Magazinele Metro, la un pas să-și schimbe proprietarul

Foto: ACMilanSwiss

EP Global Commerce, vehiculul de investiţii deţinut în proporţie de 53 la sută de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi de 47 la sută de slovacul Patrik Tkac (cofondatorul grupului de companii J&T), a anunţat o ofertă de preluare a Metro AG, care evaluează retailerul german la 5,8 miliarde de euro.

Deja EP Global Commerce deţine o participaţie de aproape 11 la sută în Metro. Oferta este de 16 euro pentru fiecare acţiune obişnuită şi 13,80 pentru fiecare acţiune preferenţială, ceea ce reprezintă o primă de 34,5 la sută faţă de august 2018, când Global Commerce a făcut investiţia sa iniţială, notează Agepres.

Oferta “reprezintă o oportunitate unică” pentru acţionari, ţinând cont de situaţia dificilă şi de dificultăţile cu care se confruntă Metro, se arată într-un comunicat al firmei. Metro a precizat că va studia oferta, dar şi-a sfătuit acţionarii să nu-şi vândă deocamdată acţiunile.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Metro operează în 26 de ţări și are 771 de magazine şi 150.000 de angajaţi. Compania germană încearcă să vândă lanţul de magazine Real, care înregistrează pierderi, şi subsidiara din China. Anul trecut, principalul acţionar al Metro, grupul german Haniel, a anunţat că a ajuns la un acord pentru a-şi vinde o participaţie de 7,3 la sută din capitalul Metro către EP Investment, care dispune de o opţiune de a prelua şi restul acţiunilor deţinute de Haniel la Metro, la o dată ulterioară.

Miliardarul Daniel Kretinsky (foto), care conduce şi grupul energetic ceh EPH, se declară convins că poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea Metro. După ce a transformat EPH într-unul dintre cele mai mari grupuri energetice din Europa, el a făcut şi alte investiţii, în ultimii ani. Cea mai recentă este preluarea unei părţi din posturile de radio din Europa de Est, ce aparţin grupului francez de media Lagardere.

Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share