Înființată ca o divizie Coindu Group, Coindu România s-a ridicat la nivelul statutului de satelit regional al grupului portughez. Compania din Arad este un furnizor-cheie de huse pentru scaune, pentru cei mai importanți producători auto din lume.
În anul în care împlinește 15 ani de activitate, Coindu Romania intenționează să-și extindă portofoliul prin dezvoltarea unei game mai largi de produse auto. Ioana Roxin, director Resurse Umane la Coindu România, este omul care are misiunea de a supraveghea găsirea celor mai potriviți oameni care se vor alătura echipei Coindu.
AngajatorulMeu.ro: Cum a început aventura dvs. în domeniul Resurselor Umane?
IOANA ROXIN: După finalizarea studiilor universitare, m-am gândit să intru și eu în lumea multinaționalelor din zona de Vest a Aradului, despre care auzeam atât de multe lucruri interesante cu privire la dezvoltarea resurselor umane.
În acea perioadă, lucram la televiziunea regională. Eram realizator și moderator al unei emisiuni ce promova tradițiile locale, însă această activitate se desfășura doar în weekend, motiv pentru care îmi doream un job cu normă întreagă.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Zis și făcut: am distribuit CV-ul meu pe la toate multinaționalele din Arad. Cei de la Key Safety Systems m-au contactat primii și m-au invitat la un interviu pentru un post de HR Young Graduate. Datorită tangenței mele cu zona cultural-artistică, au considerat că aș fi un candidat bun pentru acest rol, motiv pentru care mi-au acordat mie postul respectiv.
Acolo, în Key Safety Systems, am evoluat. Am trecut prin toate sub-departamentele resurselor umane, până la Manager Resurse Umane. Ulterior, pașii m-au purtat către Sysmec, membră a grupului VAT Elveția, iar mai apoi către Coindu, unde lucrez și în prezent.
Așadar, departamentul HR m-a ales și m-a făcut să-l iubesc. Dragoste la prima vedere. 🙂
Care este întrebarea dvs. preferată în timpul unui interviu de angajare?
“Vorbiți-mi despre cel mai mare succes din domeniul profesional”. De ce îmi place această întrebare? Sclipirea și entuziasmul din ochii candidatului vorbesc mai mult decât o pot face cuvintele, în acest caz.
Bucuria reușitei, transpusă prin mimică și gesturi, prin emoțiile și bucuria povestirii, ne trimit și pe noi, cei care recrutăm, în povestea candidatului, și putem să înțelegem mult mai bine profilul acestuia.
Experiența și rezultatele profesionale sunt importante, dar calitățile morale ale unui candidat fac de multe ori diferența între un job obținut sau ratat <la mustață>.
Care sunt greșelile elementare care scad șansele de angajare chiar înainte de interviu? Care sunt aptitudinile pe care candidații și le trec cel mai des în CV, insă nu corespund realității?
Greșelile de redactare din CV. Un profil care conține greșeli gramaticale și incoerență în exprimare, rareori este luat în considerare, din cauza dezinteresului manifestat încă de la prima etapă a procesului de angajare. Referitor la a doua întrebare, adesea am întâlnit în CV aptitudini care la interviu s-au dovedit a fi false. De exemplu: disponibilitate pentru ore suplimentare, însă la interviu dorința era de program flexibil și chiar home office. 🙂
Multitasking – s-a dovedit la interviu că persoana preferă să se focuseze pe o singură sarcină, pentru a o executa mai bine. Abilitate poate chiar mai lăudabilă vs multitasking.
Leadership – însă candidatul nu dorește să aibă oameni în subordine și nu se vede potrivit pentru coordonare.
Aș recomanda o mai mare atenție la redactarea CV-ului. Greșelile cel mai des întâlnite în CV sunt, adesea, copilărești: făcute fie din neatenție, fie din neștiință, fie din dezinteres. Există niște reguli bine stabilite în ceea ce privește redactarea unui Curriculum Vitae, așa cum sunt definite și o serie de “păcate” care pot descalifica.
