Luminița de la capătul tunelului: Economia globală va înregistra, în 2021, o creștere record pentru acest secol

Economia globală va avansa, în 2021, cu circa cinci la sută – cea mai rapidă rată de creștere înregistrată în secolul 21 – și va reveni la nivelul dinainte de pandemie până la finalul anului curent sau, cel târziu, până la începutul lui 2022, arată raportul PwC Global Economic Watch 2021.

Deși economia globală, în ansamblu, își va reveni la nivelul de dinaintea crizei sanitare, revenirea va fi inegală între țări, sectoare economice și venituri personale. Redresarea va depinde de reușita campaniilor de vaccinare și de condițiile fiscale, monetare și financiare ale fiecărui stat înparte.

”Previziunile optimiste la nivel global dau încredere că pierderile suferite în ultimul an vor fi recuperate mai rapid decât se credea inițial. România urmează tendința globală, având în vedere că estimările Comisiei Naționale de Prognoză indică o creștere de 4,5 la sută în acest an, după declinul de 4,2 la sută din 2020. Sunt vești bune pentru mediul de afaceri, care va avea nevoie în continuare de sprijinul guvernamental. Pe măsură ce pandemia va fi controlată prin vaccinare, ar fi bine ca guvernul să ia măsuri pentru o creștere durabilă, cu accent pe investiții și crearea de locuri de muncă. La rândul lor, companiile trebuie să se concentreze pe strategii de dezvoltare și investiții, inclusiv în forța de muncă, pentru a face față problemelor cauzate de pandemie și schimbărilor de durată pe care aceasta le-a impus deja în economie și în societate”, spune Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România.

Creșterea va reveni, dar va fi inegală

Potrivit Global Economic Watch 2021, economia Chinei este deja mai mare decât înainte de pandemie, dar alte economii avansate, în special cele puternic bazate pe servicii, precum cele din Marea Britanie, Franța și Spania, sau cele axate pe exportul de bunuri de capital, ca Germania și Japonia, au o probabilitate mai mică de a reveni la nivelurile ante-criză, până la sfârșitul anului.

Previziunile avertizează că următoarele trei până la șase luni vor continua să aibă multe provocări, în special pentru țările din emisfera nordică, ce trec prin lunile de iarnă și ar putea fi forțate să impună blocaje parțiale sau totale ale economiei, aplicate acum în Germania și Marea Britanie. Aceste economii s-ar putea contracta în primul trimestru și să revină pe creștere probabil în a doua jumătate a anului, când este de așteptat ca cel puțin două treimi din populația lor să fie vaccinată.

În economii precum Marea Britanie, Franța, Spania și Germania, nivelurile de producție încă scăzute ar putea duce la creșterea ratelor șomajului. Majoritatea locurilor de muncă afectate vor fi cele din partea de jos a distribuției câștigurilor, ceea ce va agrava inegalitățile de venituri.

Mai multe investiții în infrastructura verde

În 2021, un accent important se va pune pe mediu. Investiții semnificative și schimbări de politici legate de Acordul climatic de la Paris sunt așteptate în principalele blocuri comerciale, inclusiv SUA, China și UE. În acest context, valoarea emisiunilor globale de obligațiuni verzi ar putea depăși în premieră 500 de miliarde de dolari, având în vedere creșterea apetitului investitorilor pentru fondurile de mediu, social și de guvernanță (ESG). Fondurile destinate ESG ar putea ajunge la o pondere de până la 57 la sută din totalul fondurilor mutuale europene, până în 2025.

Obligațiunile verzi sunt utilizate pentru finanțarea directă a proiectelor de mediu și reprezintă acum mai puțin de cinci la sută din piața mondială de venituri fixe.

Alte previziuni pentru 2021

  • În ediția anterioară a raportului Global Economic Watch, Olanda era creditată cu cele mai mari șanse să câștige campionatul Euro 2020, amânat pentru 2021. Între timp, forma echipei olandeze a scăzut și Franța are acum cele mai mari șanse să câștige.
  • Prețul mediu anual al petrolului va rămâne sub 60 dolari pe baril, dar probabil va crește în a doua jumătate a anului.
  • Italia ar putea reveni în clubul țărilor cu PIB de peste 2.000 miliarde dolari.
  • Nivelul total al datoriei publice din țările G7 va depăși 57 trilioane dolari.

PwC este o rețea de firme prezentă în 155 de țări, cu mai mult de 284.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și pentru afaceri.

Articolul anterior

Metropolitan Life plantează o pădure de 2 hectare - un copac pentru fiecare poliță de asigurare de viață încheiată în 2020

Articolul următor

Delia Iliasa, un executiv cu 20 de ani de experiență în Health & Wellness, este noul Managing Partner al SanoPass

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share