Meserii învățate de la distanță: elevii școlii profesionale Schaeffler fac practică online

Cei peste 300 de elevi care își derulează perioada de practică în Centrul de Formare Profesională (CFP) din Schaeffler România continuă, și în 2021, cursurile în mediul online, și își pot dezvolta abilitățile profesionale și de la distanță, prin platformele interactive propuse de traineri, care oferă chiar și condiții simulate de practică.

Odată cu noile măsuri de protecție luate la nivel național, activitatea didactică a trecut în mediul online. Pentru elevii Campusului Tehnic Brașov (CTB), totul a devenit o provocare, căci “normalul” cu care erau obișnuiți a dispărut. Dar timpul a dovedit că se poate: o meserie poate fi învățată și online.

Pasul 1: adaptarea la noul format de învățare

Formatorii și-au adaptat planificarea întregului an școlar și au căutat continuu modalități de predare și de dezvoltare a cunoștințelor și abilităților elevilor, prin platformele digitale. Înainte de orice, i-au pregătit pentru adaptarea la noul format de învățare: utilizarea corectă a dispozitivelor (telefon/ tabletă), le-au oferit sprijin pentru conectarea ușoară la rețea și pentru accesarea cât mai simplă a platformelor necesare, de acasă.

Pasul 2: utilizarea noilor tehnologii, de acasă

Pe lângă partea teoretică a cursurilor, unde elevii învață noile tematici pe baza unor tutoriale online, realizate pas cu pas de formatori, când vine vorba de practică, lucrurile devin și mai atrăgătoare. Fiecare elev poate lucra pe un simulator tehnic, care a fost identificat de traineri în această perioadă și care redă fidel utilajul pe care elevii îl cunosc din Centru. Simulatorul este bine reprezentat și are aceleași caracteristici ca mașina reală, astfel că elevii pot înveța prin eroare, mai ales că sunt eliminate riscurile de deformare a pieselor sau chiar cele fizice, de accidentare.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pe lângă acest simulator, instructorii utilizează și alte aplicații digitale, precum cele de măsurări electrice, de acționări pneumatice/ electropneumatice și electronică digitală, sau cele ce redau utilizarea AMC-uri (șubler, micrometru, cale plan paralele), pentru a-i familiariza și mai mult pe copii cu uneltele și mecanismele “reale”, pe care le vor utiliza în activitatea lor profesională.

Pasul 3: despre dezvoltare profesională și personală

Pentru a menține contactul cât mai deschis și apropiat cu toți elevii, chiar și de la distanță, și pe final de semestru, echipa CFP apelează la acțiuni de dezvoltare personală, menite să contribuie la creșterea stimei de sine, creșterea încrederii în propriile forțe și dezvoltarea de abilități de comunicare, inclusiv în mediul digital.

“Se poate învăța meserie și online, dar nu pe termen lung, căci nu poate conduce la performanțe și asta pentru că nimic nu se compară cu experiența reală a elevilor de a lucra cu utilajul, materia primă, piesele finite etc, dar cred că este o soluție care ne ajută să ne orientăm mult mai mult pe dezvoltarea altor abilități și aprofundarea cunoștințelor teoretice, precum și cum putem învăța din greșeli”, spune Bogdan Brînzoi, unul dintre instructorii din Centrul de formare Schaeffler România.

DESPRE SCHAEFFLER

Produce componente și sisteme de înaltă precizie pentru aplicații pentru motoare, transmisie și șasiu, și soluții de rulare și rulmenți simpli, pentru diverse aplicații industriale. În 2019, Grupul Schaeffler a generat vânzări de circa 14,4 miliarde de euro în 2019, are 83.700 de angajați și este una dintre cele mai mari companii de familie din lume. Cu aproape 2.400 de cereri de brevet în 2019, Schaeffler este a doua cea mai inovatoare companie din Germania, conform Oficiului German de Brevete și Mărci.

Schaeffler România este una dintre locațiile de producție de top ale Grupului Schaeffler. Din 2002, produce la Brașov componente pentru industria auto și rulmenți grei pentru aplicații industriale. Într-una din cele mai mari fabrici din țară, cu circa 5.000 de angajați, Schaeffler România este activă prin producție, dar și prin cercetare-dezvoltare, în Engineering Center Schaeffler Romania.

Articolul anterior

Agenția de publicitate McCann București are un nou Head of Strategy

Articolul următor

Cegeka lansează programul Cegeka Academy 2021, pentru studenții de la facultăți tehnice

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share