Ridicarea restricțiilor și întoarcerea treptată la normalitate trasează noi direcții pentru întoarcerea la birou. O nouă provocare pentru angajatori este cum să (re)amenajeze spațiul de lucru ca să ofere condiții adaptate contextului post-pandemie, dar mai ales, de care angajații să-și dorească să beneficieze, ca să se reîntoarcă la birou.
Divizia Office Mobexpert vine cu o serie de recomandări din partea specialiștilor, care arată cum poate fi transformat biroul într-un loc atractiv pentru angajații care lucrează de acasă. Sfaturile sunt susținute de un studiu, realizat pe 1.400 de persoane, care a analizat preferințele românilor pentru condițiile de muncă și beneficiile pe care și le-ar dori de la spațiul de lucru. Doar zece la sută dintre ei s-ar întoarce la birou cinci zile pe săptămână.
Mai mult de jumătate dintre angajați s-au întors să lucreze de la birou, iar 35 la sută lucrează în model hibrid. 30 la sută și-ar dori să lucreze doar de acasă, iar 60 la sută optează pentru un mod de lucru hibrid, cu diverse combinații de zile. Avantajele care îi atrag pe români spre telemuncă sunt programul flexibil, siguranța, posibilitatea de a lucra de oriunde și mai puțin timp pierdut pe drum. Telemunca vine și cu dezavantaje: faptul că de acasă muncesc mai mult (40 la sută), izolarea (30 la sută), nevoia de comunicare (24 la sută) sau lipsa echipamentelor necesare (22 la sută).
„Pentru a putea concura cu avantajele telemuncii, companiile trebuie să vină cu un concept de amenajare care include zone de recreere indoor și outdoor, spații ultramoderne pentru lounge, digitalizate conform tendințelor actuale, spații atractive pentru luat masa, zone de întâlnire și socializare”, explică Andreea Cahane, Product & Business Management Mobexpert Office Division.
Românii vor mai multă flexibilitate și zone de recreere la birou
Printre cele mai importante opțiuni pe care românii vor să le aibă la birou se numără un program mai flexibil (53 la sută), amenajarea unor zone de recreere sau un spațiu de lucru care oferă mai multe facilități, precum cafea dimineața, loc special pentru servit masa (32 la sută), mai multe variante de locuri unde să-ți desfășori activitatea (28 la sută) și un mediu sigur și curat (25 la sută).
„Biroul poate deveni mult mai atractiv decât telemunca și a împrumutat deja elemente care aparțin spațiului de acasă. De la cafeteria unde angajații pot mânca sau lua o gustare, până la zonele de relaxare amenajate cu elemente de soft seating, precum canapele, fotolii sau bean bags și, bineînțeles, combinații din toate aceste elemente”, spune Marian Badea, director magazin Mobexpert Office.
Spațiul de lucru trebuie să se transforme într-un ecosistem care sprijină flexibilitatea, funcționalitatea și bunăstarea angajaților. Crearea unui concept unitar de stare de bine este prioritatea pe care companiile ar trebui s-o aibă în vedere când amenajează un spațiu de birouri. „Zonele de socializare, de relaxare, sunt cele unde ne încărcăm bateriile, unde devenim creativi. Sunt zonele care au luat amploare în ultimii ani și care trebuie aduse în prim-plan. Spații curate vizual, cu linii simple, luminate, minimaliste, în culori calde, ne influențează starea de spirit, modul de gândire și creativitatea”, arată Marian Badea.
60 la sută dintre români nu au condiții optime de lucru acasă
Deși mulți sunt reticenți la ideea de a se întoarce la birou, peste 60 la sută dintre angajați nu au condiții optime de lucru acasă, relevă studiul. Pe lângă asigurarea echipamentelor necesare, un aspect important pentru a avea condiții optime și productivitate sporită este amenajarea ergonomică. Acest lucru intră la responsabilitățile angajatorului când vine vorba de crearea unui spațiu propice de lucru. „Când ne gândim la ergonomia unui spațiu de birou, ne gândim la ambient, mobilier, lumină, culori, temperatură și sunete. Acestea elemente au un mare impact asupra stării noastre de bine, dar mai ales asupra productivității noastre”, spune Marian Badea.
