Germania crește salariul minim la 12 euro, de la 9,82

Foto: Volkswagen

Planificata creştere a salariului minim în Germania la 12 euro pe oră, din octombrie, înseamnă o majorare salarială pentru mai mult de şase milioane de persoane şi nu ar trebui să ducă la concedieri, contrar criticilor, susține ministrul Muncii, Hubertus Heil.

În prezent, salariul minim în Germania este de 9,82 euro pe oră și va ajunge la 10,45 euro pe oră din iulie şi la 12 euro din octombrie. Creşterea salariului minim a fost una din promisiunile electorale ale cancelarului Olaf Scholz şi ale SPD (Partidul Social Democrat din Germania).

“Salariul minim consolidează puterea de cumpărare, iar pe termen lung economia germană va deveni mai productivă. Asta înseamnă că nu vom avea concedieri masive. Aceste scenarii apocaliptice existau deja când a fost introdus salariul minim. Din contră, vom avea salarii mai decente în Germania şi o creştere a puterii de cumpărare”, a declarat Heil pentru Reuters.

De majorare, care va costa angajatorii 1,63 miliarde de euro, în perioada octombrie-decembrie, ar trebui să beneficieze în special angajaţii din estul Germaniei şi femeile care lucrează în servicii, unde în mod tradiţional salariile sunt prea scăzute, notează Agerpres.

Hubertus Heil a trimis vineri proiectul de lege membrilor Guvernului şi nu se aşteaptă la opoziţie din partea partenerilor de coaliţie ai SPD. “În februarie, vom discuta probabil în cabinet despre această lege. Apoi vom merge în Parlament, astfel încât de la 1 octombrie salariul minim în Germania să fie majorat la 12 euro”.

În 2014, coaliţia guvernamentală condusă de Angela Merkel a votat în o lege, ce a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe oră, şi de care urma să beneficieze 15 la sută dintre angajaţii din Germania, care primeau un salariu mai mic. În 2017, salariul minim a fost majorat până la 8,84 euro, iar în ianuarie 2019 a crescut la 9,19 euro. Salariul minim în cea mai mare economie europeană este acum de 9,82 euro pe oră.

Conform unui studiu publicat recent, introducerea salariului minim a condus la creşterea productivităţii muncii în Germania și i-a stimulat pe salariaţi să schimbe compania. Mulți angajaţi cu salarii scăzute au migrat spre companii mai mari, care ofereau locuri de muncă în regim full time şi mai bine calificate, dar şi o recompensă salarială mai mare, au observat cercetătorii de la University College London şi Institutul german pentru piaţa muncii.

Majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share