Daniel David este noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor

Rectorul Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, Daniel David, este noul președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR), pentru un mandat de șase luni, după ce Sorin Cîmpeanu a fost numit ministru al Educație și s-a suspendat din această funcție.

Potrivit noului președinte, Biroul CNR a ajuns la concluzia că ar trebui să existe o președinție rotativă, la fiecare șase luni, iar la propunerea președintelui actual și cu votul majoritar al Biroului CNR, a fost desemnat să înceapă el. “Sincer și direct spus, în ciuda faptului că nu am avut un interes major pentru a ocupa poziții de conducere în CNR (abia am preluat conducerea celei mai mari universități a țării, și asta în condiții de pandemie), am acceptat acum acest demers”, declară Daniel David.

Rectorul UBB spune că a acceptat noul rol din două motive:

“(1) Sunt încă mâhnit de lipsa de viziune politică în separarea recentă a învățământului superior de activitatea de cercetare științifică (cercetare-dezvoltare-inovare/CDI), în două ministere distincte (Ministerul Educației Naționale și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării). Asta ne poate costa mult ca țară, foarte mult! Nu mai reiau argumentele, cei interesați le pot găsi în multele interviuri recente, pe care le-am dat pe această temă. Din această poziție, împreună cu colegii din CNR, voi încerca să încurajez public acele politici care duc măcar la o coordonare adecvată a celor două activități, din cele două ministere diferite.

(2) În legătură cu educația (mai ales învățământul superior) și cercetarea (CDI), cunosc bine atât angajamentele din programul de guvernare, cât și cum trebuie acestea puse în practică (din experiența ca student/ profesor în sistemele academice vestice). Multe angajamente sunt excelente pentru învățământul superior și pentru CDI, fiind practic derivate din programele anunțate în campania electorală de către PNL/ USR-PLUS/ UDMR. Spre exemplu, pentru CDI (dar și învățământul superior), Pactul Ad Astra, în care am fost și eu implicat, este asumat de toți partenerii de guvernare; să-l vedem acum și implementat! Atenție însă, schimbările majore nu trebuie percepute ca fiind împotriva oamenilor (cu atât mai mult să fie împotriva lor!), ci oamenii, inclusiv sindicatele, trebuie să fie parte a soluțiilor; altfel orice modificare este temporară sau iluzorie”.

Daniel David promite că, împreună cu colegii din CNR, va fi o voce publică, ce monitorizează “sistematic și critic-constructiv” implementarea angajamentelor din programul de guvernare în învățământul superior și în activitatea de CDI. “Înțeleg prin asta (a) să încurajăm și să susținem demersurile bune din programul de guvernare, (b) să facem sugestii după bune practici europene, acolo unde lucrurile sunt ambigue sau pot căpăta traiectorii diferite în același angajament și (c) să criticăm nerealizarea angajamentelor și/ sau unele angajamente mai puțin fericite (dar aici revenind cu propunerea de variante cât mai constructive). Iar asta trebuie făcut din ianuarie, când se stabilesc multe lucruri, strategii, inclusiv bugetul”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Articolul anterior

Cum arată începutul de an în fiscalitate și cât mai pot spera companiile la sprijinul statului?

Articolul următor

John Oldham, fostul șef al fabricii Ford din România, părăsește compania după 41 de ani

Articole din aceeași categorie
Total
7
Share