Ce pot face candidații pentru a-și spori vizibilitatea și pentru a fi remarcați de recrutori?
Candidații ar trebui să înceapă să se cunoască mai bine și să-și promoveze talentul online. Toți suntem activi pe diverse rețele de socializare, iar noi, cei din HR, parcă mai mult ca niciodată. Recrutăm mult din online și suntem încântați să vedem profiluri bine făcute, să citim despre povești de succes, să identificăm talente și candidați cu potențial ridicat.
Așadar, atenție sporită la întocmirea profilelor pe rețelele de socializare! Fiți activi, realiști și serioși! 🙂
Cum ar arăta un “portret-robot” al candidatului pe care și l-ați dori? Sunt mai importante calitățile tehnice sau cele interpersonale?
Experiența și rezultatele profesionale sunt importante, dar calitățile morale ale unui candidat fac de multe ori diferența între un job obținut sau ratat “la mustață”. Poți pregăti profesional un om pentru a corespunde cerințelor și standardelor unei companii, însă nu îi poți insufla calități precum moralitate, stabilitate, profesionalism. Acestea sunt înnăscute și, eventual, se cizelează pe parcursul evoluției profesionale. Candidatul ideal este cel care deține mixul, cel care este un bun specialist, înzestrat cu calități interpersonale.
Calitățile pe care angajatorii le doresc de la candidatul ideal diferă în funcție de industria/ sectorul unde aplicați, de aceea CV-ul trebuie să fie personalizat corespunzător cu poziția și sectorul de interes.
Mult timp mi-a fost foarte rușine de toate eșecurile mele. Acum, simt că este important să împărtășești astfel de experiențe. Sper să pot oferi și altor oameni speranță și suficient context, astfel încât să vadă lucrurile puțin diferit.
Dacă ar fi să oferiți un sfat unui tânăr aflat la început de carieră, cum ar suna? Ce l-ați sfătui pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională? Ce le spuneți celor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase?
1. Fă ceea ce iubești și nu te opri până nu obții ce îți dorești. Muncește cât poți de mult. Imaginează-ți lucruri mărețe. Nu face compromisuri și nu pierde timpul. Pentru a avea o viață remarcabilă, trebuie să decizi că vrei una. Începe acum!
2. Încrederea se obține prin succese repetate. Încrederea se capătă prin disponibilitatea de a te pune mereu în situații vulnerabile. Succesul sau eșecul nu au nimic de-a face cu asta.
3. Mult timp mi-a fost foarte rușine de toate eșecurile mele. Acum, simt că este important să împărtășești astfel de experiențe. Sper să pot oferi și altor oameni speranță și suficient context, astfel încât să vadă lucrurile puțin diferit.
4. Dacă nu te simți merituos sau auto-suficient, nu contează cât primești, cât acumulezi, pentru că nu te vei simți în siguranță.
5. Nu accepta prima respingere niciodată. Dă-ți opțiuni. Când și cum ajungi să reîncerci, depinde de ritmul tău. Nu ești în competiție cu nimeni în afară de tine. Dacă e vorba de ceva ce-ți place, atunci gândește-te ce a cauzat acea respingere și muncește ca să înțelegi cum să prezinți cea mai bună versiune a ta când încerci din nou.
Cu privire la creșterile rapide și spectaculoase, s-ar putea că acestea să vina și cu prăbușiri rapide. Mare atenție, nu ratați momentul, dar asigurați-vă că sunteți pregătiți.
Cât de dificil este să găsiți angajații potriviți, în domeniul în care activează compania dvs.? Care sunt metodele prin care încercați să atrageți specialiști în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?
