Banner

Oficial: OTP Bank preia Banca Românească

Prin semnarea acordului privind achiziționarea pachetului de acțiuni al Băncii Românești, OTP Bank România devine cea mai importantă bancă de dimensiune medie din țară.

Banca Națională a Greciei (NBG) a semnat un acord cu OTP Bank România, pentru achiziționarea pachetului său de acțiuni deținute la Banca Românească, în valoare de 99.28 la sută. Tranzacția implică acțiunile Băncii Românești (BROM) deținute de NBG, precum și achiziția portofoliului suplimentar din România, ce aparține altor subsidiare ale NBG.

Părțile nu au dezvăluit detaliile financiare ale tranzacției. Finalizarea tranzacției este supusă aprobării autorităților de supraveghere. OTP Group va colabora îndeaproape cu BNR, pentru obținerea aprobărilor necesare. În urma achiziției, cota de piață a OTP Bank va crește la circa patru la sută. Banca devine astfel al 8-lea jucător pe piața bancară din România.

“Această nouă achiziție demonstrează faptul că OTP Bank are o bază solidă, o bună capitalizare și o lichiditate remarcabilă, iar conducerea băncii este hotărâtă să-și consolideze prezența în regiune. Această tranzacție este un pas important către atingerea scopului strategic al OTP Group. Strategia noastră de achiziție se concentrează, în primul rând, pe piețe cu perspective bune de dezvoltare, unde considerăm că este posibilă atingerea unei dimensiuni optime pe piață și capitalizarea sinergiei costurilor. Acest acord este o etapă importantă în evoluția OTP Bank România. Lucrăm împreună ca să ne asigurăm că fuziunea are un impact pozitiv asupra clienților ambelor bănci. Asta implică un acces mai facil la sucursalele băncii, dar și îmbunătățirea calității serviciilor. Ne așteptăm ca finalizarea tranzacției financiare să aibă loc la începutul anului 2018, după validarea de către autoritățile competente”, declară László Wolf, director general adjunct al Diviziei Comerciale OTP Bank.

Potrivit acestuia, OTP Group dorește să investească în continuare pe piața din România, dar noi tranzacții vor fi luate în considerare doar după finalizarea cu succes a integrării actuale. “Datorită activității sale de creditare susținute, noua instituție va contribui la dezvoltarea economiei românești, prin sprijinirea și finanțarea mai intensă a IMM-urilor și a companiilor. Noua structură va fi construită în jurul culturii OTP Bank, care atrage și dezvoltă indivizi talentați în mod constant, încurajează munca în echipă și își asumă un rol proactiv în educația financiară. Am început cu module de formare financiară pentru angajații noștri, iar acum oferim astfel de cursuri pentru tineri adulți și părinții acestora”, arată László Diósi, directorul general al OTP Bank România.

Conform bilanțului total de la finalul anului 2016, Banca Românească este a 14-a cea mai mare bancă din România, cu o cotă de piață de circa 1,62 la sută, cu activitate în sectorul de retail și corporate. Bilanțul total al băncii, împreună cu alte active, atingea 1,57 miliarde de euro, cu valoarea brută a împrumuturilor restante de 1,148 miliarde și capitaluri proprii de 145 milioane de euro. Rentabilitatea Capitalului Propriu (ROE) în ultimii doi ani a fost de 3,8, respectiv 8,2 la sută. Portofoliul de credite este adecvat din punct de vedere calitativ. 85 la sută dintre datoriile restante din retail sunt garantate prin ipotecă. Banca Românească are 1.148 angajați, 109 filiale și 118 ATM-uri. 0,72 la sută din instituția financiară este deținută de mici investitori.

DESPRE OTP BANK ROMÂNIA

Este subsidiară a OTP Bank, membru al celui mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Prezența sa în România datează din 2004. În prezent, este a 11-a cea mai mare bancă din țară. Ultima achiziție a unei instituții financiare, realizată de OTP Bank în România, a fost în 2014, prin Millennium Bank. OTP Bank oferă servicii financiare universale pentru aproximativ 13 milioane de clienţi din nouă țări, printr-o reţea teritorială de peste 1.300 de unităţi, ATM şi canale electronice.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share