Firmele scandinave le cer angajaţilor să-şi ia patru săptămâni de vacanţă de vară neîntreruptă, ca să rămână productivi

Firme contactate de Bloomberg avertizează că productivitatea este ameninţată dacă angajaţilor nu li se permite să se odihnească şi subliniază că este important ca echipele de management să dea exemplu luându-şi un concediu mai lung, notează ZF.

Skanska, una dintre cele mai mari firme de construcţii din Suedia, le spune angajaţilor să se „deconecteze“ de la job în timpul vacanţei de vară. Există o legătură puternică între starea de bine şi performanţă, arată Jacob Brikeland, pur­tător de cuvânt al companiei. Iar aceasta are în mare măsură legătură cu “capacitatea de a te relaxa când nu ești la muncă”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Suedia le cere companiilor să le permită angajaţilor să-şi ia cel puţin cinci săptămâni de concediu pe an, deşi multe industrii sunt reglementate de acorduri colective ce conferă adesea mai multe zile libere. Aranjamente similare există şi în restul regiunii. În Europa, concediul mediu anual este de patru săptămâni.

Legislatorii din Scandinavia au decis că 15 zile pe an nu sunt suficiente pentru ca populaţia activă să rămână sănătoasă şi productivă. Această atitudine domină în sfera corporate, iar toate companiile importante contactate de Bloomberg susţin că munca excesivă nu este bună pentru un mediu corporate sănătos. Acest lucru este susţinut de studii ce arată că angajaţii care simt că muncesc prea mult sunt mai puţini productivi.

Majoritatea executivilor de top pe care Bloomberg a încercat să-i contacteze pentru comentarii nu au răspuns, fiindcă erau în concediu. Iar în majoritatea cazurilor, companiile au insistat ca executivii lor de top să nu fie deranjaţi în această perioadă.

Articolul anterior

Timișoreanca Miruna Crâsnic, prima antrenoare cu licență FIBA, din România

Articolul următor

Studiu: Proprietarii afacerilor de familie nu au încredere în succesorii lor

Articole din aceeași categorie
Total
38
Share