Dolj: Elvețienii de la Clariant au pus piatra de temelie a unei fabrici de 100 milioane euro

Foto: 3minute.net

Grupul elveţian cu activităţi în industria chimică a marcat, ieri, în comuna Podari, începerea lucrărilor de construire a unei fabrici de producţie etanol celulozic la scară largă din reziduuri agricole. Este prima fabrică de acest fel a grupului elveţian, care va face o investiţie din fonduri proprii de circa 100 milioane de euro.

Fabrica din Podari va fi prima unitate comercială Clariant pentru producţia etanolului celulozic care va utiliza procesul sunliquid, un concept dezvoltat de companie pe parcursul mai multor ani de cercetare şi testare pentru fabrici industriale cu o capacitate de producţie de 50.000 până la 150.000 tone de etanol celulozic pe an. “Această tehnologie reprezintă un pionierat nu numai în Europa, ci şi la nivel global. Mai mult, în cooperarea cu instituţiile europene şi naţionale, Clariant sprijină transformarea industrială a unei regiuni, prin această investiţie semnificativă”, afirmă Christian Kohlpaintner, reprezentant al Consiliului de Administraţie al Clariant International Ltd.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Fabrica din Dolj va folosi ca materie primă paiele de grâu şi alte cereale, şi va funcţiona din 2020. Materia primă va fi colectată de la producătorii agricoli locali, pentru că există foarte multe reziduuri nefolosite în această zonă. “Fabrica va o oferi zonei o serie de beneficii: le va permite producătorilor agricoli locali să comercializeze paiele, pentru prima dată, la scară industrială. Sunt produse care până acum erau, practic, deşeuri agricole neutilizabile. Investiţia din Podari creează premise pentru dezvoltarea industriei de biodiesel în România. Clariant poate oferi şi know-how pentru eventualii investitori în construirea unei fabrici de etanol celulozic, inclusiv designul complet integrat de proces, enzime şi microorganisme, şi tehnologia sustenabilă de procesare”, declară Markus Rarbach, directorul Diviziei de biocarburanţi şi produse derivate – tehnologia sunliquid.

Fabrica din Podari va crea circa 100 de locuri de muncă directe şi alte 300 de locuri de muncă permanente pentru industriile colaterale ce deservesc unitatea, precum şi pentru transportul şi depozitarea materiei prime, care sunt baloţii de paie.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share