2020 a fost un an plin de provocări, pe toate planurile, dar mai ales în ceea ce privește adaptarea la o nouă realitate, care până în martie 2020 părea doar desprinsă din filmele de la Hollywood.

Lavinia Vladu
Co-fondatoare & CMO @ CV30
Pentru că situația s-a schimbat dramatic, într-un timp foarte scurt, atât angajatorii, cât și angajații, au fost forțați să se adapteze rapid și să găsească cele mai eficiente variante pentru a-și continua activitatea. Astfel, cu toții am fost martorii adoptării rapide a unor strategii de work-from-home sau remote, asigurarea unui spațiu sigur de lucru, precum și la comunicări mult mai personale din partea companiilor și inițiative de ajutor și susținere a industriilor și persoanelor impactate de pandemie.
Noul an aduce în prim-plan o serie de schimbări de mindset și implicare din partea angajatorilor, dar și un focus modificat din partea angajaților. Printre cele mai relevante trenduri se numără:
1. Preferințele angajaților pentru un program flexibil, work-remote și work-life balance
Pandemia a accelerat trendul deja existent, dar prea puțin implementat în companii: work-remote, care a venit la pachet cu provocări greu de anticipat, mai ales din perspectiva promovării brandului de angajator și a recrutării. Întregul proces de employer branding și recrutare s-a mutat exclusiv online, așa că profesioniștii s-au văzut nevoiți să vină cu soluții inovatoare, care să atragă atenția potențialilor candidați. Acest trend va fi pe val și în 2021, dar cu avantajul unor experiențe de trial & error, care vor duce la perfecționarea proceselor și înțelegerea facilă a preferințelor angajaților și candidaților în privința echilibrului dintre viața personală și cea profesională.
💡 Pentru angajați, 2020 a fost anul care le-a atras atenția asupra carierei și i-a făcut să-și pună întrebări în legătură cu mediul de lucru și cu ce își doresc cu adevărat de la un loc de muncă. Astfel, companiile ar trebui să ia în considerare o politică adecvată, prin care se asigură că angajații au la dispoziție toate metodele de a gestiona stresul și oboseala, mai ales în contextul work-from-home.
2. Focus pe relația onestă dintre angajator și angajat
Dacă în trecut, angajatorii cu cele mai artistice birouri și weekly happy hours aveau întâietate, acum potențialii candidați sunt mult mai interesați de transparență la nivel de management și respectarea întocmai a promisiunilor făcute, indiferent că vorbim de diversitate și includere, restructurări sau extinderi. În 2021, beneficiile superficiale și canapelele colorate au fost detronate de grija companiei pentru angajați, siguranța la locul de muncă și impactul semnificativ al business-ului în comunitate.
Tot mai mulți angajați vor ca job-ul lor să aibă un efect pozitiv, vor să lucreze pentru un scop real, de impact, prin care simt că vor contribui la societatea de mâine.
💡 Astfel, în strategia de comunicare a brandului de angajator, companiile ar trebui să scoată în evidență misiunea și viziunea, adică fix acele detalii ce le fac diferite, și să vorbească despre cum implementează concret ceea ce declară. Mai mult, transparența și autenticitatea ar trebui să facă parte din strategia de comunicare, fie că vorbim de employer branding sau recrutare. Discuțiile deschise, sincere și umane aduc brandurile mai aproape de oameni, în special în vremea pandemiei.
3. Importanța unui program intern de angajați-ambasadori
În ultimii ani, am văzut cu toții un boom al influencerilor, în special în zonele de lifestyle, travel & beauty. 2021 vine cu oportunitatea promovării imaginii de angajator prin intermediul angajaților-influenceri. Întotdeauna oamenii vor fi mai receptivi la un mesaj venit din partea unui coleg/ prieten/ cunoștință, decât din partea unei companii sau a unui brand. Acest lucru este perfect valabil și când vorbim de recrutare sau employer branding. Să spunem că postezi pe Linkedin un job cu contul firmei și apoi postezi același job cu contul personal. Care crezi că are un impact mai mare? Conform cifrelor date de LinkedIn, cel personal este văzut de mai multă lume și are un engagement mai mare.
💡 Chiar dacă și în trecut au fost câțiva angajatori pionieri în employee generated content, în 2021 trendul va fi accelerat, mai ales în condițiile actuale de muncă (work-from-fome, work remote, toate procesele de lucru trecând în digital). Prin urmare, angajatorii ar trebui să ia în considerare un program intern prin care angajații devin ambasadori ai brandului de angajator și diseminează informațiile despre ce înseamnă să lucreze în companie, prin medii digitale variate.
Acestea sunt câteva din direcțiile pe care le-am observat ca fiind în top în 2021, dar dacă anul trecut ne-a învățat ceva este să “plan for the worst, hope for the best”. 😇 Sper că acesta să fie un an plin de rezultate și fiecare zi de luni să fie fericită.
Resurse internaționale utile: Human Resources Today / Blu Ivy / HRWorld.com