ANIS: Sectorul IT continuă să crească, dar ridică piciorul de pe accelerație

Conform celui mai recent studiu ANIS, piața internă de software și servicii IT a crescut, anul trecut, cu doar 2,1 la sută față de anul trecut, și a ajuns la 975 milioane de euro.

Cifra de afaceri totală a sectorului IT a crescut cu 11 procente, față de 2016, și a atins pragul de patru miliarde de euro, în condițiile în care, în ediția precedentă a studiul ANIS, analiștii au estimat că va depăși această valoare în 2017. Pentru 2018, veniturile totale generate de industria de software și servicii IT ar putea ajunge la 4,5 miliarde de euro.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Exportul de software și servicii IT contribuie decisiv, cu 3,025 miliarde de euro (75,6 la sută), la valoarea întregului sector IT, în creștere cu peste 14 la sută față de valoarea înregistrată în anul precedent. Venitul generat intern, însă, a crescut cu doar 20 milioane de euro (2,1 la sută), de la 955 milioane de euro, în 2016, la 975 de milioane, în 2017. Din totalul exportului de produse și servicii IT, circa 75 la sută ajung pe piața europeană, 22 la sută către cea americană, iar restul este direcționat către alte piețe.

Companiile din top 10 generează circa un sfert din valoarea pieței, iar din top 300 al celor mai mari companii de software și servicii IT ce activează pe piața locală, 40 la sută sunt firme românești. Situația sectoarelor de business care au contribuit cu cele mai importante cote la venitul domestic din piața de software și servicii IT este următoarea: industrial – 22 la sută, sectorul public – 20 la sută, banking – 16 la sută, telecom – 11 la sută, utilități, retail, servicii – câte opt la sută.

“Este îmbucurător că industria tech își continuă creșterea, însă previziunile arată că, în condiții similare, va atinge în curând o fază de platou. Pentru menținerea și accelerarea ritmului de creștere, companiile au nevoie de un mediu predictibil și sănătos, care să încurajeze investițiile semnificative în tehnologie, în toată economia și în sistemul public. În același timp, industria tech își concentrează prioritățile de dezvoltare în zona de inovație și în proiecte de educație cu impact pe termen mediu și lung, lucru reflectat și în proiectele ANIS”, declară Teodor Blidăruș, președintele ANIS.

Potrivit studiului ANIS, numărul total de angajați cu contracte full-time, din sectorul de software și servicii IT, a ajuns, în 2017, la 89.850, o creștere cu 7,5 la sută, comparativ cu 2016. Dintre ei, 88,6 la sută ocupă posturi tehnice, iar restul dețin poziții în departamente non-tehnice. Trei sferturi dintre companiile cu cei mai mulți angajați au capital străin.

Articolul anterior

"RO SMART în Țara lui Andrei": Competiția care vrea să schimbe România prin tehnologie

Articolul următor

Dolj: Elvețienii de la Clariant au pus piatra de temelie a unei fabrici de 100 milioane euro

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share