Banner

Cum “rezolvă” Guvernul problemele românilor exploatați în Italia: “Închideți, vă sunăm noi!”

Reprezentanții Asociației Românilor din Italia (CAPIMED România) susțin că au fost bătaia de joc a trimişilor Guvernului României, care aveau misiunea de a rezolva problemele românilor abuzaţi în Italia.

Potrivit reprezentanților CAPIMED, cei doi trimişi ai Ministerului Românilor de Pretutindeni (MRP) au telefonat joi seară, 3 august, la ora 21,40 (ora României), pentru a transmite că a doua zi dimineaţă doresc o întâlnire cu membrii asociației, la ora 10, undeva la Palermo. A doua zi, cei doi nu au mai contactat nici un membru CAPIMED. În schimb, MRP a dat un comunicat de presă prin care informează că “urmărește îndeaproape evoluțiile cazurilor în care sunt implicați cetățeni români aflați în Sicilia”.

“Andrei Cosmin Luca, director în MRP, însărcinat cu rezolvarea problemelor românilor din Italia, şi secretarul de stat Veaceslav Saramet, fondator al unui ONG care a accesat fonduri nerambursabile, pentru a face proiecte pentru românii din Republica Moldova, ne-au informat, joi noapte, că se află la Palermo şi doresc o întâlnire fulger cu membrii CAPIMED România. Probabil că domnii din MRP nu pot înţelege acel tip de voluntariat practicat de noi, adică fără surse de finanţare, care înseamnă, pe de o parte, că la sediul de la Palermo nu avem angajaţi nonstop, iar pe de altă parte, că nu avem delegaţie plătită din bani publici, pentru a ne putea deplasa, de noaptea până dimineaţa, unde ne solicită domniile lor prezenţa de urgenţă”, declară Carmen Luminița Andrei, președinte-fondator al CAPIMED România.

Potrivit acesteia, cei doi delegaţi ai statului român nu au mai contactat pe nimeni a doua zi, aşa  cum au anunţat. Mai mult, au pretins să nu fie contactaţi, pentru că vor reveni ei, iar Veaceslav Saramet a cerut CAPIMED să nu mai trimită comunicate de presă fără acordul ministerului. “Le-am explicat domnilor delegaţi că mă aflu la Bacău, dar îl pot contacta pe prim-vicepreşedintele CAPIMED România, Carmelo Falsone, medic la Palermo, pe avocatul Maurizio Di Marco, juristul confederaţiei pe regiunea Sicilia, la Palermo, şi pe directorul de Catania al confederaţiei, Enza Mascali, revizor contabil cenzor la Curtea de Conuri. Cei trei s-au simţit ofensaţi de faptul că nu i-a contactat nimeni din România, după mai mulţi ani în care s-au zbătut să ajute români abuzaţi în Italia, mai ales după ce au fost anunţaţi că vor fi contactaţi”, declară Carmen Luminiţa Andrei.

Reprezentanții românilor din Italia îi cer ministrului Andreea Păstîrnac să dea un răspuns public pentru această situaţie, să explice cu ce s-au ocupat concret cei doi trimişi ai ministerului în acea delegaţie şi cine le-a dat permisiunea să sune la ora 21,40, pentru a stabili o întâlnire a doua zi dimineaţă, la Palermo. În privinţa încercării de intimidare, în legătură cu comunicatele de presă, CAPIMED România transmite că va face mereu publică situaţia românilor din Sicilia.

“Presa din România a fost informată, în aceste zile, în legătură cu o nouă descoperire a Poliției din Italia: alte zeci de români abuzați, din nou, pe plantațiile din sudul Italiei. De fapt, în fiecare săptămână, în ultimele luni, au fost violate, sechestrate și ucise românce. O femeie de 60 de ani s-a sinucis, după ce a lucrat ca badantă timp de 15 ani, iar alta și-a ucis concubinul italian care o abuza. Au fost perioade în care trei femei pe zi au fost ucise în Italia. În aceste zile, și în Spania au fost găsiți români tratați ca sclavi, plătiți cu sume foarte mici pentru munca la câmp și cazați în corturi, fără apă curentă și fără minime condiții de igienă”, atrag atenția românii din CAPIMED.

În Italia erau, la sfârșitul anului 2016, 1.151.395 de români, conform datelor oficiale ISAT. De fapt, în Italia sunt peste trei milioane de români, dintre care peste jumătate nu sunt înregistrați cu forme legale, susține CAPIMED. Creșterea numărului de români care pleacă anual în Italia este, în medie, cu circa patru la sută mai mare decât anul trecut, dintre care circa 70 la sută sunt femei.

 

Articolele de pe AngajatorulMeu.ro pot fi preluate de alte publicaţii în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei, cu link activ. 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share