Ești pregătit să externalizezi?

Dacă întrebi orice CEO care sunt cele mai importante departamente din organizaţia lui, cred că majoritatea va păstra în top 3 departamentul de HR. Aceasta pentru că resursele umane au fost și rămân o funcţiune extrem de importantă pentru orice afacere, indiferent de dimensiunea acesteia.

Cristina Săvuică

Chief Happiness Officer @ Lugera

Cum ar putea fi, însă, altfel, când la HR merge orice angajat pentru a pune întrebări despre beneficii, angajări, training-uri, posibilităţi de avansare, pentru a se plânge, a se lăuda sau a-și lăuda colegii. Pentru coordonatori, HR înseamnă, pe scurt: recrutare, retenţie și încetarea contractelor. Pentru noii veniţi, acesta este primul contact cu organizaţia, de-a lungul procesului de recutare și, ulterior, în perioada de inducţie. Pentru comunicare, HR-ul este principalul ambasador al brand-ului. Ce faci, însă, când departamentului tău de HR trebuie să i se alăture un furnizor extern, cu aceeași misiune de ambasador pentru brand-ul tău?

Este bine, oare, să externalizezi?

Ar fi minunat dacă răspunsul la această întrebare ar fi categoric da sau categoric nu. Însă, din (ne)fericire, nu există vreun șablon care să poată fi aplicat, cu usurință, oricărui și tuturor business-urilor. Așa că organizaţia ta va fi singura în măsură să evalueze dacă este mai bine ca anumite funcţiuni de HR să fie efectuate de altcineva decât de către departamentul intern de HR. Să presupunem, însă, că ai ajuns la concluzia că trebuie să externalizezi calculul salarial sau recrutarea… sau, poate, întreg departamentul. Ce ţi se poate întâmpla?!

Le luăm pe rând. În partea plină a paharului: în opinia mea, cel mai mare beneficiu pentru organizaţie, atunci când externalizezi aceste operaţiuni, este că lași HR-ului timpul și energia necesare să se concentreze pe ceea ce este important pentru business. Surprinzător, însă, deși concret, HR-ul intern nu produce vreun gadget sofisticat, acesta are capacitatea de a consuma extrem de mult din timpul și energia organizaţiei, având nevoie în permanentă de resurse. De aceea, pentru a-i lăsa timp să dezvolte puncte forte ale organizaţiei sau pentru a putea acorda suficient timp celor care produc resursele financiare ale organizaţiei, îl poţi degreva de alte sarcini, mai puţin importante, însă consumatoare de timp.

Nu trebuie să mai spun că externalizarea costă. Însă, dacă aduni toate resursele pe care le cheltuiești gestionând intern anumite acţiuni, vei vedea că, uneori, este mai ieftin să îi lași pe alţii să se ocupe de administrarea, recrutarea sau calcularea salariilor angajaţilor tăi. Adună costurile pe care le ai cu salariile specialiștilor, soft-uri, și ia în calcul timpul pe care îl investești să afli informaţii din piaţă. Pune pe listă și cât trebuie să aștepţi pentru a recruta specialiștii de care ai nevoie, cât pierzi dacă specialistul care îţi calculează salariile își ia concediu sau decide să părăsească organizaţia și vei ajunge, cel mai probabil, la concluzia că este mai eficient și mai puţin costisitor dacă aceste operaţiuni sunt derulate de altcineva.

Analizează, totodată, riscurile. De la zi la zi, se promulgă legi, hotărâri și directive noi, cu care angajaţii departamentului intern de HR trebuie să fie la curent. Nu întotdeauna timpul le permite acest lucru și, în plus, chiar dacă le-ar permite, bătăile de cap cu soluţionarea acestora merită pe deplin să fie lăsate în grija altora. Mai mult! Când departamentul intern recrutează doar ocazional, și eficienţa sa este mai scăzută: procesele de recrutare durează mai mult, iar candidaţii recomandaţi nu sunt întotdeauna pe profilul dorit. Recrutarea candidaţilor talentaţi este o artă pe care trebuie să o exersezi zilnic și, apelând la ajutor extern, poţi îmbunătăţi semnificativ performanţele acestui proces. Dacă adăugăm la toate acestea accesul fără costuri mari la tehnologie, instrumente de evaluare, informaţie, studii de piaţă și specialiști cu solide cunoștinţe pe toate funcţiunile de HR, avem un mix de beneficii mai mult decât atrăgător.

Dincolo de plusurile pe care ţi le aduce externalizarea, trebuie să ai în vedere și riscurile acesteia. Externalizarea parţială sau în totalitate a departamentului de HR înseamnă să lași pe mâna unui terţ o parte importantă a afacerii tale. Un terţ ale cărui agendă și priorităţi nu vor coincide în totalitate cu ale tale. Ai, însă, urgenţe, situaţii excepţionale, probleme presante, ce au nevoie de răspuns, de o soluţie rapidă de la furnizor. De aceea, cred că este extrem de important să te asiguri că, dincolo de extra-topping-uri la cel mai mic preţ, oferta furnizorului este potrivită pentru afacerea ta.

Apoi, oricât de eficient ar fi să externalizezi, nimeni nu simte mai bine decât angajaţii interni procesele și cultura organizaţională. Un department intern de HR, oricât de mic, va putea să pună punctul pe i în selectarea celor mai potriviţi candidaţi sau să verifice, spre exemplu, salariile, conform noii scheme de bonusare. În plus, când ai nevoie să iei decizii delicate, cum ar fi angajarea sau concedierea unei persoane, experienţa internă este absolut necesară. Externalizarea ajută organizaţiile să fie mai agile, mai abile, mai rapide și mai profitabile, dacă acest proces este planificat, dacă s-a înţeles ce presupune, dar mai ales dacă s-a ales partenerul potrivit. Tu ești pregătit să externalizezi?

articol publicat în sb.business – ediţia de toamnă 2013

Articolul anterior

Oamenii potriviţi

Articolul următor

Recrutarea 1.0... La ce să ne așteptăm?

Articole din aceeași categorie
Citește

Cele 8 tipuri de pierderi

Dacă în Japonia elevii niponi află că locuiesc într-o ţară săracă, iar consecinţele la maturitate sunt simplitatea, echilibrul,…
Total
0
Share