OMV Petrom: Profit net 1,21 miliarde de lei, în prima jumătate a anului

În primul semestru din 2017, OMV Petrom a consemnat un profit net de trei ori mai mare decât cel obținut în perioada similară din 2016.

Valoarea vânzărilor consolidate a urcat cu 25 la sută, la 9,261 miliarde de lei, stimulată de prețurile semnificativ mai ridicate la țiței și de volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale și electricitate, compensate parțial de prețurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale. Rezultatul din exploatare al Grupului, în valoare de 1,577 miliarde de lei, s-a îmbunătățit semnificativ față de cel din semestrul I 2016 (566 milioane), pe fondul evoluției favorabile a prețului la țiței, dar și datorită cheltuielilor de explorare mai mici și eliminării impozitului pe construcții speciale, din 2017.

“În primele șase luni din 2017, am transformat condițiile de piață favorabile într-o performanță operațională și financiară solidă. Am beneficiat de prețuri ale țițeiului în creștere, marje de rafinare solide și o cerere mai mare pentru toate produsele noastre. În plus, am continuat disciplina strictă a costurilor”, declară directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe (foto).

Compania a revizuit estimările de investiții pentru 2017. Acestea au scăzut la 700 de milioane de euro, de la 800 de milioane, ca urmare a optimizării portofoliului de sonde, economiilor de costuri și revizuirii proiectelor. “Cu toate acestea, suntem pregătiți pentru o intensificare a activității de investiții în a doua jumătate a anului, mai ales având în vedere poziția noastră financiară solidă. Am menținut estimarea de declin al producției medii zilnice în jur de  trei la sută față de 2016, fără a include inițiativele de optimizare a portofoliului”, explică Mariana Gheorghe.

În iulie, OMV Petrom a semnat contractul de vânzare a parcului eolian Dorobanțu, ca parte a strategiei de a se concentra pe activitățile de bază. În 5 iulie, centrala electrică Brazi și-a reluat operațiunile la jumătate din capacitate. La 1 august a avut loc transferul a 19 zăcăminte marginale, iar compania a inițiat o nouă rundă de vânzări de zăcăminte.

Articolul anterior

Brașov: Complexul AFI aduce 2.000 de noi locuri de muncă în economia orașului

Articolul următor

UPC: Un român preia conducerea operațiunilor tehnice pentru Europa Centrală și de Est

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share