Mercedes-Benz testează automatizarea robotică îmbunătățită cu AI în procesul său de fabricație și folosește campusul Digital Factory, din fabrica Berlin-Marienfelde, ca poligon de testare pentru implementarea noii tehnologii de producție.
Mișcarea face parte dintr-o strategie mai amplă de creștere a eficienței fabricării și de reducere a costurilor în rețeaua de producție Mercedes-Benz din Europa și SUA.
Fabrica Berlin-Marienfelde, deja un centru de inovare digitală pentru Mercedes-Benz, a fost desemnată pentru a pilota noile procese de automatizare. Acestea sunt susținute de progresele AI dezvoltate de DeepMind, subsidiara Google, și includ utilizarea roboților umanoizi dezvoltați de compania americană Apptronik, numiți Apollo.
- Angajatorii din străinătate au început recrutările pentru sezonul de vară: +1.800 joburi disponibile pe eJobs pentru românii care vor să lucreze în afara țării
- Piața muncii în România, în 2025: criza de personal, principala bătaie de cap pentru recrutori
- Tchibo Brands România își mută birourile în Business Garden Bucharest
Apollo este un robot umanoid biped, conceput să imite acțiunile umane și testat pentru sarcini logistice, ca transportul componentelor și asistarea lucrătorilor pe linia de producție. Are dimensiuni similare cu un muncitor uman – 1,72 m înălțime, 72 kg greutate și o capacitate de ridicare de 25 kg – și este conceput să lucreze în siguranță alături de oameni.
Spre deosebire de roboții industriali tradiționali, care sunt fixați și execută sarcini repetitive, Apollo poate naviga pe podelele fabricii și poate îndeplini diverse funcții repetitive. În acest fel, accelerează procesele de producție și reduce solicitarea fizică asupra muncitorilor.
Mercedes-Benz implementează inițial robotul în logistica internă, pentru mutarea materialelor între stațiile de lucru, în sprijinul muncitorilor umani. Compania a confirmat o investiție de peste 100 de milioane de euro în Apptronik, ceea ce indică un parteneriat extins, care va include și alte aspecte ale automatizării producției.
Fondată în 1902, fabrica Marienfelde este unitatea principală pentru fabricarea sistemelor de propulsie electrică Mercedes-Benz. Pe lângă producția unităților eATS pentru modelele electrice standard, va avea un rol esențial și în fabricarea motoarelor electrice axiale-flux pentru viitoarele modele Mercedes-AMG.
Aceste motoare compacte, dezvoltate în colaborare cu firma britanică Yasa, achiziționată de Mercedes-Benz în 2021, vor fi produse pe o linie nouă, ce va integra 100 de procese de fabricație noi, dintre care 65 sunt noi pentru Mercedes-Benz, iar 35 sunt complet inovatoare în industria auto.