Germania obligă companiile listate la bursă să aibă cel puţin o femeie în consiliul de administraţie

Majoritatea companiilor listate şi a societăţilor cooperative din Germania va trebui să aibă cel puţin o femeie în consiliile lor de administraţie, după ce reprezentanţii partidelor aflate la guvernare au ajuns la un acord privind această măsură îndelung aşteptată, transmite Reuters.

Conform acordului, imediat ce o companie are mai mult de trei membri ai Consiliului de Administraţie, cel puţin unul trebuie să fie o femeie. Totuşi, decizia ar putea avea un impact modest, deoarece şi consiliile de administraţie mai mari vor fi obligate să includă doar o femeie, notează Agerpres.

Franziska Giffey, ministrul german al Familiei, apreciază că acest acord reprezintă “un progres istoric”. Și ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, a salutat înţelegerea. “Unele lucruri durează de prea mult timp, dar în cele din urmă am obţinut într-adevăr ceva în urma disputei cu Partidul Conservator (CDU)”, a scris pe Twitter Olaf Scholz. CDU este partidul cancelarului Angela Merkel.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

Pe ansamblul economiei, impactul ar putea fi mai mare: 30 la sută dintre membrii consiliilor de supervizare ale companiilor deţinute de Guvern trebuie să fie femei. Și consiliile lor executive trebuie să aibă un număr minim de femei membre.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Un studiu realizat anul trecut de organizaţia DIW arată că circa 30 la sută din membrii consiliilor de supervizare ale celor mai mari 30 de companii listate germane sunt femei, dar creşterea a stagnat. În Consiliile Executive ale celor mai mari 100 de companii, procentul femeilor este de doar zece la sută.

Deşi este condusă de o femeie cancelar de aproape 15 ani, Germania se situează sub media europeană în materie de egalitate pe piaţa muncii, conform unui index din 2019 al Institutului european pentru egalitate între bărbaţi şi femei. Femeile câştigă în medie cu 20 la sută mai puţin decât bărbaţii şi nu ocupă decât 15 la sută din posturi în Consiliile de Administraţie.

Articolul anterior

Studiu: O treime dintre angajați simt că lucrează mai mult la "biroul" de acasă

Articolul următor

Olandezul Jan Kees Martijn este noul şef al misiunii FMI pentru România

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share
Close