Jumătate dintre angajații din România se gândesc să-și schimbe jobul, în 2021. Principalele motive: salariul și lipsa oportunităților în carieră

54 la sută dintre angajații români care au participat la un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs se gândesc să-și schimbe locul de muncă, anul acesta, iar 28 la sută au făcut chiar pași concreți în această direcție.

Chiar dacă 2020 a fost plin de provocări din punct de vedere profesional, cu mult efort și stres, numărul celor care iau în calcul o schimbare de job este mai mic decât la începutul anului trecut, când șase din zece angajați se declarau nemulțumiți de situația lor profesională și se gândeau să-și schimbe locul de muncă.

Deși perspectivele salariale rămân în continuare principalul criteriu în funcție de care cei mai mulți angajați români (39 la sută) aleg un job sau altul, aproape 29 la sută dintre respondenții la sondajul BestJobs afirmă că aveau în plan să-și schimbe locul de muncă dinainte de pandemie, fiindcă își doresc o nouă provocare în carieră. Pentru 27 la sută, principalul motiv pentru care schimbarea jobului a devenit o prioritate în 2021 este că nu consideră că au suficiente oportunități de dezvoltare profesională la actualul loc de muncă.

Mai bine de 15 la sută dintre respondenți analizează chiar opțiunea de a-și schimba complet domeniul de activitate, iar 19 la sută se gândesc acum, mai mult decât înainte de pandemie, la perspectiva unui job în străinătate.

Cei mai mulți salariați își doresc ca angajatorul să le ofere în acest an bonusuri de performanță (58 la sută) și programe de dezvoltare profesională (48 la sută), dar pentru mulți dintre ei contează și asigurările de sănătate private (24 la sută), pensiile private (22 la sută) sau programele de mentorat și dezvoltare personală (21 la sută).

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cea mai mare temere a angajaților români, în ceea ce privește situația profesională, în 2021, este că le vor scădea veniturile (28 la sută), iar 27 la sută se tem că ar putea prelua mai multe responsabilități din cauza lipsei de personal. Dacă în acest moment angajatorul i-ar anunța că urmează să le scadă salariul, aproape 57 la sută dintre respondenți ar accepta, dar și-ar căuta imediat un alt job. Doar puțin peste 15 la sută și-ar da demisia pe loc.

Sondajul a fost efectuat între 5 și 12 ianuarie, pe un eșantion de 1.171 de utilizatori de internet. BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România. Cu o experiență de peste 18 ani în domeniu, conectează la piața muncii peste 4,5 milioane de profesioniști și are peste 25.000 de joburi active în orice moment, în țară și în străinătate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share