IT-ist de top, angajat de Ponta, dat afară de la guvern pentru că era “omul lui Cioloș”

Foto: Cristian Botan / Facebook

Angajat de Victor Ponta în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, pe probleme de transparență guvernamentală, și păstrat de echipa condusă de Dacian Cioloș, Cristian Botan și-a pierdut postul odată cu sosirea lui Sorin Grindeanu la Palatul Victoria. Motivul neoficial: „era omul tehnocraților”.

Antreprenor și doctorand în științe administrative în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, Cristian Botan a fost numit consilier al premierului în decembrie 2012, ca urmare a inițiativei sale de a reuni posturile vacante în administrația publică într-un portal online unic (PublicJob.ro), pentru a combate favoritismul și nepotismul în managementul resursei umane din sectorul public.

Proiectul PublicJob.ro a fost premiat în 2012, în cadrul competiției Social Entrepreneurs Initiative, organizată în Brasilia, cu prilejul celei de-a XV-a Conferințe Internaționale Anti-Corupție, și a fost prezentat ca exemplu de bună practică în secțiunea Bright Spots a summit-ului anual al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, organizat la Londra în 2013. În octombrie 2014, Cristian a fost inclus în New Europe 100, o listă a celor mai importanți inovatori din Europa Centrală și de Est, realizată de Res Publica, Google, Visegrad Fund, Financial Times și zeci de alte instituții din regiune. Anul acesta, pe 4 ianuarie, prin ordinul noului secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, chiar în seara în care noul executiv a depus jurământul la Cotroceni, Cristian a fost revocat din funcția de consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului.

După ce a purtat discuții cu mai mulți colegi, imediat după decizie, și a primit asigurări că situația „se va așeza” și că își va continua proiectele, și după mai multe săptămâni de așteptare, Cristian a aflat, off the record, că problema „nu se va rezolva”, fiindcă „a colaborat cu tehnocrații” și este, de fapt, „omul lui Cioloș”. „Am lăsat la Guvern un proiect pentru noul site al posturilor vacante din sectorul public, cel actual fiind deja perimat. Noul proiect include facilitatea înscrierii online la concursuri, un sistem de alertă instantă prin e-mail pe criteriile stabilite de utilizator, filtrarea anunțurilor în funcție de studii/vechime/abilități lingvistice/ competențe IT, publicarea salariului pentru fiecare post scos la concurs, publicarea fișei postului. Sunt lucruri normale pentru epoca digitală în care ne aflăm, însă cumva științifico-fantastice pentru noi și administrația noastră”, scrie Cristian Botan, într-o postare pe Facebook.

Între timp, accesul la proiectul noului site i-a fost restricționat. Noii administratori au șters de pe prima pagină mențiunea că el reprezintă continuarea portalului PublicJob.ro, precum și numele lui Cristian, și au adăugat în schimb textul ©Secretariatul General al Guvernului. Toate drepturile rezervate. „Dacă tot vorbim de transparență, organizare corectă a concursurilor și accesul cât mai larg la acestea, atunci e cumva firesc ca Guvernul să declare că un site întreținut din bani publici se află sub drepturi de autor, iar conținutul nu poate fi distribuit mai departe”, spune Cristian Botan.

El i-a transmis premierului Grindeanu o scrisoare cu o sinteză a evoluției site-ului posturi.gov.ro. N-a primit răspuns. „Am petrecut patru ani la Guvern, timp în care a trebuit să înțeleg, the hard way, că schimbarea cu adevărat substanțială nu se produce doar modificând legi sau reguli, ci educând mentalități. Despre acești ani mă angajez să vă povestesc cu altă ocazie. Plec din Palatul Victoria mâhnit de faptul că n-am realizat tot ce mi-aș fi dorit, însă împăcat că am reușit tot ce-a depins numai de mine”, încheie Cristian Botan.

 

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share