Este suficient să investeşti bani într-un brand pentru a crea valoare?

Conform informaţiilor raportului de piață Brand Finance Romania 50 din 2017, cele mai valoroase zece branduri româneşti însumează o valoare de aproximativ 2,6 miliarde de euro. Topul celor mai valoroase zece branduri româneşti include companii din domenii diverse, precum auto, retail, bănci, IT sau telecom.

Dana Ababei

Director Executiv @ CMF Consulting

Așadar, este suficient să investești bani într-un brand pentru a crea valoare? Depinde din ce perspectivă priveşti. Termenul de valoare are diverse accepţiuni: promisiunea şi îndeplinirea unei experienţe (din perspectiva marketingului), garanţia unor câştiguri în viitor (din perspectiva managementului) sau este privit ca o componentă distinctă a proprietăţii intelectuale (perspectiva juridică).

Chiar dacă dicţionarul explicativ al limbii române defineşte laconic termenul de brand ca fiind:  BRAND2, branduri, s. n. Marcă de produs a unei firme renumite.

În fapt, acest cuvânt importat şi intrat în vorbirea curentă din ţara noastră înseamnă mult mai mult: un ansamblu de atribute tangibile şi intangibile, simbolizate printr-o marcă comercială (nume, logo, etc.) care, utilizate corect, creează influenţă şi valoare.

Astfel, un factor deosebit de important al creării valorii unui brand este valorizarea acestuia. Nu este suficient să deţii un brand în care ai investit timp şi bani pentru a deţine o valoare. Trebuie ca brandul să genereze valoare, pentru a avea valoare. Bineînţeles, este vorba despre o valoare cuantificabilă în bani, nu despre o valoare simbolică.

În unele domenii, cum ar fi IT, consultanţă pentru afaceri sau servicii financiare, valoarea brandului poate depăşi valoarea tuturor celorlalte active, dar este și printre primele active ce pierd din valoare dacă clienţilor le scade încrederea.

Principalele surse de creare de valoare a unui brand sunt loialitatea consumatorilor faţă de brand şi calitatea percepută de consumatori, care facilitează aplicarea preţurilor de vânzare mai mari şi obţinerea rentabilităţii din diferență. Ca urmare, pentru ca un brand să creeze valoare, este important ca investiția să fie făcută în direcția creării de valoare pentru consumator, orientarea pe client fiind cea câștigătoare. Orice altă abordare poate implica costuri de oportunitate.

DESPRE DANA ABABEI

Este director executiv al CMF Consulting, firmă specializată în prestarea de servicii de evaluare în România şi în străinătate. Are o experienţă de peste 20 de ani în evaluarea de întreprinderi, active necorporale, proprietăţi imobiliare şi bunuri mobile, și este  verificator de rapoarte de evaluare. Este evaluator autorizat, recunoscut la nivel european (Recognized European Valuer) şi preşedinte, pentru perioada 2018-2019, al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România – ANEVAR.

Articolul anterior

berg Computers își dublează echipa de SAP din Oradea

Articolul următor

Bayer: CFO nou, pentru România, Bulgaria şi Moldova

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share