Banner

România poate deveni singura țară din UE care lasă plata contribuţiilor de asigurări sociale şi de sănătate exclusiv în sarcina angajatului

Foto: viata-libera.ro

Potrivit specialiștilor de la PwC România, sistemul prin care contribuţiile sociale sunt lăsate exclusiv în sarcina angajaţilor nu se aplică în nici un alt stat membru al Uniunii Europene (UE). Ei atrag atenția că implicarea angajatorului în plata contribuţiilor a avut ca scop, încă de la începuturile introducerii acestora, susținerea anumitor categorii de persoane care beneficiază de ajutor social, fără a contribui la sistem (elevi, studenți, pensionari care beneficiază de asigurarea socială de sănătate fără plata contribuției).

Ministerul de Finanţe a comunicat că, din 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale vor fi trecute exclusiv în sarcina angajatului. Cuantumul lor total scade de la 39,25 la 35 la sută, iar nivelul impozitului pe venit se reduce cu 37,5 la sută, de la 16 la zece la sută.

În medie, la nivel european, contribuţiile angajatorilor sunt mai mari decât cele ale angajaţilor. Potrivit calculelor PwC, media contribuţiilor sociale suportate de angajator, în statele UE, este de 23,57 la sută, pe când media contribuțiilor angajaților este de doar 13,35 la sută. “Executivul doreşte să crească nivelul contribuției angajaților, în România, la aproape de trei ori media europeană, şi să elimine contribuția angajatorului. Pentru ca angajații sa nu fie afectați de această creștere a poverii fiscale în sarcina lor, angajatorul ar trebui să le crească salariile brute, potrivit programului anunţat de Guvern, cu 22,75 la sută”, arată reprezentanții PwC România.

Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligaţi să modifice nivelurile salariale decât pentru salariaţii plătiţi la nivelul salariului minim pe economie. Contractele de muncă sunt înţelegeri private, iar statul nu poate impune modificarea lor fără acordul părţilor. “Poate că cei mai mulți dintre angajatori vor înțelege să acopere acest cost suplimentar ce va reveni angajaților, prin creșterea salariilor, însă nu este obligatoriu ca acest lucru să se întâmple în toate cazurile. Pot apărea situații în care angajații vor avea un salariu net mai mic decât în prezent, cu circa 22 la sută. Pe de altă parte, aceste efecte vor fi parțial contrabalansate de reducerea impozitului pe venit, de la 16 la zece la sută”, declară Mihaela Mitroi (foto), liderul departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

Foto: RFI

PwC este o reţea de firme prezentă în 157 de ţări, cu mai mult de 223.000 de profesionişti ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share