Bogdan Artenie (Complice.ro): Nu e doar despre cadouri – cum să-ți inspiri echipa, la final de an

Dacă în primele șapte articole din seria In&Out of Office am explorat soluții concrete de reward, recognition & incentives, implementate de Complice.ro, alături de clienții săi, ne apropiem de sfârșitul anului cu un subiect în tendințe: cadourile de Crăciun pentru angajați și impactul lor asupra motivației și productivității.

Dacă tot am ajuns în acel moment de “bilanț”, Complice.ro continuă să ofere alternative creative pentru cei care doresc să iasă din tipare și să aducă o notă de inspirație în premiile pentru echipe și parteneri.

În episodul 8, vă invităm să descoperiți spre ce cadouri se orientează companiile, ce bugete alocă și cum petrec în echipă la final de an, într-o discuție cu Bogdan Artenie, Corporate Business Development Director la Complice.ro.

AngajatorulMeu.ro: Bogdan, ați început deja să primiți solicitări pentru cadourile de Crăciun pentru angajați? 

BOGDAN ARTENIE: Sigur că da! Avem deja discuții cu clienții de la sfârșitul verii, trimestrul IV este intens pentru noi, cu multe activități și evenimente, dar la fel de aglomerat este și pentru clienții noștri. Anul financiar se încheie în decembrie, iar asta înseamnă că atenția este împărțită, printre altele, între analiza și îndeplinirea KPI-ilor de business și inițiativele de recompensare și de recunoaștere, ceea ce implică utilizarea bugetelor pentru premii și cadouri acordate angajaților, clienților și partenerilor de business. 

Companiile care au focus pe engagement-ul angajaților și vor să-și întărească brandul intern își doresc să surprindă și, desigur, caută din timp idei pentru a ieși din tiparele clasicelor coșuri cu sticle de vin și cozonaci sau agende. Dar, dacă vorbim despre mecanism, cadourile-experiență de la noi au avantajul că se pot implementa în termen foarte scurt. Voucherele digitale pot fi generate foarte rapid și sunt valabile 12 luni, iar vedeta noastră, pachetul FlexiBox, vine cu mai multe opțiuni în același buget. Beneficiarul poate să opteze pentru varianta favorită.

Care sunt cele mai populare opțiuni? Spre ce se orientează companiile?

Când vine vorba de cadourile experiențiale de Crăciun, cele mai multe companii optează pentru pachetele FlexiBox, care conțin zeci de experiențe, din mai multe categorii – gourmet, driving, wellbeing, adrenalină, travel -, din care destinatarul își alege varianta preferată. Prețurile pentru un astfel de cadou este stabilit direct cu clientul: el ne spune care este bugetul pe care-l poate aloca, noi selectăm opțiunile ce se încadrează și se potrivesc cel mai bine, iar destinatarul primește un cadou personalizat, din care își va putea alege o experiență memorabilă de care se va putea bucura oricând în următoarele 12 luni, pe bază de programare.

Desigur, sunt și situații când, pentru  o parte restrânsă dintre angajați, clienți sau parteneri, companiile acordă experiențe premium sau chiar organizează evenimente exclusiviste în afara țării, cum ar fi participarea la evenimente de top din domeniul lor de activitate, în destinații iconice, precum Las Vegas sau Amsterdam, ori evenimente inedite chiar în țară. Avem foarte multe opțiuni și aici.

Dar știi care mai este un mare avantaj al cadourilor de tip experiență? Disimulează valoarea materială a cadoului. Dacă primești un voucher la mall de 300 de lei, cel mai probabil te alegi cu un parfum. Dacă primești un bonus de 300 de lei, cel mai probabil îi cheltui pe cumpărăturile recurente în supermarket. Puțin probabil să fie memorabil un astfel de cadou, pe când un salt cu parapanta, o degustare de vinuri la cramă, alături de colegii de la birou, un zbor cu avionul deasupra Transfăgărășanului, probabil ca îți vor rămâne în minte cel puțin până la Crăciunul următor.

Din ce industrii vin cele mai multe cereri pentru experiențe de sfârșit de an? Există diferențe în funcție de domeniul de activitate?

Clienții noștri sunt din toate domeniile de activitate – IT, banking, leasing, retail, beauty, HoReCa. Dacă ne referim la finalul de an, vorbim în principal de două subiecte: partea de cadouri și premii, unde de obicei brieful e “să fie cât mai deosebit și special“, și partea de evenimente corporate, unde de obicei brieful este “să fie cât mai inedit și memorabil”

Pentru evenimente, în funcție de industria clientului, vorbim despre conferințe de final de an pentru diverse departamente sau pentru toată compania, ieșiri cu echipa pentru ședințe atipice în afara biroului, întâlniri ale managementului pentru analiza rezultatelor și definirea strategiei pentru anul următor, diverse evenimente organizate la birou sau clasicele teambuilding-uri de final de an și petrecerile de Crăciun.

De exemplu, în aceste săptămâni am organizat sau organizăm conferințe pentru partenerii unor clienți din IT, în diverse orașe din țară, precum Iași, Cluj-Napoca, Brașov, competiții sportive pentru echipele unui alt client din HoReCa, teambuilding-uri cu componente de sesiuni de business pentru analiza rezultatelor pe litoral, în Delta Siretului și la munte, pentru clienți din retail, și un eveniment pentru clienții unei companii din IT, ce implică o deplasare mai lungă a unui grup în SUA, inclusiv experiențe autentice locale.

Petrecerile de iarnă și de Crăciun, specifice lunii decembrie și chiar finalului de noiembrie, iau cele mai diverse forme – de la petreceri mai mici, organizate la sediul clientului, până la evenimente mari și foarte mari, care implică o logistică deosebită. 

