De trei ani, Kienbaum Executive Consultants GmbH aplică și în România, cu succes, formula ce i-a adus statutul de lider de piață în Germania, pe segmentul recrutării de Executivi: soluții pentru Executive Search, consultanță în management și în Resurse Umane, toate sub un singur acoperiș.
Simplificarea procesului de găsire a candidatului perfect și cheltuieli mai mici. Este visul oricărui recrutor dintr-o companie serioasă. Loreda Dragomir-Theodorescu, directorul Kienbaum Executive Consultants GmbH – București, vorbește despre piața locală de Executive Search, despre problemele de care se lovesc companiile de profil și despre proiectele companiei pe care o conduce.
sb.business: În 2013, Kienbaum împlinește patru ani de funcționare pe piața românească. Care ar fi plusurile și minusurile în activitatea companiei și cum a evoluat piața, în această perioadă?
LOREDA DRAGOMIR-THEODORESCU: În octombrie 2013, Kienbaum Executive Consultants GmbH va împlini trei ani de funcționare ca entitate legală în România. Chiar dacă piața de Executive Search nu este una foarte dezvoltată în România, Kienbaum a avut și are rezultate foarte bune. Eficiența și profitabilitatea biroului din România sunt foarte bine cotate în cadrul grupului. Piața de Executive Search, ca și piața muncii, în general, a suferit schimbări majore. Câțiva jucători din domeniu au renunțat la piața locală, alții au decis să-și amâne intrarea pe această piață. Pentru ceilalți, a fost o piață competitivă, dificilă, focusată pe satisfacția clientului și calitate. Acest context nu a putut să fie decât favorabil companiei Kienbaum, întrucât și noi ne ghidăm după aceleași principii și valori.
Prin ce se deosebește Kienbaum de celelalte firme de profil din România? Faptul că reprezentați cea mai mare companie de Executive Search din Germania vă deschide mai ușor anumite uși, în special spre companiile originare din această țară?
Kienbaum este un brand recunoscut, cu o prezență globală în peste 40 de țări, o istorie de peste 65 ani și un portofoliu impresionant de clienți și candidați. De-a lungul anilor, peste 60.000 de proiecte au fost implementate la nivel global și aproximativ 100.000 de candidați sunt consultați, anual, de către grupul nostru. Criteriile care ne diferențiază sunt expertiza HR din spatele recrutării – consultanță management, studii salariale, audituri management, etc., înțelegerea culturii organizațiilor în diverse industrii și domenii de activitate, competențele si buna pregătire a consultanților, Key Account Management Regional și Global, specializarea pe arii de expertiză, etc. Datorită celor menționate mai sus, Kienbaum România a pătruns cu ușurință pe piața locală, cu preponderență spre companiile originare din Germania.
Ați participat la recrutarea unor manageri pentru companii de stat. Diferă acest proces față de căutarea unui director pentru o organizație privată? Credeți că instalarea unui CEO bine pregătit și cu intenții corecte este suficient pentru a transforma companiile de stat în întreprinderi eficiente?
Am finalizat cu succes selecția managementului profesionist pentru companii de stat. Procesul și metodologia au fost diferite de cele pentru companiile private. Este un concept nou, încă în definire și sincronizare. Cu siguranță, acest proces a fost doar începutul, deoarece instalarea unui CEO bine pregătit și cu intenții corecte nu este îndeajuns pentru transformarea companiilor de stat în companii profitabile, eficiente și atrăgătoare pentru investitori străini. O evaluare detaliată a întregii echipe de management este necesară – înlocuirea de personal și schimbarea organigramei, dezvoltarea ulterioară a angajaților cu potențial sunt doar câteva acțiuni care ar trebui să urmeze instalării unui CEO.
Care sunt proiectele Kienbaum? Există planuri de extindere, în România?
Datorită rezultatelor deosebite obținute până acum (ca și cifră de afaceri, în 2011, eram în Top 10 firme de Executive Search in Romania), în următorii doi ani, intenționăm să ne dublăm cifra de afaceri și numărul de angajați. Nu avem încă planuri de extindere în țară, pentru că proiectele de Executive Search, mai ales în contextul actual de tehnologizare avansată, pot fi realizate cu ușurință din București.
KIENBAUM ÎN CIFRE
740 de angajați (în 2011);
125 de milioane de euro – cifră de afaceri (2011);
13 birouri în Germania (Berlin, Köln, Düsseldorf, Dresda, Frankfurt, Freiburg, Gummersbach, Hamburg, Hanovra, Karlsruhe, München, Rostock și Stuttgart);
20 de birouri internaționale (Austria, Brazilia, China, Croația, Cehia, Finlanda, Franța, Marea Britanie, Ungaria, Japonia, Olanda, Polonia, România, Rusia, Suedia, Elveția, Singapore, Thailanda, Turcia și SUA).
DESPRE LOREDA DRAGOMIR-THEODORESCU
Face parte din echipa Kienbaum din 2010. Înainte de a accepta această provocare, a ocupat funcția de COO la Stanton Chase International și Country Manager Grafton Recruitment. A terminat Facultatea de Matematică la SUNY Binghamton. Are dublă cetățenie, română și americană. Aria sa de expertiză o reprezintă Executive Search, Recrutare, Centre de Evaluare și Dezvoltare, etc.
articol publicat în sb.business – ediția de toamnă 2012