Doi români din Anglia fac turul Europei pe biciclete, ca să susțină educația copiilor sărmani din România

Alex M. Alexandrescu și Silviu Chirilă, doi tineri români stabiliți în Marea Britanie, au găsit un mod inedit de a sprijini educația copiilor defavorizați din România.

Vor parcurge aproape 3.000 de kilometri pe biciclete, pentru a-i încuraja pe copiii din casele de tip familial Sf. Nicolae din Suceava și Sf. Gabriel din Popești Leordeni, ai Fundației FARA, să-și continue studiile. Excursia a început în 29 aprilie, din fața Parlamentului Marii Britanii, și se va încheia în iunie, când vor ajunge în fața Parlamentului României. În aceste zile, cei doi sunt în Belgia și se îndreaptă spre Olanda. Traseul cuprinde orașele Bruges, Rotterdam, Düsseldorf, Frankfurt, Viena, Bratislava, Budapesta, Timișoara, Craiova și București.

“Parlamentul reprezintă locul decizional cu privire la viitorul fiecărei țări, iar cursa noastră face o legătură simbolică între Parlamentul britanic și cel românesc. Cu toate că s-a decis ieșirea Marii Britanii din UE, cursa rămâne ca un simbol al speranței că direcțiile celor două țări vor fi, în continuare, unite. Pe lângă aceasta, arată bine în poze”, spune Alexandru M. Alexandrescu, inițiatorul EnTOURance – London to Bucharest Cycle.

Ideea a găsit ecou în inimile multor donatori, care au decis să sprijine inițiativa. Până acum au strâns prin crowdfunding peste 2.000 de lire și au depășit de două ori consecutiv suma propusă. Tinerii își finanțează singuri această aventură, astfel încât toți banii donați ajung direct la Fundația FARA. “Prin această provocare, am dorit să susținem o cauză din România, iar profilul Fundației FARA s-a potrivit de minune cu planul nostru: o fundație româno-britanică dedicată sprijinirii copiilor și tinerilor, care susține educația ca mijloc de a trece peste problemele vieții. Eu am mai avut contacte cu FARA. Am donat haine la unul dintre magazinele sale din Londra, iar câteva săptămâni mai târziu am primit un email în care mi s-a comunicat suma aproximativă strânsă din pachetul donat. Gestul m-a impresionat”, spune Silviu Chirilă, inițiatorul EnTOURance – London to Bucharest Cycle.

Alexandru M. Alexandrescu este în Anglia din 2011, când a început studiile la University of Manchester, pentru o licență în management internațional, cu specializare în studii americane. În decembrie a absolvit masteratul în analiză economică și strategie. Recent, a înființat un startup cu alți trei prieteni. Silviu Chirilă a studiat din 2010 la Universitatea din Southampton, Facultatea de Inginerie Electronică, iar acum este programator la McLaren. Înainte de plecare, s-a întâlnit cu Iuliana Pătrășcan (Lăpădat), o tânără care a crescut în casa Sf. Gabriel, iar acum locuiește alături de soțul și bebelușul ei la Londra. Iuliana a fost printre primii copii intrați în casa de tip familial, la deschiderea acesteia în 1999. A fost prima absolventă de facultate din Casa Sf. Gabriel și servește adesea drept exemplu pentru copiii mai mici din casă.

DESPRE FUNDAȚIA FARA

Este una dintre cele mai mari organizații de caritate din România, care se ocupă direct de beneficiarii săi. Este înregistrată și acreditată atât în Marea Britanie, cât și în România, și desfășoară anual, prin cele 14 proiecte, activități de protecție socială pentru peste 500 de copii și tineri (o parte dintre ei cu dizabilități), care nu se află în grija familiei naturale sau care provin din familii fără posibilități materiale. O mare parte dintre cheltuielile Fundației FARA sunt susținute de activități de strângere de fonduri din Marea Britanie și din activitatea a 46 de magazine de caritate FARA din Londra.

Programele FARA includ casele de tip familial pentru copii care nu se află, permanent sau temporar, în grija părinților (Suceava și Popești-Leordeni, centrele de zi de recuperare, pentru copii cu nevoi speciale (București, Suceava), programele de eradicare a sărăciei prin educație, desfășurate în satele din Suceava, centrele de tranzit tip Foyer, pentru tineri în dificultate (Satu Mare, Popești-Leordeni, Suceava), și locuințe protejate pentru tineri cu dizabilități (Suceava). Ambasadorii Fundației sunt Prințul Charles, Prințesa Marina Sturdza și soprana Felicia Filip.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share