Angajatul viitorului în producție e aici: “costă” doi lei pe zi, lucrează cât patru oameni, poate ridica până la 1.350 kg și parcurge zilnic zeci de kilometri

Roboţii mobili autonomi pot fi o alternativă prin care companiile din România pot depăşi criza de personal necesar manipulării de materiale şi produse în spaţiile de producţie şi depozitare, afirmă reprezentanții Mobile Industrial Robots (MIR), lider în producția de roboți mobili autonomi (AMR).

La începutul lunii aprilie, în România erau peste 30.000 de locuri de muncă vacante destinate persoanelor fără calificare şi fără studii liceale, conform datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. “Peste 2.000 vizau manipularea de produse şi materiale, o activitate care poate fi preluată ușor de roboţii mobili autonomi. Companiile moderne adoptă, pe scară extinsă, roboţii mobili autonomi, care aduc un nivel ridicat de automatizare şi trasabilitate a activităţii. Roboţii înregistrează cu precizie orice operaţiune, iar datele se regăsesc imediat în sistemele de gestiune. Sunt certificaţi pentru a lucra împreună cu oamenii, respectând cele mai ridicate standarde de siguranţă”, afirmă Paul Olariu, Area Sales Manager MIR pentru Europa Centrală și de Est la MIR.

În Europa, rata de adopţie a roboţilor autonomi mobili înregistrează o creștere accelerată ca urmare a reducerii costurilor, fluidizării operațiunilor intralogistice şi reducerii dependenței de forța de muncă umană.

Baza de roboți va creşte constant cu 30-40 la sută, în următorii ani

Baza instalată de roboţi mobili autonomi va creşte constant cu 30-40 la sută, în următorii ani, și va ajunge, în 2027 la peste patru milioane de unităţi, potrivit unui studiu realizat de compania Interact Analysis.

“Unităţile de producţie şi logistică au nevoie ca materiile prime sau diversele componente să fie transportate permanent între linii de asamblare şi spaţiile de stocare temporară. Această activitate intralogistică este în mod tradiţional derulată cu angajaţi şi sisteme manuale de transport (transpaleți) şi poate fi uşor perturbată de lipsa resurselor umane, mai ales când se lucrează în schimburi sau unitățile de producție sunt plasate în afara localităților. E o activitate solicitantă prin distanţele mari ce trebuie parcurse şi cu o valoare adăugată mică, ceea ce nu o face foarte atractivă pentru cei care îşi caută un loc de muncă”, explică managerul MIR. 

Roboţii pot lucra individual sau într-o flotă, sunt 100 la sută autonomi şi pot derula sarcini de încărcare, descărcare şi transport al paleţilor standardizaţi sau a diferitelor tipuri de cărucioare din fabrică. În funcţie de gradul de încărcare, numărul de ture şi misiuni efectuate, amortizarea investiției într-o flotă de roboţi mobili autonomi MIR poate fi mai rapidă de un an.

Un robot poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse şi materiale

”Companiile româneşti se confruntă cu o criză acută de personal pentru manipularea internă a produselor între spaţiile de logistică şi producție. Sunt activităţi solicitante fizic şi cu o valoare adăugată redusă. Roboţii mobili pot prelua cu succes aceste activităţi, total sau parţial. Sunt capabili să transporte sarcini de până la 1.350 de kg şi să parcurgă zilnic zeci de kilometri. Pot funcţiona 8-10 ore cu o singură încărcare, iar consumul mediu pentru o zi de muncă de opt ore este de 1,73 kWh, ceea ce înseamnă un cost de maximum 2-3 lei. Prin eficienţa ridicată şi costul redus de operare, roboţii mobili autonomi reprezintă o investiție cu o amortizare remarcabilă”, adaugă Paul Olariu.

Printre companiile care au nevoie de oameni pentru manipularea produselor se numără cele din industria auto, de asamblarea echipamentelor electronice sau cele din zona de producție farmaceutică. Un robot MIR poate suplini lipsa a patru manipulatori de produse şi materiale, deservind mai multe spații. Poate efectua, într-un singur schimb, peste 100 de misiuni intralogistice (manipulare şi transport) şi poate parcurge zilnic peste 20-25 de km. 

DESPRE MOBILE INDUSTRIAL ROBOTS

Dezvoltă și produce cea mai avansată gamă de roboți mobili autonomi (AMR), colaborativi și siguri, care pot gestiona rapid, ușor și eficient, logistica internă, astfel încât angajații să poată desfășura activități care creează mai multă valoare. Sute de companii de talie medie, întreprinderi mari multinaționale, centre logistice și spitale au instalat roboții inovatori ai MiR. Înființată în 2014, în Danemarca, MiR a devenit lider mondial în domeniu, cu o rețea globală de circa 220 de distribuitori și integratori de sisteme în peste 60 de țări. Compania a fost achiziționată de Teradyne, în 2018, iar în 2022 Teradyne a integrat AutoGuide Mobile Robots în MiR, pentru a oferi o gamă largă de produse AMR, de la sarcini utile mici la sarcini utile grele. Sediul MiR este în Odense (Danemarca), iar compania are birouri regionale în Holbrook (New York) San Diego (California), North Reading (Massachusetts), Georgetown (Kentucky) Singapore, Frankfurt, Barcelona, Tokyo, Seul și Shanghai.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share