Decizia în cod roșu

Zi de zi, luăm sute de decizii conștiente sau inconștiente, mai bune sau mai proaste, mai ieftine sau mai costisitoare. Ni se întâmplă foarte des ca, atunci când suntem nevoiți să luăm o decizie importantă, să ne confruntăm cu o stare de blocaj.

Ovidiu Halunga

Contributor

Îmi amintesc că, în copilărie, pus în fața unor dileme, ca modalitate de rezolvare, mai dădeam și cu banul, dar în viață ar trebui să ne bazăm pe alegeri conștiente, ce presupun asumare și responsabilitate, deși nu renunțăm să apreciem diverse semne atunci când suntem în pragul unei alegeri cruciale.

Acum câțiva ani, la cinci zile după ce mi-am înaintat demisia, am intrat să văd un film la cinematograf, lucru pe care nu-l mai făcusem de vreo trei ani. Având de ales între o comedie romantică și un film de acțiune, am optat pentru ultima variantă și mi-am luat bilet la “Cod roșu la Londra”.

Credem că te-ar interesa și: Scrisoare deschisă recrutorilor

Mai mult năucit de zgomotele puternice de arme și explozii, decât fascinat de film, la final am devenit foarte atent în momentul când eroul principal, actorul Gerald Butler, își anulează demisia înaintată către președintele SUA. Nu mai fusesem la cinema de trei ani, eram cu demisia în derulare și filmul se termina cu retragerea demisiei. În principiu, altele au fost cauzele pentru care am revenit și eu la demisie, dar nu pot nega că am ignorat 100 la sută acest semn.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Benjamin Disraelis afirma: “Omul nu este o creatură a circumstanțelor, ci circumstanțele sunt creațiile omului”. Când în viața ta intervine un eveniment care are o încărcătură mare de stres, e bine să nu iei o decizie rapidă, bazată pe prima ta reacție. Trage aer în piept, scapă de emoții, analizează situația din toate unghiurile și apoi fă alegeri inteligente, pe baza unor experiențe anterioare, a unor criterii măsurabile, sau ieși la o bere cu un prieten și obține o opinie externă imparțială.

De cele mai multe ori, în viață noi luăm decizii în condiții de incertitudine, ceea ce ne creează situații stresante, dar aici apar și oportunitățile de a învăța, de a crește în plan profesional și personal. În ultimii ani, în procesul de recrutare pe o funcție de management, ai parte și de un test care îți măsoară capacitatea decizională. Deși luăm sute de decizii într-o zi, cu excepția unor școli elitiste de business, în învățământul liceal și universitar nu există cursuri de luat decizii. Indiferent dacă hotărârile sunt luate cu mintea sau cu inima, e bine să dăm dovadă de fermitate, dar în același timp să fim și flexibili, dacă este necesar, și mă gândesc la evenimentele actuale, care au în prim-plan relațiile dintre SUA și Iran.

În vara care tocmai a trecut, având în vedere că fetița mea, Cristiana, urma să înceapă clasa pregătitoare, mai în glumă, mai în serios, îi tot spuneam copilei că, dacă n-o să-i placă școala, îi voi cumpăra oi. Câinii ciobănești îi aveam deja în curte. Cu o zi înainte să înceapă școala, cu un aer ceva mai grav, am încercat să-i explic că, fără școală, sunt șanse mari să-și câștige existența din măturatul străzilor și spălatul toaletelor publice.

După zece minute, a intrat în camera mea și, cu o figură îngândurată, m-a întrebat: “tati, dacă nu-mi va plăcea școala, o să-mi cumperi oi?”. Văzând că îndrăgește cartea, am luat decizia să abandonez discuțiile în legătură cu o eventuală investiție în oi.

Articolul anterior

Ministrul Finanțelor anunță marea epurare: peste 2.000 de oameni din ANAF își fac bagajele

Articolul următor

Principalele ținte ale angajaților din România, în 2020: un nou loc de muncă, o creştere a salariului şi un job mai aproape de casă

Articole din aceeași categorie
Total
4
Share