Banner

Mihaela Joian (Cegeka): “Ce este esențial pentru orice membru din echipa Cegeka? Atitudinea”

În numai doi ani, numărul de oameni care lucrează la Cegeka România – companie prezentă pe piaţa din România din 2009 – s-a dublat și a ajuns la 360. Ambițiile furnizorului de servicii IT&C, cu rădăcini în Belgia, nu se opresc însă aici. Numai anul acesta, mai mult de 100 de oameni se vor alătura echipei, în București și Iași, iar planurile pe termen lung vizează atingerea pragului de 1.000 de angajați, în următorii cinci ani.

Cegeka este însă mai mult decât o companie care oferă clienţilor săi toată gama de servicii IT&C (consultanţă, dezvoltare de aplicaţii, management de infrastructură, outsourcing, hosting). Mihaela Joian, HR Manager la Cegeka România, se mândrește cu faptul că echipa sa a găsit “ingredientele” pentru o atmosferă unică.

angajatorulmeu.ro: Oamenii care ajung pe pagina voastră de Facebook ar putea fi puțin derutați. În fotografiile cu echipa Cegeka, toată lumea pare bine dispusă, și la birou, și în afara lui. Se și muncește la voi? 🙂

MIHAELA JOIAN: Într-adevăr, paginile noastre de Facebook și de LinkedIn reflectă mixul acesta dintre activitatea profesională și inițiativele fun pe care le avem. E natural ca atmosfera să fie una destinsă atunci când pentru mulți dintre noi activitatea job-ului implică și o doză mare de pasiune. Și, dacă mai adaugi și ingredientul secret, mai precis felul de-a fi al colegilor și umorul lor, buna dispoziție este garantată. Avem activități diversificate pe care le facem ca echipă, de la campionate interne la competiții sportive externe și ieșiri în afara biroului, pe care le facem recurent. Acest lucru ajută și la consolidarea noastră ca echipă, dar și la susținerea unei stări de bine, bazată pe echilibrul dintre activitatea profesională și inițiative distractive.

România este o destinație importantă pentru marile companii din domeniul IT. Este aceasta o problemă, atunci când încercați să găsiți candidați potriviți pentru posturile vacante?

Dificultățile apar mai degrabă în zona seniorilor și specialiștilor pe diferite tehnologii. Aceștia sunt constant abordați de companiile din IT, pentru diferite roluri, și uneori apare și reticența acestora de a fi deschiși la o discuție, ca urmare a propunerilor frecvente de colaborare din partea multor companii. Este motivul pentru care contează să facem ceva diferit, dar în linie cu stilul nostru, pentru a iniția o discuție cu ei. De aceea, ca și în cazul tinerelor talente, oferim detalii despre modul în care pot evolua în companie, suportul oferit în acest sens din partea noastră și diversitatea activităților pe care le vor avea în Cegeka.

Care sunt abilitățile angajatului ideal pentru Cegeka?

Sincer, nu cred că există o astfel de abordare, să avem un tipar al abilităților candidatului ideal. 🙂 Cerințele și așteptările diferă de la rol la rol și de la senioritatea pe care un post îl implică, în zona operațională și interpersonală. Însă pot puncta ce este esențial pentru orice membru din echipa Cegeka: atitudinea. Tocmai din acest motiv, mediul nostru de lucru este foarte fain. Colegi implicați, care au autonomie în activitatea depusă și își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor, care vin cu plăcere la birou și împărtășesc informații cu alți colegi, cu simțul umorului și deschiși la nou.

Ce le spuneți tinerilor care își doresc creșteri în carieră rapide, spectaculoase? Ce îi sfătuiți pentru a evita plafonarea și pentru a face alegerile potrivite în viața profesională?

Exceptând situațiile extrem de specifice, cred că astfel de așteptări pierd din vedere etape esențiale în dezvoltarea unui profesionist. Din punctul meu de vedere, creșterile rapide, spectaculoase, dacă implică bifarea anumitor aspecte într-un mod superficial, nu sunt benefice pe termen lung. Este important să te implici în ceea ce faci și, extrem de important, să ai mereu obiectivul final în vedere. Astfel, eforturile depuse au mereu un scop și e mult mai ușor să faci ceva știind că la momentul potrivit vei atinge acel obiectiv. Personal, cred că la începutul carierei este bine să alegi un job în funcție de beneficiile pe care le poți avea în zona de învățare și dezvoltare a abilităților. Este important să alegi un job care să îți placă, pentru că atunci și dorința de învățare este mai mare și există acel entuziasm de a face cât mai multe pe acel domeniu și de a asimilia noi informații. De asemenea, cred că ar trebui să ia în calcul și oamenii alături de care vor lucra: team leader, echipă, colectivul per ansamblu.

