Banner

NN Pensii a primit cea mai mare amendă din istoria ASF, după scrisoarea despre naționalizarea pensiilor

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a amendat NN Pensii cu un procent din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienților o scrisoare prin care îi informa că au existat discuții despre o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private.

“În urma comunicatelor transmise de NN pe data de 11.04, către participanții la acest fond, am hotărât să avem o audiere a Consiliului de Administrație al Fondului NN, consiliu format din trei persoane: Marius Popescu, Raluca Țintoiu, Mădălina Ecaterina Ducan. Raluca Țintoiu este și directorul societății NN Pensii. Dintre cei trei s-au prezentat doi, iar unul este în concediu. În urma audierilor, concluziile au fost următoarele: având în vedere circumstanțele create, de natură să conducă la afectarea încrederii participanților în sistemul de pensii private din România, Consiliul ASF a decis sancționarea societății NN Pensii cu amendă contravențională în cuantum de unu la sută din capitalul social al societății, respectiv suma de 750.000 de lei”, a anunțat Ion Giurescu, vicepreședintele ASF, transmite Agerpres.

ASF a decis și sancționarea cu retragerea autorizației directorului general, Raluca Țintoiu, și cu o amendă contravențională de 100.000 de lei. Potrivit oficialului ASF, aceasta este cea mai mare amendă din istoria instituției, dar nu și din istoria Pilonului II, unde cea mai mare sancțiune a fost primită de aceeași societate, la începutul acestui sistem de pensii: 360.000 de euro, pentru un contract de outsourcing. ASF a luat în vizor și BCR Pensii, în urma comentariilor directorului BCR Pensii, Radu Crăciun, pe blogul său. ASF va efectua un control la BCR Pensii, în perioada următoare. Giurescu susține că decizia de a audia reprezentanții NN Pensii a fost luată miercuri, în jurul prânzului, și că nu are legătură cu declarațiile politice, și subliniază că, de când lucrează în domeniu, de peste 11 ani, nu au existat discuții despre naționalizarea pilonului II de pensii.

NN Pensii le-a transmis clienților, marți, o scrisoare prin care îi informa că în ultimele săptămâni au existat discuții în spațiul public cu privire la o eventuală decizie de naționalizare a fondurilor de pensii private și le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor. În replică, ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a subliniat că informația privind intenția guvernanților de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are temei și că nu există “nici o rațiune, politică, economică, financiară, bugetară”, care să determine o astfel de decizie. La rândul său, președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că “scandalul” generat de scrisoarea companiei NN este de fapt “un fake” pornit de la președintele ASF, Mișu Negrițoiu, iar guvernul ar trebui să ceară explicații de la Ambasada Olandei și de la conducerea ING din această țară. Dragnea a precizat că întreaga conducere a ASF vor mai rămâne în funcție doar până când se vor încheia procedurile parlamentare ce vor demara imediat după Paști.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share