După decenii de stagnare, Compania Națională Poșta Română trece prin cel mai agresiv proces de modernizare și reduce masiv aparatul administrativ.
Poșta Română a implementat o restructurare profundă a aparatului administrativ și a eliminat 75 la sută dintre posturile de la nivel central – de la 1.200 la 300 de angajați. La nivel național, numărul total de angajați a fost redus cu 18 la sută, de la 25.000 în iunie 2021 la 20.500 în prezent.
De la începutul acestui an, numărul angajaților din Administrația Centrală s-a diminuat cu 67 de posturi – 20 la sută din total. Această măsură a generat o economie anuală de circa zece milioane de lei la bugetul companiei. Optimizările realizate au condus la economii totale de 151,3 milioane de lei, dintre care 122,4 milioane reprezintă economii nete, excluzând beneficiile generate de mobilitatea salariaților.
- Tendințe în freelancing, în 2025
- Pehart Grup investește în formarea viitorilor specialiști ai industriei hârtiei, prin parteneriate strategice cu școlile profesionale
- Mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paști
În perioada următoare, Poşta Română şi-a propus să-şi dezvolte serviciul de curierat şi coletărie, prin construirea unei infrastructuri specifice şi transformarea poştaşilor în curieri.
„E timpul să trecem la următorul nivel: să începem livrări în coletărie, așa cum se procedează astăzi în industrie. N-o s-o facem ca o activitate istorică, ci ca un startup. Putem începe de la zero – practic, să fie un nou business. În 2024, am făcut ce trebuia din punct de vedere administrativ, iar anul acesta se văd rezultatele. Încercăm să rezolvăm problema de insert în reţeaua poştală a volumelor. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să construim hub-uri şi echipamente de sortare”, declară Valentin Ştefan, CEO Poşta Română.
Potrivit acestuia, vor urma noi investiţii în infrastructură şi pregătirea reţelei de curierat. „Deşi avem o reţea generoasă şi oameni muncitori, ei trebuie să fie pregătiţi să accepte tehnologia şi să înţeleagă că meseria de poştaş nu mai există. Se închide un capitol de peste 100 de ani în această industrie. De acum încolo trebuie să existe curierat, motiv pentru care am început să transformăm poştaşii în curieri. Deocamdată, avem doar 2.000. Ambiţia noastră este să creştem semnificativ peste această cifră”, explică directorul Poştei Române.
În viitor, compania îşi propune să creeze și o reţea de lockere. Aceasta va fi una naţională, nu doar urbană. „Ambiţia noastră este să aibă un rol comercial: să facem bani, să livrăm coletul şi să existe un profit, fiindcă administrăm reţeaua. Vrem să ducem reţeaua de lockere nu doar în zonele urbane care sunt profitabile acum, ci şi în cele care nu fac faţă din punct de vedere comercial”, arată Valentin Ştefan.
Pe fondul reducerii birocrației, cererea pentru serviciile Poștei Române este în creștere semnificativă. Segmentul de curierat a marcat o redresare importantă în 2024, cu o creștere de 11 la sută a veniturilor, după o perioadă prelungită de declin.