Islanda a testat săptămâna de lucru de patru zile: “un succes covârșitor”

Testele-pilot derulate în Islanda, cu privire la săptămâna de lucru de patru zile, au fost “un succes covârşitor” şi au determinat mulţi angajaţi să facă trecerea la un program mai scurt de muncă.

În cursul unor teste derulate între 2015 şi 2019, angajaţii au fost plătiţi la fel pentru un program mai scurt de lucru. În pofida diminuării programului de lucru, productivitatea a rămas la fel sau chiar s-a îmbunătăţit în majoritatea posturilor de lucru.

Mai multe alte teste similare se derulează la nivel mondial, în Spania şi la compania Unilever, în Noua Zeelandă. În Islanda, testele efectuate de Reykjavík City Council şi guvernul naţional au inclus peste 2.500 de angajaţi, adică circa unu la sută din populaţia activă. Numeroase locuri de muncă au fost incluse în acest teste, inclusiv grădiniţe, birouri, furnizori de servicii publice şi spitale.

Mulţi dintre cei care au participat la studiu au făcut trecerea de la o săptămână de lucru de 40 de ore la una de 35 sau 36, precizează cercetătorii de la centrul britanic de reflexie Autonomy şi de la Association for Sustainable Democracy (Alda) din Islanda, notează Agerpres.

Testele au determinat sindicatele să renegocieze programele de lucru, iar acum 86 la sută din forţa de muncă din Islanda fie a făcut trecerea la un program de lucru mai scurt pentru aceeaşi plată, fie va dobândi dreptul de a face acest lucru.

Angajaţii au declarat că s-au simţit mai puţin stresaţi şi mai puţini afectaţi de burnout, iar sănătatea lor s-a îmbunătăţit, la fel şi echilibrul dintre muncă şi viaţa personală. În plus, au petrecut mai mult timp cu familie lor, pentru hobby-uri şi pentru a-şi îndeplini sarcinile domestice.

“Cel mai mare experiment derulat la nivel mondial cu privire la o săptămână de lucru mai scurtă în sectorul public este un succes covârşitor după toate standardele. Arată că sectorul public este pregătit pentru a fi pionierul unei săptămâni de lucru mai scurte, iar alte guverne pot învăţa unele lecţii”, spune directorul de cercetare de la Autonomy, Will Stronge.

Și Spania analizează posibilitatea unei săptămâni de lucru de patru zile pentru companii. Unul dintre motive îl constituie provocările ridicate de pandemie. Producătorul de bunuri de larg consum Unilever a demarat şi el un program-pilot în care a oferit angajaţilor săi din Noua Zeelandă posibilitatea de a scurta programul de lucru cu 20 la sută, fără ca recompensele lor să fie diminuate.

Articolul anterior

EXEC-EDU: Două treimi dintre managerii din România cred că veniturile companiilor lor le vor depăși pe cele din 2019, în acest an

Articolul următor

Edenred România are un nou General Manager

Articole din aceeași categorie
Total
17
Share