Obiectul principal de activitate al Coindu este producția de huse pentru automobile, pentru diferiți producători de echipamente originale. În prezent, are peste 4.000 de angajați în întreaga lume și este recunoscută în rândul principalelor mărci pentru calitatea produselor sale și pentru flexibilitatea procesului său de producție. Piatra de temelie a Grupului Coindu o reprezintă dorința de a răspunde în mod pozitiv la așteptările clienților noștri. Această ambiție este transmisă de angajații, partenerii și furnizorii noștri, deopotrivă. Păstrând această direcție, nu este ușor să identificăm personal calificat, însă nu ne dăm bătuți. Toți candidații de pe piață au potențial de valorificat.
Ne implicăm în activități de responsabilitate socială și promovăm și în extern imaginea Coindu. Spiritul de echipă, flexibilitatea, valorile etice, imbunătățirea continuă, capacitatea de schimbare și adaptare la noi medii, reprezintă câteva dintre valorile care ne conturează procesul de recrutare.
Aici, la Coindu, credem în oameni. Ei sunt cei care aduc o contribuție esențială și sunt un factor major a succesului. Succesul nostru a crescut an după an, deoarece punem un mare accent pe munca în echipă, respectăm cele mai stricte standarde de calitate ale industriei automobilelor și promovăm dezvoltarea continuă a tuturor competențelor angajaților noștri, în toate țările în care ne desfășurăm activitatea, cu accent pe retenție și dezvoltare continuă.
Mulți dintre noi se complac cu ceea ce au deja, sau mai rău, învinovățim organizația în care lucrăm pentru slabe șanse de promovare. Dacă ai ajuns la poziția dorită, ai un pachet salarial bun, însă au dispărut provocările și flacăra creativității, creează-ți oportunitatea de a-ți zgudui zona de confort.
Ce perspective de carieră le oferiți salariaților dvs.? Cum îi motivați?
Prima bază de date pentru recrutare o constituie headcount-ul activ al organizației. Considerăm bază de date internă drept pepiniera Coindu pentru dezvoltare. Punem accent pe planul de succesiune și pe dezvoltarea resurselor interne. Recunoaștem reușitele în muncă, oferim programe de instruire, dovedim flexibilitate în stabilirea politicilor companiei, oferim feedback constructiv și asigurăm suport continuu. Credem în oameni și îi ajutăm să se dezvolte.
Care sunt așteptările pentru a doua jumătate a anului, atât în ceea ce privește profesia dvs., în general, și compania pe care o conduceți, în mod special? Ce planuri de recrutare aveți, pe termen scurt, mediu și lung?
HR-ul este acum într-o lume a muncii, în plină schimbare. Forțele sociale și economice au implicații semnificative pentru viitorul afacerilor și al HR-ului. Iar viitorul începe acum. Acest an este, așadar, unul al schimbării. Se schimbă structuri, procese, apun ere vechi, etc. Schimbarea înseamnă evoluție, și suntem pregătiți să evoluăm împreună, influențând pozitiv business-ul.
Cu privire la planurile de recrutare pe care le avem, pot să vă spun că organizăm și vom organiza, și în următoarele trimestre, campanii de recrutare pentru poziții direct productive, dar și pentru specialiști, punând accent pe brandul de angajator.
Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de profesionist în HR? Vă gândiți vreodată să încercați și altceva, într-un alt domeniu de activitate?
Cred că momentul în care am ales să nu rămân în zonăade confort a fost crucial în cariera mea. Mulți dintre noi se complac cu ceea ce au deja, sau mai rău, învinovățim organizația în care lucrăm pentru slabe șanse de promovare. Dacă ai ajuns la poziția dorită, ai un pachet salarial bun, însă au dispărut provocările și flacăra creativității, creează-ți oportunitatea de a-ți zgudui zona de confort. Eu am zguduit-o recent, și nu regret. 🙂
Cu privire la gândul de a face și altceva, ar fi un domeniu colateral pe care l-am încercat și pe care, poate, l-aș relua în paralel, și anume exercitarea unui rol în mass-media. Mă declar însă mulțumită de alegerile făcute până în prezent și nu regret nimic. Dacă ar fi să o iau de la început, aș lua aceleași decizii cu privire la viața profesională.