Topul celor mai doriți angajatori și așteptările salariale ale angajaților în 2017

Romania’s Favorite Employers poziționează în topul restrâns al celor mai cunoscuți angajatori de pe piața locală companiile Vodafone, Orange, EMAG, Telekom, ING, IBM, Coca-Cola HBC, Avon, Kaufland și McDonald’s. Google România, Microsoft, IBM, Oracle – divizia IT, Bitdefender, Adobe, Orange, Dell, ING și BMW sunt companiile în care mai mult de 50 la sută dintre respondenți și-ar dori să își construiască o carieră, arată studiul realizat de Inspire Group.

Cele mai reprezentate trepte de venituri salariale curente se află la poluri opuse: 28 la sută dintre angajați primesc lunar cel mult 2.000 de lei pentru munca prestată, cu normă întreagă, iar 22 la sută au salarii de peste 5.000 de lei. O companie ce activează într-unul dintre domeniile construcții, auto-camioane sau agricultură va trebui să dea dovadă de mai multă creativitate în programele de recrutare – cele trei domenii au o notorietate scăzută în rândul oricărui candidat, indiferent de nivel. La polul opus, cele mai multe companii cunoscute ca angajator activează în comerț, IT și industria alimentară.

Studiul expune domeniile cele mai atractive în rândul publicului analizat: IT, industria  alimentară, farma și FMCG. La polul opus apar agricultura și construcțiile. IT-ul nu este doar cea mai râvnită industrie, ci și domeniul de activitate despre care potențialii angajați consideră că oferă cele mai  mari beneficii salariale și  extra-salariale, urmat de un procentaj de zece la sută pentru industria alimentară și de nouă la sută pentru cea farmaceutică.

Informațiile obținute prin studiul de imagine externă Romania’s Favorite Employers se dorește a fi un punct de reper pentru departamentele de HR ale celor mai mari companii care își evaluează pe termen lung obiectivele strategiei de employer branding. Pentru realizarea proiectului, Inspire Group, cu ajutorul MKOR Consulting, a analizat 211 companii din 20 de industrii. Studiul a fost efectuat pe toate categoriile de vârstă și poziții din România.

Angajatorii primesc informații relevante despre factorii ce determină forța de muncă să se angajeze sau să opteze să plece la o altă companie. Deși nivelul veniturilor salariale este un criteriu important în alegerea unui loc de muncă, acesta se află abia pe locul 6 în topul aspectelor urmărite, după mediul de lucru plăcut, relațiile bune cu superiorii, echilibrul între viața personală și cea profesională, și oportunitățile de dezvoltare profesională.

Aproape două treimi dintre cei care intenționează să își schimbe locul de muncă în următoarele 12 luni doresc să facă un pas înainte în carieră. Salariul este al doilea motiv, în timp ce o serie de beneficii importante, precum bonusuri de performanță, cursuri /programe de training, program de lucru flexibil, al 13-lea salariu sau servicii medicale private – plătite parţial, le poate influența decizia de a se angaja sau de a rămâne într-o companie. Potrivit rezultatelor studiului, candidații preferă să comunice online cu viitorul angajator. În procesul de căutare a unui job, Internetul este folosit de forța de muncă pentru a accesa atât site-uri de joburi, cât și site-ul de prezentare al companiilor angajatoare atractive.

Romania’s Favorite Employers este un studiu de piață complex, extern, realizat la inițiativa Inspire Group, cu ajutorul MKOR Consulting, și furnizează informații despre piața muncii din România, privită din perspectiva angajaților. Metodologia de realizare a studiului este reprezentată de implementarea interviurilor online (computer assited web interviews – CAWI), pe bazele de date ale Inspire Group și BuzzJob.ro, panelul MKOR Consulting, și ale partenerilor AIMS, Target România, P&P, Romarketing, Public Euroconsulting, Aleron, ABC Human Capital, Codecs, Portal HR, Professional, FOXexpert soluții resurse umane, Train2perform, Step Up, HumanGest, Psihologic HR.

Inspire Group deține agențiile care organizează  evenimentele: BuzzCamp, Business^Girls si Innovation  Leaders.  Este  inițiatorul  studiului  Romania’s   Favorite Employers, publisher-ul proiectelor Great|Co. și World  Wide Brands și dezvoltatorul site-ului de recrutare  buzzjob.ro. Inspire  Group  are  o  experiență  de  opt  ani pe piața din România și organizează evenimente de recrutare și employer branding în zece orașe.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share