Care este întrebarea preferată a echipei voastre de recrutare, la un interviu de angajare, și ce răspuns vă doriți să obțineți?

Cred că fiecare dintre noi are anumite întrebări dragi, pe care le are în vedere în cadrul unui interviu de HR. De exemplu: “Cum te aștepți să fie lucrurile în cadrul noului rol?” sau “Ce proiecte personale ai / ai avut în paralel cu job-ul?”. Nu cred că există un răspuns clar la astfel de întrebări, însă este important să înțelegi ce își dorește acea persoană de la rol în sine, cum se vede integrându-se în echipă și evoluând în companie sau ce activități îi stârnesc interesul, implicând și timpul personal.

Ce perspective de carieră le oferiți salariaților voștri? Cum îi motivați?

Există un plan de carieră pentru fiecare rol din companie dar, în primul rând, e important ce își dorește fiecare persoană în parte. Ținând cont că suntem o companie în plină creștere, oportunități apar mereu, motiv pentru care colegii au o perspectivă destul de clară asupra posibilităților de dezvoltare. Există timp alocat pentru învățare și cursuri, un nivel de autonomie ridicat și susținere din partea colegilor din management în ceea ce privește inițiativele pe care le avem, iar asta susține motivația noastră de a evolua în Cegeka. 

“Modul nostru de a fi se reflectă și în felul de atragere a talentelor: autentic și, în același timp, diferit”.

Care sunt metodele prin care încercați să atrageți candidați în cadrul companiei și ce faceți ca să-i păstrați pe cei mai valoroși?

Modul nostru de a fi se reflectă și în felul de atragere a talentelor: autentic și, în același timp, diferit. Încercăm în permanență să venim cu lucruri noi, care să ne reprezinte, și fără a pierde din vedere esența noastră ca și companie. Nu vrem să setăm așteptări nerealiste persoanelor care sunt interesate de o colaborare cu noi și, de aceea, încercăm să oferim cât mai multe detalii referitoare la responsabilitățile pe care postul le implică, tipul activității și modul de lucru, încă din timpul procesului de recrutare. Acesta este și un aspect care ajută la integrarea mai facilă a noilor colegi în echipă. De asemenea, deoarece fiecare coleg este o parte importantă a ecosistemului nostru, cerem constant feedback de la ei, pentru a vedea ce putem îmbunătăți, și încercăm să creăm oportunități noi și în funcție de așteptările colegilor în ceea ce privește dezvoltarea lor profesională. Pe lângă diversitatea activităților, pe care colegii o apreciază, propunem noi beneficii și inițiative, care se bazează pe feedback-ul obținut de la colegi. 

Care a fost cea mai importantă decizie pe care a trebuit să o luați în cariera de manager HR?

Cred că cea mai importantă decizie a fost acceptarea rolului în sine, întrucât nu implică doar partea de recrutare, ci toate dimensiunile care vizează HR: performance management, administrativ, learning & development, compensation & benefits, etc. În același timp, include și o responsabilitate mare și, automat, așteptări pe măsură, atât din partea colegilor, cât și managerilor. Însă îmi plac provocările și, alături de oamenii potriviți, am considerat de la bun început că o să fie o călătorie interesantă, în sens bun. Și, până acum, nu m-am înșelat. 🙂

Ce planuri are Cegeka România pe termen scurt, mediu și lung?

Deoarece în luna ianuarie a acestui an am deschis biroul din Iași, vom pune accent, mai departe, pe dezvoltarea echipelor de aici. Deja avem 30 colegi și ne dorim ca până la sfârșitul anului să ajungem la 70-100 angajați în Iași. Asta nu înseamnă însă că nu vom continua să creștem și în București :-). Și în acest caz, ne dorim să dezvoltăm echipa cu aproximativ 100 colegi noi. În ceea ce privește dezvoltarea companiei în afara țării, în ultimul an, ca urmare a integrării în cadrul grupului a trei companii, continuăm extinderea în Europa. Locațiilor în care suntem prezenți la nivel european li s-au adăugat, recent, și Germania și Austria.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share