Italienii de la Beltrame construiesc în România o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată, unică în Europa

După un lung studiu de fezabilitate, AFV Beltrame Group, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa, investeşte 300 de milioane de euro pentru a construi în România o fabrică eco-inteligentă de oțel-beton și sârmă laminată.

Acesta va fi primul proiect greenfield din Europa, în ultimele decenii, în producţia de oţel, şi va stabili un nou standard pentru industria siderurgică privind reducerea emisiilor poluante. Unitatea de producţie va include o oţelărie şi un laminor, dar și un parc fotovoltaic cu o capacitate de 100 MW. Compania are în vedere mai multe locații pentru construcţia fabricii.

Fabrica va avea cel mai scăzut nivel al emisiilor generate de o unitate de producție a oțelului la nivel mondial, atât în ceea ce priveṣte gazele cu efect de seră, cât ṣi pulberile în suspensie (praf). Consumul de apă va fi unul minim, prin tratare ṣi recirculare, și va asigura cel mai înalt nivel de economie circulară. Tehnologia inovatoare, gândită și dezvoltată în ultimii doi ani, are potenţialul de a situa România în fruntea inovaţiei în sectorul siderurgic.

Combinatul va avea o capacitate de producție de circa 600.000 tone/ an de oțel-beton și sârmă laminată. Investiţia grupului Beltrame va contribui la crearea a circa 250 de noi locuri de muncă directe la nivel local și la aproape 1.000 indirecte, dintre care cel puţin 800 înfaza de construcţie ṣi 150 în faza de producţie. 

“Provocarea industriei siderurgice este să se alinieze obiectivelor de mediu stabilite prin Pactul Verde European, cu toate că targetul de emisii zero sau, altfel spus, producerea de <oţel verde> este imposibil de atins cu tehnologia existentă. Greenwashing-ul este astăzi un fenomen comun, ce conduce la exagerarea termenilor <verde> şi <emisii zero>.

Proiectul dezvoltat de Beltrame Group va stabili un progres fără precedent în sectorul siderurgic, datorită proiectării şi tehnologiilor inovatoare prevăzute, care fac posibilă reducerea la minimum a emisiilor poluante generate în activitatea de producţie. Este un proiect în care am investit multă muncă, dedicare și timp. Prin această investiţie, grupul îşi demonstrează angajamentul față de atingerea țintelor de mediuşi de valorificarea resursele locale”, declară Carlo Beltrame, Country Manager AFV Beltrame în Franța și România, Group Business Development.

În sectorul construcţiilor, consumul intern de oţel-beton ṣi sârmă este de circa 1,4-1,5 milioane tone pe an. Estimările arată că va crește cel puţin în următorii zece ani, în special datorită investiţiilor guvernamentale în infrastructura publică, dar ṣi a investiţiilor private. România importă aproape în totalitate cantitatea de oțel-beton necesară. 

Producția internă de oțel-beton și sârmă poate deveni un pilon de susţinere pentru economia românească, deoarece elimină necesitatea exportului de fier vechi și a importului produselor finite. Aceasta ar contribui la îmbunătăţirea balanței comerciale și la reducerea substanțială a emisiilor de domeniul 3, generate indirect de activitățile de logistică, ca transportul materiilor prime și al produselor ori eliminarea deșeurilor.

AFV Beltrame Group este unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel şi oţeluri speciale din Europa. Deţine șase fabrici în Italia, Franţa, Elveţia şi România, cu peste 2.000 de angajați, peste două milioane de tone vândute anual și activități comerciale în peste 40 de țări.

În România, deține combinatul siderurgic Donalam, specializat în producția de bare de oţel laminate la cald şi oţeluri speciale, cu utilizări în diverse industrii, de la petrol și gaze, auto, echipamente mecanice mari și hidraulice, la maşini şi echipamente agricole. Compania are peste 270 de angajați și exportă anual circa 180.000 tone de produse pe piața europeană. Pentru acest an, Donalam estimează o cifră de afaceri de peste 130 de milioane de euro, cu o creștere mai mult decât dublă faţă de cea înregistrată în 2020.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share