Scriitorul și preotul sas Eginald Schlattner a primit din partea ambasadorului Cord Meier Klodt, la finalul săptămânii trecute, la Consulatul Germaniei din Sibiu, Crucea de merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania.
Eginald Schlattner, care locuiește în comuna Roșia, din județul Sibiu, a fost onorat pentru “mesajul universal de toleranță și respect reciproc între culturile și etniile țării, de curaj civic, de principialitate și de angajament în apărarea valorilor europene și a adevărului istoric”.
“În 2002, Guvernul mi-a conferit titlul de ambasador cultural al României. Întrebat de ce nu am paşaport german – aş putea, dar sunt exclusiv cetăţean român – răspund: am încrederea că bunul Dumnezeu îmi va purta de grijă aici, ca să fiu ocrotit în cele ale vieţii şi la moarte. În Rothberg (n.r. Roşia) mai suntem de înmormântat două suflete. Sunt ultimul preot sas după 800 de ani. Dar ce trebuie relevat: cei câţiva saşi rămaşi nu vieţuim pe o insulă pustie. Suntem printre oameni de altă limbă şi credinţă, dar vecini de nădejde. Vecini creştini”, spune Eginald Schlattner.
În fiecare duminică, la ora 12, preotul sas ține o slujbă completă, evanghelică, “așa cum Dumnezeu este obișnuit să audă liturghia, întotdeauna în limba germană, de 800 de ani, cât are biserica”. Predica este în limba română, „dacă sunt români în biserică”, și în două limbi, „dacă sunt și nemți-nemți care nu înțeleg româna”. Iar predicile sunt întotdeauna diferite, despre versete diferite, în limbi diferite, „ca Dumnezeu să nu se plictisească, dacă mai aude încă o dată aceeași predică”.
Timp de 14 ani, în fiecare duminică, Eginald Schlattner a ținut slujba completă, chiar dacă era singur în biserica din Roșia. “Dumnezeu probabil s-o fi plictisit să vadă numai figura mea și a început, de la Paștele anului 2016, să trimită oameni”.