luna aceasta

Articole din aceeași categorie
Citește

Inovația pe frontul de est

După revoluția din 1989, economiile din Est intră într-o nesistematizabilă tranziție către economia de piață. Efecte? Inflație, privatizări,…
Total
0
Share