Din anii anteriori, am observat că seara de joi din a doua săptămână a lunii decembrie este cea mai dorită dată pentru petrecerile de Crăciun. Anul acesta, asta ar însemna 12 decembrie.

Deci industria nu dictează un anumit tip de activitate sau experiențe?

Nu, sigur că nu. Activitățile se aleg în funcție de momentul din an în care sunt organizate și, mai ales, de obiectivul clientului. Oricum, toate evenimentele pe care le organizăm pentru clienții noștri sunt personalizate în cel mai mic detaliu, așa că nu putem vorbi de o regulă generală. Ei știu că avem un ecosistem de câteva sute de parteneri deja testați, la care putem apela cu ușurință ca să accesăm ce este necesar și potrivit pentru fiecare eveniment în parte. Ce ne bucură foarte mult este că, în mod constant, avem o rată foarte bună de revenire, iar o primă colaborare cu o companie devine, cel mai probabil, un parteneriat de termen lung.

Care este perioada cea mai aglomerată pentru organizarea petrecerilor de Crăciun? Observați că firmele încep să planifice mai devreme?

Ca să încep cu a doua întrebare, da, avem și clienți care au bifat acest subiect încă din februarie, când au securizat locația și data. E vorba despre acei clienți care lucrează metodic, pe un calendar de evenimente pe care îl urmăresc sistematic. Sigur că nu toată lumea poate funcționa în acest mod, dar căutarea celor mai bune locații – mai ales pentru un număr de participanți – este un proces provocator și complex. Cea mai aglomerată perioadă este prima parte a lunii decembrie, dar sunt companii care se uită și la finalul lui noiembrie, mai ales că unele îmbracă acest eveniment și sub alte forme decât clasica Petrecere de Crăciun.

Există o dată preferată?

Din anii anteriori, am observat că seara de joi din a doua săptămână a lunii decembrie este cea mai dorită dată. Anul acesta, asta ar însemna 12 decembrie. În general, nu se organizează astfel de evenimente în weekend sau lunea, deși în ultimul timp am început să avem și surprize cu clienți care au devenit tot mai flexibili. Relațiile bune pe care le-am cultivat în timp cu ei ne permit să adaptăm evenimentele așa încât să răspundă cel mai bine cerințelor clientului. Dacă data solicitată nu mai este disponibilă, va trebui să propunem și să luăm în calcul alternative, pentru că – mai ales în perioada aceasta – funcționează principiul “primul venit, primul servit”, iar datele bune se ocupă primele.

Și prima petrecere de Crăciun când va avea loc? Ce experiențe ați pregătit?

Ca să glumim puțin, prima petrecere de Crăciun este chiar acum, în octombrie – mai exact, la mijlocul lunii. E vorba despre un eveniment al unui client loial pentru top performerii din echipa de vânzări, care implică o locație de cinci stele, o gală elegantă și un artist apreciat, invitat în exclusivitate. Asta nu înseamnă ca nu vor urma și petrecerile din decembrie, mai clasice, să spunem, care să implice clasicii brazi și Moș Crăciun.

Există diferențe în preferințele pentru experiențe sau evenimente între companiile mari și cele mici?

Bună întrebare! De fapt, ce face diferența vine din scopul pentru care clientul organizează evenimentul respectiv. Ca să-ți dau un exemplu, dacă clientul dorește să încurajeze networking-ul între forța de vânzări și clienții de top, atunci va solicita locații premium și activități care nu acaparează total spațiul de discuții, cum ar fi, de exemplu, o degustare de vinuri cu sommelier sau ceva foarte inedit – o cină pe nevăzute sau o competiție de off-road. 

Discutăm întotdeauna cu clientul ca să înțelegem nevoia de business, ce urmărește prin organizarea acelui eveniment. Dacă e un client nou, ne interesează ce a mai organizat anterior sau dacă există elemente pe care nu le dorește. Urmărind acest mod de lucru putem veni cu propunerile cele mai potrivite, de la locație, tematică, experiențe și până la detalii mai specifice, cum ar fi decoruri, props-uri, artiști, transport, etc., și până la final, când avem debrief-ul cu clientul și analizăm formularele de feedback.

Ne bucură de fiecare dată când finalizăm un eveniment reușit și clientul deja ne provoacă să ne pregătim pentru următorul. Iar următorul întotdeauna trebuie să iasă mai bine. Indiferent dacă clientul este o companie mare sau mică, urmărim să stabilim o relație de lungă durată, care ne permite să cunoaștem mai bine organizația și nevoile clientului, să venim cu soluțiile cele mai potrivite și să evoluăm împreună.

În concluzie, AMR doar câteva zile câteva zile până când încep pregătirile intense de sărbători în toate companiile! Și, cum finalul de an este aglomerat pentru majoritatea organizațiilor, experiențele devin o opțiune valoroasă pentru a crea momente care contează și pentru a lăsa, de fapt, o amprentă pozitivă în cultura organizațională. Fie că e vorba de cadouri, premii sau evenimente corporate, alegerea unei experiențe inspiră angajații, crește motivația și aduce un plus de autenticitate fiecărei organizații. 

In&Out of Office este o serie de articole cu exemple practice de soluții și strategii de reward, recognition & incentives, implementate de Complice.ro – furnizor de experiențe pentru persoane fizice și companii -, alături de clienții săi.

De-a lungul anilor, Complice.ro a arătat că integrarea experiențelor în strategia de recrutare și retenție poate aduce schimbări semnificative în organizație și poate sprijini angajații în atingerea potențialului lor maxim. Aceste exemple pot inspira alte companii să aleagă experiențele în locul clasicelor premii și cadouri de tip obiect, să adopte abordări similare și să și creeze medii de lucru în care angajații să se simtă nu doar angajați, ci unici și parte dintr-o cultură puternică.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share