Jumătate dintre absolvenții Școlii de Carte și Meserii au trecut examenul care le-a adus o diplomă “ca-n Germania”

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK Romania) a organizat și a coordonat pentru prima dată în România certificarea elevilor din învățământul profesional dual la același nivel cu cel din Germania.

La Școala de Carte și Meserii, proiect național de formare profesională duală după metoda germană, realizat de companiile Hornbach, Penny, Lidl, Metro Cash & Carry, Selgros, în parteneriat cu opt licee și coordonat de AHK Romania, 86 de elevi care au absolvit școala duală, calificarea profesională comerciant-vânzător, au susținut același examen precum colegii lor din Germania.

Pe lângă certificatul de competențe profesionale eliberat de Ministerul Educației, după finalizarea celor trei ani de studiu, elevii au avut posibilitatea să obțină și diploma din partea Uniunii Camerelor de Comerț și Industrie (DIHK) și a AHK Romania. Promovabilitatea a fost de 51 la sută, ceea ce presupune un prim pas spre crearea forței de muncă înalt calificate în comerț.

Diferențele dintre sistemul de educație din Germania și cel din România au condus la adaptarea curriculumului românesc în concordanță cu cel german, astfel încât cadrele didactice și companiile să poată să-i pregătească pe viitorii absolvenți la nevoile pieței muncii. AHK a organizat și workshop-uri pentru profesori și elevi, în timpul cărora au fost exemplificate modele de subiecte germane și modalitatea de abordare a acestora.

“Modelul de învățământ dual a fost preluat din Germania și implementat aici la standarde germane, fapt confirmat prin certificarea germană. Certificarea obținută de absolvenții din România reprezintă confirmarea calității formării profesionale la care participă tinerii. Faptul că pot obține și certificarea germană este un element important în calificarea forței de muncă din România. Dorim să oferim calitate și în formarea și calificarea forței de muncă, iar această certificare asigură tocmai acest aspect”, arată unul dintre reprezentanții companiilor din proiect.

Structura examenului german pentru calificarea de comerciant-vânzător presupune două sesiuni: un examen intermediar și examenul final, ce include proba scrisă și cea orală. Pentru rezolvarea subiectelor, elevii au avut de găsit soluții la situații de lucru concrete, ce pot apărea în activitatea zilnică din magazine.

Probele scrise s-au desfășurat în același timp în Ilfov, București, Iași, Timișoara, Sibiu și Brașov. Din comisiile de admitere au făcut parte agenți economici și profesori. Subiectele au fost preluate din Germania, traduse și adaptate legislației în vigoare, iar AHK a respectat standardele de corectare din Germania. AHK Romania este acreditată de Uniunea Camerelor de Comerț din Germania să certifice formarea profesională duală după standarde germane, respectând criteriile de organizare și evaluare specifice acestui sistem de învățământ din Germania.

“Diploma germană reprezintă o șansă în plus în meseria de comerciant-vânzător. Îmi oferă posibilitatea să-mi formez baza unui CV corespunzător pentru o carieră în comerț și oportunitatea de angajare într-o companie parteneră a proiectului. Competențele dobândite prin Școala de Carte și Meserii îmi asigură un parcurs educațional cu care mă mândresc și recomand elevilor care își doresc această meserie să urmeze cursurile școlii profesionale-duale”, spune Marius Beldianu, un elev care a promovat examenul german.

Pe lângă dezvoltarea competențelor profesionale, pregătirea pentru examen activează și formarea competențelor sociale, precum capacitatea de asumare a responsabilități și luării deciziilor. “Prin organizarea examenului după model german, am încheiat procesul de formare a celei de-a doua generații de elevi din Școala de Carte și Meserii. Pe lângă rolul obiectiv al examenului, de a atesta calitatea germană a programului, obținerea diplomei a reprezentat unul dintre primele succese în carieră ale tinerilor noștri absolvenți“, menționează Iuliana Robu, coordonator proiect, AHK Romania.

Potrivit inițiatorilor proiectului, eforturile actorilor implicați în sistemul de învățământ dual, instituții ale statului, operatori economici, elevi, părinți, ar trebui să-și găsească sinergia în același punct: schimbarea mentalității asupra acestei forme de educație și conștientizarea nevoii de experți în toate domeniile de activitate.

“În afară de contribuția pe care o aduce la combaterea șomajului în rândul tinerilor și a deficitului de forță de muncă, formarea profesională temeinică joacă un rol important în dezvoltarea structurală, socială și economică și oferă o influență stabilizatoare importantă în situații fragile pe piața forței de muncă. AHK Romania, alături de partenerii economici și instituțiile școlare, va continua certificarea germană și pregătirea următoarelor generații din proiect, convinsă că împreună putem avea rezultate mai bune”, este mesajul AHK Romania.

Articolul anterior

eJobs lansează un serviciu prin care reduce durata proceselor de recrutare la cel mult zece zile lucrătoare

Articolul următor

UTI Construction and Facility Management angajează 130 de oameni cu salarii nete de peste 4.000 lei

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share