Intel concediază câteva mii de angajați din cauza scăderii vânzărilor de PC-uri

Producătorul american de semiconductori Intel Corp. intenţionează să demareze o amplă restructurare de personal, de ordinul câtorva mii de posturi, pentru a-şi reduce costurile şi pentru a face faţă încetinirii pieţei de computere personale.

Concedierile ar urma să fie anunţate luna aceasta, cu prilejul publicării rezultatelor pe trimestrul al treilea, programate pentru 27 octombrie, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar. La mijlocul acestui an, Intel avea circa 113.700 de angajaţi la nivel mondial. Unele divizii, precum cea de vânzări şi marketing, ar putea suferi restructurări care să afecteze până la 20 la sută din personal, notează Agerpres.

Intel suferă de pe urma scăderii cererii pentru procesoare destinate computerelor personale, principala sa ramură de activitate, şi nu a reuşit să recupereze cotele de piaţă pierdute în faţa rivalilor precum Advanced Micro Devices Inc. În iulie, a avertizat că vânzările sale pentru 2022 vor fi cu circa 11 miliarde de dolari mai mici decât estima anterior și a recunoscut că ar putea face unele schimbări pentru a îmbunătăţi profiturile.

Precedentul val important de concedieri de la Intel a avut loc în 2016, când grupul american a eliminat circa 12.000 de locuri de muncă – 11 la sută din efectivele totale. Între timp, a recurs şi la alte restructurări şi la închiderea unor divizii şi, la fel ca multe alte companii din industria de tehnologie, a îngheţat angajările la începutul anului, pe fondul înmulţirii semnelor de recesiune.

Potrivit firmei de cercetare de piaţă IDC, vânzările de PC-uri au scăzut cu 15 la sută în trimestrul al treilea al acestui an, față de perioada similară a anului trecut. Toţi cei trei mari producători, HP Inc., Dell Technologies Inc şi Lenovo Group Ltd.,care utilizează procesoarele Intel în laptop-urile şi desktop-urile lor, au înregistrat scăderi semnificative ale vânzărilor.

Însă momentul actual este unul stânjenitor pentru Intel să anunţe concedieri, având în vedere că, la începutul anului, a făcut lobby pentru un pachet de stimulente în valoare de 52 de miliarde de dolari pentru producătorii de cipuri şi a promis că îşi va extinde capacităţile de producţie din SUA. Alţi producători de cipuri, precum Nvidia şi Micron Technology Inc., au evitat să recurgă la concedieri până acum. În schimb, alte companii din sectorul de tehnologie, ca Oracle Corp. şi Arm Ltd., au anunţat deja restructurări de personal.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share