„Gigantul” american Lockheed Martin şi compania românească Sinteza SA au semnat o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă.
Acordul stabileşte cadrul în care părţile vor începe procesul de dezvoltare a unei viitoare fabrici în valoare de 50 de milioane de euro, care va produce 30.000 de tone de electrolit negativ pe an, din vara lui 2026. Va fi prima fabrică europeană de acest tip şi cea mai mare din lume.
Scrisoarea de intenţie a fost semnată de Ray Piselli, vicepreşedinte pentru Afaceri Internaţionale la Lockheed Martin, şi directorul general al Sinteza SA, Gelu Stan, în prezenţa ministrului Energiei, Sebastian Burduja, și a ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec.
- Influencerii JYSK: Marius, Alexandra și Tomas, „vocile” colegilor care dau viață poveștii JYSK
- Bosch a investit 50 de milioane de euro în activitățile din România, în 2024. Compania a încheiat anul trecut cu 10.320 de angajați
- Concediul de maternitate: „vacanța” all inclusive, dar fără somn și room service
GridStar Flow este o baterie cu flux redox inovatoare, concepută ca să promoveze accesibilitatea şi durabilitatea energiei curate. Fabricată în Andover, Massachusetts, şi proiectată pentru viitorul sectorului energetic, GridStar Flow funcţionează cu zero emisii de carbon şi permite obţinerea de energie durabilă şi stabilă.
„Prin acest proiect, România atrage un investitor strategic american, cu o tehnologie de vârf, care nu depinde în niciun fel de importuri de materii prime din afara pieţelor occidentale, într-un domeniu care creşte exponenţial la nivel global. Odată finalizată această investiţie, România va avea un avantaj strategic în Uniunea Europeană în dezvoltarea noilor proiecte de energie regenerabilă”, declară ministrul Energiei.
Ray Piselli, vicepreşedinte pentru Afaceri Internaţionale la Lockheed Martin, crede că România poate deveni un lider regional în acest domeniu important al eficienţei şi securităţii energetice. „Este primul nostru proiect în sectorul comercial şi unul care ajută la realizarea planurilor privind emisiile Net zero în ţară. GridStar Flow este o soluţie de ultimă oră pentru securitatea energetică, un element-cheie al nevoilor de apărare şi securitate ale oricărei naţiuni”.
CEO-ul Sinteza, Gelu Stan, susține că acest proiect este o modalitate clară de a upgrada semnificativ nivelul tehnologic şi modelul de business. În plus, întreaga investiţie este una etică, menită să influenţeze pozitiv tranziţia către energia verde în Europa.
Potrivit acestuia, elementele colaborării vor fi subiectul unor înţelegeri ulterioare. Acest tip de baterii are ca principală componentă electrolitul, care se va face la Sinteza. „Este cumva situaţia unei companii chimice care se implică într-un proiect energetic, pentru că mai mult de jumătate din valoarea unei astfel de baterii este în electrolitul ei”, arată directorul Sinteza.
Termenul când fabrica trebuie să producă este 2026. „La mijlocul anului, trebuie să scoatem pe poarta fabricii primul kilogram de electrolit. Nu va fi o fabrică de baterii. Aceste baterii sunt foarte mari și se construiesc direct în locaţia în care vor funcţiona. Toate elementele se trimit acolo. Pentru un MW putere sunt necesare 15 tone de electrolit”, explică Gelu Stan.
Lockheed Martin este o companie globală de tehnologie de apărare. Sinteza este o companie românească cu peste 100 de ani de experienţă în industria chimică și are ca obiectiv tranziţia afacerii de la producţia de acid benzoic la energie verde.