Acum, mai mult ca oricând, după doi ani de pandemie, când sănătatea angajaților a fost pusă la încercare, e nevoie să se pună accentul pe ergonomie și pe beneficiile acesteia. „În conceptul de amenajare ergonomică, piesele de mobilier principale care asigură poziția anatomic corectă sunt scaunul și biroul. Vorbim aici despre scaune de birou cu multiple mecanisme de reglare, de la simpla ajustare a înălțimii șezutului, până la mecanisme complexe, de tip translator, care reglează adâncimea șezutului, sau mecanisme de reglare a suportului lombar, a înălțimii spătarului, tetierei sau a brațelor. Mecanismele de ajustare a monitoarelor sau suporturile pentru laptop pot adăuga un plus de confort în atingerea nivelului optim de ergonomie”, precizează Andreea Cahane.
Biroul înseamnă mai mult decât task-uri și probleme de rezolvat
Accentul se pune acum pe crearea unor spații care stimulează creativitatea și integrarea zonelor de recreere în care angajații pot socializa, spații moderne pentru luat masa, locuri potrivite pentru sport și mișcare, dar și camere dedicate relaxării sau lecturii. „Modul în care este amenajat spațiul de birou nu doar că poate așeza angajatorii într-o lumină favorabilă în ochii angajaților, pe o piață ce se confruntă cu mari fluctuații de resursă umană, ci îi reprezintă într-un mod cât se poate de direct în fața partenerilor, clienților, colaboratorilor, astfel că modul de amenajare a spațiilor de birou devine identitatea companiei în sine”, declară Andreea Cahane.
Biroul nu trebuie să fie doar un loc în care în care oamenii să termine cât mai multe task-uri până la finalul zilei, ci să încurajeze comunicarea, creativitatea, învățarea – și aici designul joacă un rol extrem de important. Mobilierul, iluminarea, ergonomia sunt aspecte care nu trebuie trecute cu vederea și sunt un must în amenajarea biroului.
„Fie că vorbim despre iluminare, climatizare, dar și mobilarea și amenajarea efectivă a spațiului dedicat, toate ar trebui sa aibă în centrul lor angajatul. În implementarea unui mediu optim, pornind de la proiectarea stațiilor de lucru, a zonelor de meeting, a spațiilor de recreere și până la dotarea efectivă a acestor spații, focusul ar trebui să fie pus pe ergonomie și confort”, continuă Andreea Cahane.
Biroul înseamnă astăzi mai mult decât sarcini, ședințe și probleme urgente de rezolvat – înseamnă socializare și spațiu în care se nasc idei. Ergonomie (birouri și scaune adecvate), conectare și mișcare, iluminarea potrivită, toate pot fi create cu ajutorul unor servicii de design și obiectelor de mobilier de calitate.
Divizia Mobexpert Office oferă de peste 29 de ani soluții complete de amenajare pentru spațiile de birou, de la servicii individualizate de proiectare, autorizare și fit-out, până la concepte de amenajare și implimentare de mobilier dedicat. Printre inițiativele realizate de Mobexpert se numără și serviciul de design interior menit să ajute consumatorii în alegerea celor mai potrivite piese de mobilier sau planificatorul de buget ce oferă o experiență mai bună de cumpărare și prețuri concrete pentru amenajarea fiecărei camere din locuință.
DESPRE GRUPUL MOBEXPERT
A fost înfiinţat în 1993 şi este o companie 100 la sută românească, deţinută de antreprenorul Dan Șucu. Este o companie vertical integrată, ce pornește cu designul și proiectarea produselor, trece cu acestea prin fabricare și retail, până la spațiul clientului final. Reţeaua regională a Mobexpert numără 26 de hipermagazine şi magazine. Ȋn România, cuprinde hipermagazine în Bucureşti, Braşov, Suceava, Piteşti, Sibiu, Iaşi, Oradea, Constanța şi alte peste 15 de magazine de mai mici dimensiuni. Grupul Mobexpert are 2.100 de angajaţi, o cifră de afaceri anuală de circa 250 milioane euro și deţine opt fabrici de mobilă care produc pentru piaţa românească şi pentru export. Include și cinci magazine Mobexpert Outlet dedicate ofertelor speciale, situate în Bucureşti (in zonele Pipera, Pantelimon, Militari), Suceava și Constanța și magazinul online mobexpert.ro.