“Gigantul” chinez BGI vrea să construiască un hub de cercetare în bioinformatică, la Cluj-Napoca

Foto: scmp.com

Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár, s-a întâlnit, astăzi, cu reprezentanții BGI (ex-Beijing Genomics Institute) din China, una dintre cele mai mari companii de genomică din lume.

Compania chineză are în plan să dezvolte un hub de cercetare în domeniul bioinformaticii în sud-estul Europei, iar Clujul este una dintre principalele opțiuni avute în vedere. Reprezentanții BGI au dorit să afle atuurile Clujului, respectiv deschiderea pe care o oferă județul pentru edificarea unui Centru de Genomică și Analiză Biologică. Chinezii își doresc relații de colaborare cu domeniul medical-spitale, centre de cercetare medicală, mediul universitar și sectorul IT clujean.

BGI caută o locație care să corespundă specificului și necesităților derulării investiției, respectiv un oraș universitar cu o populație dimensionată, un sprijin activ și constant din partea autoritătilor locale, o bună colaborare cu spitalele din oraș, o infrastructură medicală și de transport bine pusă la punct, acces la date medicale și posibilitatea efectuării de teste clinice. “Județul Cluj deține toate atuurile pentru ca o astfel de investiție de nișă, cum este cercetarea în domeniul bioinformaticii, să aibă un real succes. Suntem pregătiți din toate punctele de vedere pentru acele investiții ce pun în valoare resursa umană înalt calificată și celelalte avantaje de care dispunem”, declară István Vákár.

În zilele următoare, delegația chineză se va întâlni și cu alți factori de decizie din mediul administrativ, academic și IT clujean. BGI operează în mai mult de 100 de țări și regiuni, și lucrează cu peste 3.000 de instituții medicale și 300 de spitale. Compania are sediul central în Shenzhen și sucursale și laboratoare medicale în marile orașe din China (Beijing, Tianjin, Wuhan, Shanghai și Guangzhou), dar și în Europa, America de Nord și regiunea Asia-Pacific.

Continental: Centrul de cercetare și dezvoltare din Sibiu a ajuns la 1.000 de ingineri

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share