Vreau să fac afaceri

E o senzație tare să iei o idee și să o modelezi până la cel mai înalt punct (material) de conversie… adică să îți dea cineva bani pentru ea. Și să reușești să o faci constant și din ce în ce mai bine. E interesant să faci asta. E motivant. E puternic. E antrenant. E ca un sport extrem, din punctul meu de vedere. Afacerile și succesul sunt a high.

Radu Daniel Bucur

Lightsmith @ Gentlemen Works

Pe mine mă entuziasmează și astăzi simpla transformare a unei postări de Facebook într-o cumpărătură. Ceva ce e banal acum… Și ce e foarte mișto la afaceri e că sunt întotdeauna scalabile. Nu există vârf în care să te oprești, nu există aterizări line, nu există capăt, destinație finală, e o mașinărie care se autoalimentează cu nevoia de autodepășire.

Deci vreau să fac afaceri. Ăsta e sportul extrem pe care vreau să îl practic în perioada următoare. Încep un proiect nou, Gentlemen Works are și el drumul lui spre devenire, iar asta înseamnă că încep să adun abordări și bune practici din stânga și din dreapta, ca să știu ce fur, ce adaptez, ce refuz, unde să încerc să inovez, ce eșecuri să îmi asum pe parcurs.

Și aici intervin două lecții mici pe care le-am reconstientizat-o citind primele pagini din Scale de Jeff Hoffman.

Prima: E greu să păstrezi lângă tine oamenii la care ții, când te apuci să faci afaceri. Se sperie, se tem de eșec mai tare decât tine, nu găsesc aceeași motivație ca tine, nu au niciodată aceeași viziune ca tine. Când o apuci pe drumul ăsta, trebuie să fii conștient că oricât de teamă le e celor din jurul tău, tu trebuie să mergi mai departe, trebuie să îi tragi după tine pe cei pe care vrei să îi ți alături, să îi convingi că succesul e aproape, să le arăți cât de mult înseamnă fiecare pas pe care îl faci. E una din lecțiile rar spuse suficient de tare și de apăsat. E chiar în pagina de mulțumiri în cartea asta… A high-speed roller-coaster journey…

A doua: Încearcă, fi-r-ar! Încearcă! Poveștile astea cu reușite sunt pline de momente extraordinare, în care un nebun a făcut ceva ce non-antreprenorilor nu le le vine să facă. În cartea asta un tânăr de 22 de ani a cerut audiență la primii zece CEO din industria care îl interesa pe el, ca să afle cum le merge mintea. După insistențe, a reușit să se vadă cu opt dintre ei. Iar biografiile marilor antreprenori sunt pline de momente de îndrăzneală. După acest moment extrordinar, a urmat reușita. Iarăși, sunt puține cărțile care îți spun cât e de greu. Multe, mai ales cele “americane”, îți spun cum au început să curgă banii, dar nu și câtă suferință a precedat succesul.

Am ajuns doar la pagina 2 din carte 🙂

Eu știu că oamenilor nu le place să facă bani. Am scris despre asta acum mai bine de doi ani, când mă uitam la țăranii din piață. Dar sunt multe lucruri pe care vreau să le mai învăț. Și închei cu o lecție dintr-un discurs al lui Denzel Washington, care îmi țiuie în cap zilele astea.

Dacă vrei să faci performanță în orice, în relații, în carieră, în afaceri, în sport, în artă, trebuie să înveți să îți gestionezi eșecurile. Fall forward! Vă las să descoperiți și alte chestii, cred eu deștepte, în discurs mai jos…

Îmi place să scriu lucrurile astea pentru că știu că așa cum am avut și eu nevoie de încurajări până acum, așa sunt și alții care se tem… Și cred că ar trebui să încerce…

Articolul anterior

NN Pensii a primit cea mai mare amendă din istoria ASF, după scrisoarea despre naționalizarea pensiilor

Articolul următor

Prioritatea băncilor: investițiile în noi tehnologii

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share