Magazinele Carrefour din România ar putea avea un nou proprietar. Guvernul francez se opune

Guvernul francez se opune planurilor grupului canadian de distribuţie Alimentation CoucheTard Inc., ce vizează preluarea rivalului francez Carrefour SA, ceea ce pune sub semnul întrebării această tranzacţie cu o valoare de circa 20 de miliarde de dolari.

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, susține ca pandemia a demonstrat importanţa controlului intern asupra aprovizionării cu alimente. În timpul izolării, Carrefour şi alte grupuri de distribuţie s-au confruntat cu o creştere explozivă a cererii, în condiţiile în care consumatorii au golit, pur şi simplu, rafturile pentru unele produse, notează Agerpres. Le Maire a menţionat şi aspectele ce ţin de locurile de muncă drept un motiv pentru care se opune unei preluări, având în vedere că, în Franţa, Carrefour este un angajator important.

Lanţul canadian de magazine de proximitate Alimentation Couche-Tard Inc. a dezvăluit că analizează o posibilă preluare a grupului francez de distribuţie Carrefour SA, prezent şi pe piaţa din România. Couche-Tard oferă 20 de euro pentru fiecare acţiune Carrefour, iar o posibilă preluare ar permite grupului canadian să-şi extindă prezenţa în Europa, unde grupul francez are peste 2.800 de supermarketuri şi 703 hypermarketuri, dar şi în America Latină, unde Carrefour are magazine în Argentina şi Brazilia.

Carrefour, companie care operează o gamă largă de magazine, de la mici magazine de proximitate până la hypermarketuri, are circa 105.000 de angajaţi în Franţa, iar posibila preluare a acestei companii este un subiect sensibil pentru autorităţile de la Paris. Franţa s-a opus şi în trecut preluării companiilor sale de tip blue-chip de către firmele din străinătate. În 2005, politicienii francezi s-au opus încercării grupului american PepsiCo Inc. de a prelua Danone. Mai recent, achiziţionarea operaţiunilor din domeniul energetic ale Alstom de către grupul american General Electric a fost aprobată numai cu condiţii stricte.

În România, Carrefour deține peste 370 de magazine – hipermarketuri, supermaketuri și magazine de proximitate -, portalul unic carrefour.ro şi platforma Bringo, disponibilă în 24 de oraşe.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Articolul anterior

În 2021, acționarii așteaptă de la companiile lor să devină profitabile, sustenabile și cât mai puțin vulnerabile. Este recalibrarea o soluție?

Articolul următor

Un cercetător american este noul rector al Universităţii "Danubius" din Galați

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share