I-a luat ceva timp, însă Charles “Chuck” Feeney, co-fondatorul celui mai mare lanț de magazine din aeroporturi din lume, Duty Free Shoppers, este aproape să-și vadă visul cu ochii.
Chuck Feeney, care are acum 89 de ani, și-a propus ca, până la sfârșitul vieții, să-și doneze toată averea, în special către organizații de caritate, laboratoare de cercetare științifică, spitale și universități. Anul trecut, în septembrie, a semnat documentele ce au consemnat închiderea fundației pe care a înființat-o în urmă cu 40 de ani. Motivul: după patru decenii, în care a donat peste opt miliarde de dolari, The Atlantic Philanthropies are conturile goale.
Unde au ajuns banii? 3,7 miliarde de dolari au mers spre educație, inclusiv aproape un miliard către Cornell, universitatea pe care a absolvit-o Chuck. Peste 870 de milioane de dolari au fost alocați drepturilor omului și schimbărilor sociale. Mai mult de 700 de milioane au ajuns în Sănătate – de la o subvenție de 270 de milioane pentru îmbunătățirea asistenței medicale publice din Vietnam, până la o finanțare de 176 milioane pentru Global Brain Health Institute. Unul dintre ultimele sale “cadouri”: 350 de milioane de dolari pentru construirea unui campus tehnologic al universității Cornell, pe insula Roosevelt din New York. Cele mai multe dintre gesturile lui caritabile au rămas anonime, motiv pentru care Forbes l-a numit “James Bond al filantropiei”.
Chuck Feeney trăiește acum într-un mic apartament din San Francisco, care seamănă mai degrabă cu o cameră de cămin studențesc. “Nu prea văd de ce ai întârzia să oferi ajutor atunci când poți face mult bine prin susținerea unor cauze corecte. În plus, e mult mai distractiv să dai bani în timp ce trăiești decât după ce ești deja mort”.