Doi din trei angajați părinți din România au observat stări de frustrare și anxietate la copii, în pandemie

Circa 67 la sută dintre angajații părinți au observat stări de frustrare și anxietate la copii, în ultimul an, din cauza pandemiei, arată un sondaj realizat de platforma Undelucram.ro. Pentru mulți copii, joaca pe telefoane/ tablete și privitul la TV au fost principalele moduri de a-și ocupa timpul liber.

Părinții afirmă că principalele provocări, în timp ce lucrau de acasă, iar copiii învățau online, au fost: concentrarea asupra sarcinilor de la job (pentru 33,5 la sută dintre respondenți), irascibilitatea copiilor, dată de lipsa de socializare și de plictiseală (31,2 la sută), asigurarea suportului necesar învățării și temelor (24,4 la sută), asigurarea alimentației și a curățeniei (patru la sută).

“Eu și o parte dintre colegii mei am trăit, în calitate de părinți, toate provocările date de combinarea muncii cu școala de acasă. Cel mai important lucru pe care trebuie cu toții să-l înțelegem este că, înainte de a fi angajați, suntem oameni. Fiecare are și alte roluri în viața personală, iar cel de părinte este un job cu normă întreagă, de la care nu tepoți <învoi>. Ne bucurăm să vedem că o parte importantă dintre clienții noștri acordă tot mai multă atenție acestui aspect și gândesc experiența de angajat și din perspectiva nevoilor unui părinte”, afirmă Andra Pintican, director de marketing al Undelucram.ro.

Stări de frustrare și anxietate la copii

Cele mai mari provocări ale copiilor au fost lipsa socializării (pentru 45 la sută dintre ei), dificultatea de a înțelege lecțiile predate online (23 la sută), dificultatea înțelegerii situației și a emoțiilor generate de ea (18,6 la sută) și lipsa de comunicare în familie (5,8 la sută). În privința stărilor emoționale ale copiilor, 67 la sută dintre angajații părinți au observat stări de anxietate și frustrare. 18 la sută au observat stabilitate emoțională, iar zece la sută o stare de calm și relaxare.

22 la sută dintre copii au petrecut peste cinci ore zilnic pe diferite dispozitive, în afara orelor

Circa 60 la sută dintre părinți spun că, în pandemie, copiii au stat cu 50 la sută mai mult timp în fața ecranelor, iar 28 la sută au răspuns că, în aceeași perioadă, copiii au stat cu 10-50 la sută mai mult în fața ecranelor. 13 la sută dintre angajați afirmă că, în pandemie, copiii au petrecut la fel de mult timp ca înainte pe tablete și telefoane, deoarece au avut un program strict de acces la aceste dispozitive. 42 la sută dintre copii au stat între 2-5 ore pe diferite dispozitive în afara orelor de curs, 36 la sută au stat maximum două ore, iar 22 la sută au petrecut peste cinci ore zilnic pe tablete și telefoane, în afara orelor de școală.

“Expunerea la ecrane afectează calitatea somnului, desensibilizează sistemul de recompense al creierului (ceea ce îi face pe copii să nu mai fie atrași de activitățile din mediu), suprastimulează sistemul senzorial, ceea ce împiedică dezvoltarea atenției voluntare, și reduce activitatatea fizică și contactul copilului cu natura. Astfel, copiii au dificultăți de a fi prezenți la ce se întâmplă aici și acum. Cercetările arată că timpulpetrecut în natură poate îmbunătăți atenția, poate reduce stresul și anxietatea. De asemenea, anumite părți ale creierului se pot dezvolta mai lent. Aria limbajului poate fi afectată: scadeabilitatea de a scrie, de a citi, de a înțelege limbajul. Apar întârzieri în dezvoltarea competențelor socio-emoționale. Capacitatea de a tranzacționa social, ambiția, concentrarea, toleranța la frustrare se formează interacționând față în față”, explică psihoterapeutul Geta Udrea.

Jocurile online – principalul mod de a petrece timpul liber pentru 28 la sută dintre copii

Copiii și-au ocupat timpul liber cu jocurile online (28 la sută dintre răspunsurile părinților), prin diverse hobby-uri (18 la sută), citind cărți (15,6 la sută), prin drumeții în natură (13,2 la sută), întâlniri video cu prieteni/ colegi (12 la sută) și cursuri online în afara programei școlare (12 la sută). Circa 28 la sută dintre părinți își vor trimite copiii în tabără, în vacanța de vară, pentru a compensa lipsa de socializare din ultimul an.

Sfaturi ale psihologului Geta Udrea pentru părinți:

  1. Să încurajeze copiii să socializeze: să petreacă timp cu prietenii, colegii, să iasă în parc.
  2. Să-i încurajeze să facă activități extrașcolare: să-i ajute să-și dezvolte hobby-uri (dans, teatru, pictură), să facă activități sportive. Copiii au nevoie de organizare. De aceea, e important ca ei să aibă un program al zilei, pe care să-l știe. Acest lucru îi face să se simtă în siguranță.
  3. Să petreacă timp de calitate împreună: jucând boardgames, să organizeze o seară a filmelor, o seară de dans.
  4. Să fie un exemplu de respectare a regulilor casei: limitarea propriului timp petrecut pe tehnologie (să nu utilizeze tehnologie în timpul mesei, cel puțin cu o oră înainte de culcare)
  5. Să le dezvolte independența și apartenența dându-le sarcini zilnice, sarcini administrative în casă.
  6. Să aibă obiceiuri/ reguli sănătoase și să fie un model pentru copil: mese în familie, timp de citit, timp de joacă, timp de discutat, gătit împreună.
  7. Să aibă conversații deschise despre beneficiile și efectele timpului petrecut în fața ecranelor.
  8. Să creeze un spațiuîn care copilul să se simtă în siguranță. Un spațiu în care copilul să poată vorbi deschis despre ce simte, despre perspectiva lui, să simtă că poate să-și trăiască emoțiile. E important să lăsăm copiii să simtă ce simt, să-i încurajăm să simtă, să le arătăm că este în regulă să simțim, să știe că emoțiile sunt normale.
  9. Implicați copiii în luarea deciziei. E important să-i ascultați, să-i încurajați și să-i lăsați și să vină cu idei. De multe ori, ideile pot fi foarte bune.
  10. Părinții să fie în contact cu copiii, cu comportamentul și nevoile lor, să fie autentici și să pună limite.

La sondaj au răspuns 1.047 de angajați părinți, între 1 și 7 iunie. Copiii lor au cel mult cinci ani (31,4 la sută), 6-10 (38,6 la sută), 11-15 (15,7 la sută) și peste 16 ani (14,3 la sută). 60 la sută au un copil, 37 la sută au doi, iar restul au maimult de doi copii.

DESPRE UNDELUCRAM.RO

Este cea mai mare comunitate online a angajaților din România, cu peste 750.000 de potențiali angajați pe platformă și peste 500.000 de contribuții lăsate de utilizatori despre companiile la care lucrează, interviuri de angajare sau oferte salariale. Platforma pune la dispoziția angajaților și Salariometru – un instrument online pentru compararea salariilor din România, un calculator de salariu și resurse pentru dezvoltarea carierei, precum modele de CV, topul angajatorilor și articole despre industrie.

Articolul anterior

Lecții despre eșec: Alin Gherman, Olivia Vereha, Alex Glod, Ioana Vieru și Andrei Lasc aduc o doză de inspirație la Fuckup Nights

Articolul următor

Prima generație de instalatori, absolvenți de învățământ profesional dual, a intrat în pâine la ENGIE

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share